Încă una lată făcută de PSD, PC și UNPR

Exact înaintea votului pentru aprobarea cererii DNA de arestare preventivă a deputatului PC Ion Diniţă, cvorumul la Camera Deputaţilor nu a mai fost întrunit. În sală, conform votului de control electronic, erau 151 de deputaţi. Numărul minim necesar era de 203. Cu doar 30 de minute înainte, când s-a votat alegerea unui nou vicepreşedinte, erau peste 240 de deputaţi. Este pentru a doua oară consecutiv când Ion Diniţă este salvat de DNA prin neîntrunirea cvorumului.

NU a fost chiul, ci plecare deliberată din plen

Căderea cvorumului era anticipată. Pe holurile Camerei Deputaţilor încă dinainte de începerea plenului se zvonea că nu va fi cvorum atunci când se va vota cererea DNA în cazul deputatului PC Ion Diniţă. De această dată nu mai este vorba de chiul sau neprezentare la servici. Este vorba de plecare deliberată din plen. Cei mai mulţi absenţi, evident din zona PSD. Când s-a votat alegerea unui nou vicepreşedinte al Camerei, în persoana deputatului PSD Marian Neacşu (care a preluat funcţia deţinută de Viorel Hrebenciuc), cvorum a existat. Este inexplicabil de ce nu s-a votat în paralel şi pentru alegerea vicepreşedintelui şi pentru cererea DNA. În ambele situaţii se votează secret cu bile. Au existat plenuri ale Camerei Deputaţilor sau plenuri comune, unde s-au executat în paralel câte 3 sau chiar 4 voturi cu bile, pe probleme complet diferite. În astfel de situaţii, parlamentarii primesc atâtea bile negre şi bile albe câte votări se efectuează, există numărul aferent de urne şi se face şi economie de timp, şi se elimină riscul diminuării cvorumului. Numai că de această dată nu a existat, pe faţă, interesul majoritarilor de a da cale liberă DNA de a propune arestarea preventivă a deputatului PC Ion Diniţă.

51 de deputaţi PSD (+UNPR) au fugit din plen

Numărul de deputaţi din Cameră este (după cele două vacantări) de 400, iar cvorumul de şedinţă de 201 deputaţi. Puterea are 255 de deputaţi (PSD +UNPR – 185 deputaţi; PC + grup Tăriceanu – 35 de deputaţi; UDMR – 18 deputaţi; Minorităţi – 17 deputaţi.

Opoziţia are 122 de deputaţi ( PNL – 74 deputaţi; PDL – 36 – deputaţi; PMP – 12 deputaţi), iar aşa-zisa zonă neutră este compusă din 23 de deputaţi (PPDD – 14 deputaţi; neafiliaţi – 9 deputaţi).

Conform anunţului de la începutul plenului, condica de prezenţă a fost semnată de 243 de deputaţi. La votul cu bile pentru alegerea unui vicepreşedinte al Camerei au participat 253 de deputaţi. La primul vot electronic (în acest moment singurul nostru mijloc de control privind prezenţa), după alegerea vicepreşedintelui, cel de la 15.51, în plen erau 223 de deputaţi, iar după numai o oră, la verificarea cvorumului, mai erau 152. Din situaţia detaliată pe care o prezentăm mai jos, reiese că au fugit din plen, pentru a provoca căderea cvorumului, nu mai puţin de 51 de deputaţi din grupul parlamentar PSD (+UNPR). De la grupul parlamentar PC + grupul Tăriceanu au fugit 9 deputaţi. Astfel s-a ajuns la căderea cvorumului, pentru a doua săptămână consecutiv. Atenţie, nu este vorba de un greu al PSD, ci de un deputat PC, este adevărat, unul dintre cei mai bogaţi parlamentaru români, aşa cum reiese şi din declaraţia sa de avere.

Situaţia prezenţei pe ore în plenul Camerei Deputaţilor

Ora 15.51: 224 de deputaţi

Putere:

PSD (+UNPR) – 99 deputaţi;

PC+grup Tăriceanu – 19 deputaţi;

UDMR – 9 deputaţi

Minorităţi – 14 deputaţi

Opoziţie:

PNL – 50 deputaţi;

PDL – 16 deputaţi;

PMP – 7

Zonă neutră:

PPDD – 6 deputaţi

Neafiliaţi – 4 deputaţi

Situaţia prezenţei pe ore în plenul Camerei Deputaţilor

Ora 16.51: 152 de deputaţi

Putere:

PSD (+UNPR) – 48 deputaţi;

PC+grup Tăriceanu – 10 deputaţi;

UDMR – 4 deputaţi

Minorităţi – 10 deputaţi

Opoziţie:

PNL – 51 deputaţi;

PDL – 16 deputaţi;

PMP – 7

Zonă neutră:

PPDD – 6 deputaţi

Neafiliaţi – 0 deputaţi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.