Incendiile nu pot fi stăvilite în Colorado: Autorităţile nu exclud o acţiune criminală premeditată

Incendiile de pădure din statul american Colorado, cele mai devastatoare din istoria acestei regiuni, ar putea fi rezultatul unei acţiuni premeditate, consideră autorităţile locale. Potrivit şerifului-adjunct din El Paso, dna Paula Presley, este vorba de un tip de terorism care are drept scop distrugerea unui întreg oraş, relatau sâmbătă Washington Post şi ABC News, citate de Agerpres.

Flăcările au mistuit deja peste 350 de imobile din oraşul Colorado Springs (statul Colorado), în timp ce peste 36.000 de persoane au fost evacuate. O persoană a murit şi alte două sunt date dispărute, a indicat şeful poliţiei din acest oraş Peter Cary.

De investigarea circumstanţelor care au dus la izbucnirea incendiului de vegetaţie, ce a mistuit deja peste 16.000 de hectare de pădure, se ocupă în prezent FBI.

Starea de dezastru decretată vineri de preşedintele Barack Obama pentru câteva regiuni din Colorado ar putea fi extinsă la alte câteva zone.

În lupta cu focul au fost mobilizate peste 1.200 de persoane, pompierilor venindu-le în ajutor militari din Garda Naţională şi voluntari. Din cauza rafalelor puternice de vânt, a vremii uscate şi a temperaturilor ridicate, flăcările se extind cu repeziciune, muşcând din noi suprafeţe. Sub controlul pompierilor se află în prezent doar 15% din suprafaţa cuprinsă de flăcări.

Autorităţile depun eforturi să stăvilească focul, care se apropie periculos de mult de sondele de petrol şi gaze din zonă. Potrivit acestora, cel puţin 35 de sonde din vestul statului Colorado se află la aproximativ opt kilometri distanţă de zona în care face ravagii focul.

Activitatea majorităţii sondelor a fost oprită, iar muncitorii evacuaţi. Pentru a reduce riscul ca sondele să ia foc, vegetaţia din jurul acestora este eliminată cu regularitate, conform informaţiilor ce vin din regiune.

Preşedintele Barack Obama a vizitat vineri zona devastată din împrejurimile Colorado Springs, calificand situaţia de aici drept ‘catastrofă majoră’. El a promis deblocarea unor fonduri federale pentru regiunile afectate de calamitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.