Înălţarea Sfintei Cruci

În fiecare an, pe 14 septembrie, prăznuim Înălţarea Cinstitei Cruci, cruce pe care Hristos a fost răstignit pentru mântuirea noastră.

Ne amintim în această zi de găsirea crucii, de înălţarea solemnă a acesteie în faţa poporului de către episcopul Macarie (14 septembrie 335), dar şi de aducerea sa de la perşi, pentru ca apoi să fie depusă în Biserica Sfântului Mormânt. Pe 14 septembrie 630, Patriarhul Zaharia o va înălţa, la rândul său, pentru a fi văzută de credincioşi

Cinstită încă din timpul Apostolilor, creştinii nu s-au dezis de ea nici în timpul Prigoanelor, iar când Constantin cel Mare (306-337) ajunge împărat la Roma, evlavioşi faţă de Sfânta Cruce, credincioşii se manifestă cu şi mai mare avânt.

Biserica Ortodoxă cinsteşte de patru ori pe an Sfânta Cruce: pe 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci), în a treia duminică din Postul Mare (Ziua Crucii), pe 7 mai (Arătarea pe cer, la Ierusalim, a semnului Sfintei Cruci) şi pe 1 august (Scoaterea Sfintei Cruci).

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci ar fi însă cea mai veche şi cea mai importantă dintre ele.

În această zi se ţine post, sărbătoarea amintind de Patimile şi Răstignirea lui Hristos.

„Crucea nu este altceva decât semnătura creştinului”, Ioan Gură de Aur

Ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci cu mâna dreaptă, unind degetul mare, cu cel arătător şi cel mijlociu, simbolizând Sfânta Treime. Degetele mic şi inelarul le strângem în palmă: ele reprezintă cele două firi ale lui Iisus – Dumnezeu şi Om. Şi, în timp ce facem semnul Crucii, spunem „Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin!” sau, simplu, „Doamne miluieşte!” ca să ne amintim că suntem chemaţi să-l urmăm pe Hristos, să fim întăriţi, să îndurăm mai uşor lipsurile.

Cele trei degete se pun pe frunte, sfinţim mintea, la buric, sfinţim simţurile, (nu la piept), pe umărul drept şi, pe orizontală, apoi pe umărul stâng. Crucea este mare, dreaptă şi nu foarte rapidă.

„Cel mai frumos şi mai convingător discurs despre dragoste este îmbrăţişarea”, spunea Pr. Dumitru Staniloae, potrivit crestinortodox.ro (…)vă rog să priviţi către Sfânta Cruce cu gândul că Hristos ne îmbrăţişează, nu ne alungă; ne iartă, nu ne judecă.
Şi tot El – pentru cei care s-au ruşinat – va sta înaintea scaunului de judecată şi va arăta mâinile şi coasta Sa Tatălui spunând „şi pentru ei M-am jertfit”!!!

Tropar la Praznicul Înainteprăznuirii Înălţării Sfintei Cruci

“Cu crucea cea de viaţă făcătoare a bunătăţii Tale, Doamne, pe care ne-ai dat-o nouă nevrednicilor spre mântuire, milostiveşte-Te, Stăpâne şi mântuieşte pe poporul cel dreptcredincios şi ţara aceasta. Pentru Născătoarea de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.