Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

La 40 de zile după Înviere, în joia din a şasea săptămână după Paşti, sărbătorim Înălţarea Domnului.

Tot în această zi celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă.

Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, ascuns fiind de un nor, iar de faţă au fost Apostolii şi doi îngeri, care le-au vorbit atunci despre o a doua venire, spre consolarea ucenicilor îndureraţi după despărţirea de Mântuitor.

A fost pentru ultima oară când s-a arătat ucenicilor. Atunci le-a deschis mintea pentru a înţelege Scriptura şi i-a trimis în lume, la toate neamurile, să facă cunoscută noua învăţătură a Sfintei Evanghelii.

De la Paşte la Înălţare se crede că cerurile sunt deschise, iar cei care mor în Ziua de Înviere nu mai trec prin Judecata de apoi şi ajung direct în rai.

Icoana Înălţării Domnului îi înfăţişează pe cei 11 ucenici, cu Maica Domnului în mijloc, având feţele mâhnite şi privirea întreptată spre Mântuitor, care s-a Înălţat la Cer cu mâinile întinse spre binecuvântare. Cei doi îngeri se află în spatele Maicii Domnului, poartă veşminte albe şi ţin în mâna dreaptă un toiag, iar cu stânga Îl arată pe Hristos înălţându-Se.

Prezenţa Fecioarei la Înălţarea Domnului nu este amintită în Scriptură, însă este afirmată în cântările Bisericii: „Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu, Maica lui Hristos Dumnezeu, că văzând astăzi pe Cel ce L-ai născut înălţându-Se de pe pământ, împreună cu îngerii L-ai mărit” (Cântarea a 9-a a canonului).

După Înviere a mai petrecut deci 40 de zile pe pământ, apoi s-a Înălţat, unind cele pământeşti cu cele cereşti şi ducând la bun sfârşit lucrarea pentru care a venit pe Pământ.

„Plinind rânduiala cea pentru noi şi cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat întru slavă, Hristoase Dumnezeul nostru…” (Condacul).

A deschis iarăşi cerul pentru noi, ne-a împăcat cu Dumnezeu şi pe noi între noi înfrăţindu-ne. Prin întruparea Sa ne-a arătat calea către mântuire, căci a spălat cu sângele Său păcatele omeneşti, omorând moartea. Pilda vieţii Sale o regăsim în chiar Legea Dragostei, care ne învaţă să ne iubim vrăjmaşii şi să ne sacrificăm pentru aproapele.

Dar deşi Înălţat cu trupul la cer, Hristos locuieşte în inimile celor ce-L iubesc căci, potrivit Scripturii, a făgăduit oamenilor: “Iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacurilor” (Mat. 28, 20).

De asemenea, sărbătoarea Înălţării Domnului este consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Pe 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege, conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată Ziua Eroilor. Eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă sunt pomeniţi în această zi în toate bisericile din ţară şi din străinătate.

Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului drept sărbătoare națională a poporului român.

Peste zece zile, de Rusalii sau Cincizecime, Dumnezeul Tatăl va trimite un Mângâietor, Duhul Sfânt, prin care Apostolii se transformă, devenind curajoşi şi înţelepţi, apţi pentru a răspândi învățătura creștină în toată lumea.

„Voi ruga pe Tatăl să vă trimită un alt Mângâietor ca să fie cu voi în veac”, a fost promisiunea făcută de Hristos la Înălţarea Sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.