Începe Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2015!

Cel mai mare festival de film din România începe azi, 29 mai, la Cluj. Ediţia cu numărul 14 aFestivalului Internaţional de Film Transilvania va lua startul oficial de la 20.45, în Piaţa Unirii Open Air, cu gala de deschidere, urmată de premiera naţională a filmului Poveşti trăsnite / Relatos salvajes / Wild Tales (r. Damián Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar. Filmul este produs de Pedro Almodóvar şi va fi distribuit în cinematografe de Transilvania Film, din 12 iunie. La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor lua parte oficialităţi locale şi personalităţi din lumea filmului.

Până pe 7 iunie, spectatorii TIFF pot alege între cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. 223 de producţii din peste 60 de ţări vor rula pe ecrane şi circa 850 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la Cluj.

My Skinny Sister

La gala de deschidere vor fi prezentate noile proiecte ale festivalului: TIFF Campus – demarat cu ocazia Cluj Capitala Europeană a Tineretului 2015, Cine-piscina – un mod inedit de a vedea filme, Depozitul de filme – care a fost reactivat anul trecut în urma campaniei Salvaţi Marele Ecran!, iar anul acesta intră în programul obişnuit TIFF cu filme şi concerte cu intrarea liberă, dar şi ca spaţiu de joacă, târg şi grădină de vară. Tot la gală, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams va prezenta un fragment din noul lor spectacol muzical şi vizual unic: „FierS à Cheval”.

El Cinco

TIFF Campus: În primul weekend de festival, TIFF se mută în mijlocul studenţilor, în Complexul Studenţesc Haşdeu, cu filme în aer liber, concerte şi petreceri, cu intrare liberă. Pe 29 mai, programul începe după ora 18.00 cu The Toasters, formaţie legendară de ska din America, apoi berlinezii explozivi de la RotFront. Pe 30 mai va fi o seară electro-românească cu disco-ul întunecat al celor de la GOLAN şi cu breakbeat-urile ROA. În ultima zi se va auzi hip-hop alternativ de la Fantome, AFO (Aforic), CTC. Filmele proiectate aici, de la 21.45, îi vor încânta pe studenţi: vineri – Dyke Hard, o parodie SF punk muzicală delicioasă; sâmbătă – comedia neagră despre răzbunare Wild Tales; iar duminică, Dessau Dancers, despre istoria break dance-ului în Germania de Est.

Kurt Cobain Montage of Heck

Weekend la Castel: TIFF se mută la Castelul Banffy de la Bonţida pe 30 şi 31 mai. Programul cuprinde ateliere, jocuri şi spectacole pentru copii, în fiecare zi, de la ora 12.00 până la 19.00. Trupa Compagnie des Quidams va prezenta aici varianta integrală a spectacolului lor „FierS à Cheval” – sâmbătă, de la 20.30. Savurosul show va fi urmat de premiera în România a unuia dintre cele mai aşteptate documentare ale anului: Kurt Cobain: Montage of Heck, în regia lui Brett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale. Francezii de la Zenzile vor acompania live capodopera Berlin: simfonia unui mare oraş (1927), duminică, de la 21.45.

Wild Tales

EducaTIFF: Proiecţiile încep vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului. A şaptea ediţie EducaTIFF aduce la Cluj şase filme premiate la festivaluri internaţionale şi special alese pentru copii şi tineri. Importanţa educaţiei cinematografice şi necesitatea introducerii ei în şcolile din România vor fi pe agenda conferinţelor organizate pentru şi împreună cu profesorii clujeni. Prima proiecţie din festival este Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken), o poveste despre gelozie, dragoste şi trădare adolescentină, spusă cu umor şi multă căldură –vineri, la 10.00, la Cinema Victoria. Tot vineri încep proiecţiile şi în locaţiile de tradiţie ale festivalului: Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cercul Militar, Cinema Mărăşti, Mănăştur Open Air şi Institutul Francez.

