Încă un senator PSD trimis în judecată

Senatorul PSD Sorin Constantin Lazăr (48 de ani) a fost trimis în judecată în stare de libertate de procurorii DNA-Iaşi pentru plăţi nelegale făcute în perioada în care era primar al unei comune din judeţul Iaşi. Alături de Lazăr a mai fost trimis în judecată şi fostul contabil al primăriei, Constantin Petruşcă.

În contul ambilor inculpaţi au fost reţinute câte trei infracţiuni de abuz in serviciu, „dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, dintre care două în formă continuată.

Trei tranşe de plăţi nelegale

Onorariu pentru participare la licitaţie. Mai precis, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, fostul primar a acordat, în perioada 2008-2009, suma de 10.160 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitație” către trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuţia unor lucrări de reparație a drumurilor din localitate, „fără existenţa unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nici o bază legală”, se arată într-un comunicat DNA.

Potrivit documentului citat, plăţile au fost „nejustificate și nelegale”, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fișa postului această activitate ca și atribuție de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizației prevăzute de lege pentru aceasta funcție.

Plată lunară zilieri. De asemenea, primarul Lazăr a mai acordat suma de 16.550 lei, plătibilă în 12 rate, către alte trei persoane, reprezentând „plată lunară zilieri”.

„Aceste plăţi s-au efectuat fără existenţa unui angajament legal care să ateste o obligaţie pe seama fondurilor publice (contract de muncă, convenție de prestări servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorască un raport juridic, care sa creeze obligația părților de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plăti o sumă de bani). De asemenea, nu există nici un act care sa ateste prestarea vreunor activităţi (pontaje, recepții ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unității administrativ teritoriale, de către respectivele persoane.

În acest caz, nici nu s-a pus problema reținerii şi virării vreunor impozite și contribuții către bugetul statului, persoanele respective fiind pur și simplu gratificate de către primar cu acele sume de bani, fără vreo justificare”, se arată în documentul citat.

Premii anuale pentru primar şi viceprimar. În fine, primarul şi-a acordat un premiu anual de 2.638 lei, oferind totodată un premiu anual de 2.291 lei pentru viceprimarul comunei. Ambele sume au fost achitate la data de 14.01.2009, după ce Lazăr a devenit senator.

„Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petruşcă Constantin, în calitate de contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul Primăriei Comunei Strunga, fără existenţa unui angajament legal și cu încălcarea prevederilor legale”, mai precizează comunicatul DNA.

Sechestru asupra unor bunuri imobile ale senatorului

Procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Lazăr Sorin Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Averea şi interesele senatorului Lazăr

Potrivit declaraţiei de interese afişată pe site-ul Senatului României, Sorin Constantin Lazăr este asociat al firmei Bogdanalac SRL din Strunga, deţinând 40% din acţiuni, având valoarea de 80 de lei.

În acelaşi timp, conform ultimei sale declaraţii sale de avere, senatorul Lazăr deţine 90.800 mp teren agricol în localitatea Strunga, 1.068 mp de teren intravilan şi un spaţiu comercial/de producţie de 25.000 mp (primit în concesiune), în aceeaşi localitate. Senatorul mai are un apartament de 68 mp în Strunga şi două autoturisme – un SEAT (2005) şi un VW Passat (2006).

Are conturi de aproxiamtiv 40.000 de lei la sucursala Târgu Frumos a Băncii Transilvania şi 11.200 de lei la ING asigurări de viaţă. Are datorii de 23.000 lei la Banca Transilvania şi declară venituri de 68.908 lei indemnizaţii de la Senatul României, respectiv 8.274 lei salariu de la Şcoala Strunga, respectiv şi 23.076 lei indemnizaţie de la Primăria Strunga, sume obţinute de soţia sa. Senatorul mai declară venituri din arendă (3.620 de lei de la Agrocom Strunga), 1.121 lei subvenţii de la APIA şi 502 lei alocaţie de stat de la AJPIS, pentru copiul minor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.