Inamicul lui Erdogan cere SUA să nu-l extrădeze în Turcia

Opozantul turc Fethullah Gülen a cerut autorităților americane, într-un editorial publicat marți de ediția electronică a The New York Times, să reziste „tentației de a-i da lui Erdogan tot ce vrea”, referindu-se în special la solicitarea președintelui turc privind extrădarea sa, relatează AFP.

Autoexilat în SUA din anul 1999, clericul musulman Fethullah Gülen este acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că se află în spatele tentativei de lovitură militară de stat din 15 iulie. Prin urmare, autoritățile de la Ankara au anunțat că vor cere oficial Washingtonului să-l extrădeze pentru a fi judecat în Turcia.

În editorialul publicat marți, Gülen respinge din nou aceste acuzații, condamnă lovitura de stat eșuată și susține că s-a împotrivit mereu violenței. În opinia sa, Erdogan „supune Statele Unite unui șantaj cu amenințarea reducerii sprijinului pentru coaliția împotriva grupării Statul Islamic”. „Obiectivul său (al lui Erdogan): să obțină extrădarea mea, în pofida lipsei dovezilor credibile și fără nicio perspectivă a unui proces echitabil”, continuă clericul în vârstă de 75 de ani.

El mai scrie că „guvernul Erdogan evoluează către dictatură”, iar pentru a prezerva pacea și democrația în Orientul Mijlociu, „Statele Unite nu trebuie să cedeze în fața unui autocrat ce încearcă să profite de o tentativă de puci pentru a da propria lovitură de stat cu încetinitorul”.

Fethullah Gülen mai este acuzat de administrația președintelui Erdogan că încearcă să construiască „o structură paralelă” în armată, justiție, mass-media și învățământ pentru a prelua puterea în Turcia. În consecință, în Turcia se desfășoară în prezent o vastă campanie de epurare prin eliminarea din armată și administrație a celor bănuiți de legături cu organizațiile lui Gulen.

Pe de altă parte, mai mulți responsabili turci au sugerat că Statele Unite ar fi fost implicate în lovitura de stat din 15 iulie sau că cel puțin ar fi știut de pregătirea ei. „America știe că Fetullah Gulen este în spatele loviturii de stat”, a declarat duminică ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag.

Acest gen de acuzații au fost respinse de oficialii americani, inclusiv de președintele Barack Obama, ei menționând că vor fi solicitate autorităților turce dovezi în sprijinul acuzațiilor formulate împotriva lui Gulen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.