La Mănăştur Open Air, programul se va deschide vineri seară cu o poveste despre fotbal şi maturizare, El Cinco (r. Adrian Biniez), de la 22.00, iar la Cinema Mărăşti, cu Istoria fricii/ Historia del miedo (r. Benjamin Naishtat), de la 18.00.

Evenimente speciale la TIFF

Zenzile Cine-Concert

După ce, în 2011, afăcut senzaţie în Piaţa Unirii din ‎Cluj, în deschiderea festivalului, trupa Compagnie des Quidams se întoarce la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu un nou spectacol muzical şi vizual unic: „FierS à Cheval”. Un fragment va fi prezentat la deschiderea oficială, vineri, 29 mai, începând cu ora 20.45, în Piaţa Unirii, iar spectacolul integral poate fi savurat la Bonţida, în prima seară de Weekend la Castel, sâmbătă, 30 mai, de la ora 20.30.

Anul acesta, TIFF le propune clujenilor un concept inedit: Cine-piscina. În costume de baie, cu un cocktail în mână, spectatorii pot urmări din piscina Clubului Moving al Hotelului Belvedere filmul ShortPlays, un colaj unic cu 31 de poveşti despre febra fotbalului, regizate de tot atâţia regizori, printre care Gaspar Noé, Carlos Reygadas, Vincent Gallo şi Karim Aïnouz. Evenimentul are loc luni, 1 iunie, de la ora 20.30.

EducaTIFF

Memorabilă va şi experienţa Tabu de pe 1 iunie, de la 21.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Ultima capodoperă a lui F.W. Murnau va fi acompaniată live de Christine Ott, una dintre cele mai bune interprete din lume la ondes martenot. Artista a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen, Noir Désir şi a apărut pe coloanele sonore ale unor filme de Claire Denis, Jean-Pierre Jeunet şi Tony Gatlif.

Una dintre trupele româneşti ale momentului, Robin and the Backstabbers îşi lansează la Hotel Continental, pe 4 iunie, albumul de pop melodramatic Bacovia Overdrive vol. II: Arhanghel’sk, o ocazie specială de a asculta live cele mai noi melodii ale formaţiei.

Pentru nostalgici, dar şi pentru amatorii de seri retro, conceptul Discotecă le va aduce la Hotel Continental, pe 5 iunie, de la ora 22.00, pe cântăreţele Silvia Dumitrescu şi Stela Enache, la un party cu rom-pop DJ set. Proiectul Discotecă reconectează cluburile de astăzi la o istorie muzicală mai puţin cunoscută şi readuce şlagărele de altădată într-un context nou.

Campania de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme de anul trecut, primul demers din proiectul „Salvaţi Marele Ecran!”, a contribuit la reactivarea spaţiului, care va găzdui anul acesta o serie de evenimente speciale marca TIFF. Zilnic, între 3 şi 7 iunie, începând cu ora 14.00, Depozitul de Filme va deveni spaţiu de joacă, târg, grădină de vară, teatru, concerte şi expoziţii. Intrarea este liberă.

Pe 3 iunie, de la 21.45, la Depozit va fi proiectat You Tube Bazaar, noul film al lui Dan Chişu, care spune spectaculoasa poveste a vlogger-ului Bahoi. Joi, 4 iunie, de la ora 21.30, filmul Zivan Makes a Punk Festival (r. Ognjen Glavonic) va prezenta patru zile din viaţa unui poet punkist entuziast, după care formaţia Datum Vyroby, protagonistă în film, va susţine un concert energic de punk slovac. Vineri, în cadrul EcoTIFF, Bikes Vs. Cars, un documentar despre efectele maşinilor asupra climei, va reuni la Depozit comunitatea de biciclişti din Cluj, iar sâmbătă, motocicliştii sunt aşteptaţi la On Any Sunday: The Next Chapter, un documentar despre lumea pasionantă şi periculoasă a motocicliştilor.

Casa TIFF va fi animată în fiecare seară de concerte pe terasă. În program: Adrian Naidin&Ionuţ Micu, Moebius, Satellites, Zenzile, The Dream Diggers, Of the Wand&The Moon, Temple Invisible şi Firma, Face Today.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.