Inițiatorul dării în plată atacă imunitatea șefilor de la BNR

Inițiatorul Legii dării în plată, deputatul liberal Dan Zamfir, a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a statutului BNR prin abrogarea unui articol care confer imunitate conducerii Băncii Centrale.

“Prezenta propunere legislativă își propune să modifice Legea nr. 312 privind Statutul Băncii Naționale a României în sensul abrogării alineatelor (3) și (4) ale art. 25 care exonerează de răspundere civilă și penală membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială. Conform alineatelor (3) și (4) ale art. 25 se statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituțional. Practic, prin menținerea acetor prevederi în Legea privind Statul Băncii Naționale a României, putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilității factorilor decizionali din cadrul BNR, în condițiile în care aceștia nu răspund în fața legii pentru decizii de importanță majoră asupra societății românești.

În contextual în care a fost déjà semnalat acest lucru prin Cererea de reexaminare transmisă Parlamentului României asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea de față, consider că adoptarea prezentei propuneri legislative corectează un derapaj legislative care poate conduce la o încălcarea a principiului constituțional al egalității tuturor cetățenilor în fața legii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus de deputatul Zamfir. La alineatul (3) din Legea privind Statutul BNR scrie că membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială.

La alineatul (4) se stipulează că cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României. Deputatul Zamfir este cel care a inițiat proiectul dării în plată, intrat în vigoare luna trecută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.