Încă un pas către tratatul transatlantic

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții a primit un nou impuls din partea Parlamentului European, unde joi a fost evitată blocarea pe mai departe a negocierilor dintre SUA și UE. Comisia pentru Comerț a PE a votat o recomandare prin care a fost validată prezența în cadrul negocierilor cu SUA a controversatelor tribunale de arbitraj care ar urma să reglementeze litigiile dintre state și marile multinaționale. Recomandarea a fost aprobată de eurodeputații conservatori, care sunt favorabili tratatului transatlantic.

Deși nu are valoare legislativă, recomandarea este importantă, atât timp cât respingerea ei ar fi complicat și mai mult negocierile dintre UE și SUA.

Negocierile au început în 2013, însă s-au lovit de o importantă opoziție din partea populației în Germania, Franța, Belgia sau Austria. Ecologiștii consideră că liderii europeni sunt dispuși să renunțe la normele de mediu și la cele sociale de dragul câtorva procente de creștere economica care ar fi aduse de aplicarea acestui mare acord de liber schimb. Popularii din PE au ținut însă să precizeze că textul acordului va fi atent negociat, astfel încât cetățenii europeni și companiile din Europa să nu aibă în niciun fel de suferit de pe urma aplicarii tratatului.

Cât privește problema tribunalelor de arbitraj, popularii au precizat că ele nu vor fi acceptate decât dupa ce mecanismele de reglementare a litigiilor dintre multinaționale și state vor fi reformate, inclusiv prin crearea unei Curti Internaționale însărcinată cu rezolvarea acestor dispute. Un eurodeputat ecologist a declarat însă că este vorba despre un aranjament care ”este din nou mult mai important decât apărarea democrației, a cetățenilor, a salariaților și a consumatorilor europeni care resping acest mecanism gândit de și pentru marile firme”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.