Începe Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest”!

Actriţa Jacqueline Bisset,care joacă rolul soţiei fostului şef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din Bucureşti după proiecţia specială a filmului de vineri, 24 octombrie, la 22.00, la Cinema „Elvira Popescu”.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest începe în forţă mâine la Cinema Patria, Studio şi Elvira Popescu, peste 3.000 de bilete fiind deja vândute.

Actriţa Jaqueline Bisset va povesti despre experienţa de a juca alături de Gérard Depardieu în filmul care a făcut vâlvă anul acesta la Cannes şi în lumea politicii, Welcome to New York, în regia lui Abel Ferrara. Contestat puternic de cei din vieţile cărora se inspiră – fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa, Anne Sinclair –, filmul a fost lansat într-un cort pe plajă, la Cannes, iar apoi direct pe VoD, fiind vizionat de peste 120.000 de utilizatori, în primele zile.

Welcome to New York

Welcome to New York are la bază scandalul în care DSK a fost acuzat de abuz sexual de către o cameristă a unui hotel din New York şi reţinut pe aeroport. În urma presiunii publice, acesta a demisionat în 2011.

Depardieu îl interpretează pe Devereaux, un personaj grobian, dependent de sex şi de droguri. Simone, soţia sa, înfruntă alături de el presiunea politică şi o presă extrem de agresivă.

„Adevărata revelaţie a filmului este interpretarea feroce a lui Jacqueline Bisset în rolul soţiei lui Devereaux, Simone. Prima ei scenă importantă cu Depardieu, în casa lor luxoasă, închiriată în Manhattan, e teatrală şi claustrofobică, însă extraordinar de intensă”, consideră The Guardian.

Actriţa Berenice Bejo

Anne Sinclair, jurnalistă şi realizatoare de emisiuni cunoscută în Franţa, a atacat dur filmul, iar Dominique Strauss-Kahn a anunţat că-i dă în judecată pe realizatori.

Welcome to New York, distribuit de Independenţa Film, va avea doar alte două proiecţii exclusive pe ecranele din România, ambele în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 25 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, şi duminică, de la 13.00, la Cinema Studio.

Jacqueline Bisset este una dintre cele mai îndrăgite actriţe britanice. În 2010 a fost distinsă cu ordinul Legiunea de Onoare de către statul francez. A obţinut cinci nominalizări la Globurile de Aur şi a câştigat trofeul anul trecut, cu rolul secundar din mini-seria BBC, Dancing with the Stars. Cariera ei impresionantă cuprinde peste 80 de apariţii în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii ’60, Bisset a debutat în Cul-de-sac, regizat de Roman Polanski, şi a jucat în Bullitt (1968), alături de Steve McQueen, în Noaptea americană (1973), în The Deep (1977), Rich and Famous (1981), Under the Volcano (1984) sau La Cérémonie (1995). I-a avut parteneri de platou pe Paul Newman, Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins sau Michael York şi a colaborat cu regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet şi George Cukor.

La Princesse de Montpensier, în regia lui Bertrand Tavernier

O altă actriţă de primă mărime, Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este un alt invitat special a Festivalului. Una dintre cele mai în vogă actriţe ale momentului în Franţa, Bejo are peste 35 de filme în portofoliu şi numeroase premii şi nominalizări. Ea le va vorbi tinerilor actori şi pasionaţilor de film despre actorie, provocări şi succes, sâmbătă, 25 octombrie, de la 12.00, la Cinema “Elvira Popescu”.

În cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, intrarea este liberă la masterclass-uri şi workshop-uri, la toate proiecţiile de scurtmetraje, la filmul The Artist, de Michel Hazanavicius, ce va fi proiectat sâmbătă, 25 octombrie, de la ora 10.00, la Cinema “Elvira Popescu”, în prezenţa regizorului şi a actriţei Bérénice Bejo, şi la documentarele Bucureşti, unde eşti?, Piaţa Universităţii – România şi Videograme dintr-o revoluţie.

Secvenţă din Ca commence aujourd’hui

Studenţii şi elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din Retrospectiva Bertrand Tavernier şi la OSS 117: Cairo, Nest of Spies, o comedie de Michel Hazanavicius, care a avut peste 2 milioane de spectatori în Franţa şi care va rula vineri, de la 18.30, la Patria.

Cele 8 filme din Retrospectiva Bertrand Tavernier sunt: Le Juge et l’assasin, La Princesse de Montpensier, L’Appât, Dans la brume électrique, Quai d’Orsay, La vie et rien d’autre, Capitaine Conan şi Ça commence aujourd’hui. Bertrand Tavernier este invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest, la cea de-a cincea ediţie. Regizorul, scenaristul, producătorul şi scriitorul francez, preşedinte al Institutului Lumière, va fi prezent la Bucureşti şi va sta de vorbă cu spectatorii despre filmele sale. Autor a peste 30 de lungmetraje, acesta va susţine şi un masterclass dedicat cineaştilor şi cinefililor, pe 30 octombrie, la Cinema “Elvira Popescu”.

Copiii până în 12 ani au intrare gratuită sâmbătă, 25 octombrie, de la 11.00, la Cinema Patria, la celebra animaţie japoneză Călătoria lui Chihiro/ Spirited Away, în regia lui Hayao Miyazaki.

Banii încasaţi din biletele cumpărate de părinţii lor vor fi donaţi programului Fiecare copil în grădiniţă, al Asociaţiei OvidiuRo.

White God sau Oraşul câinilor

Totodată, încasările din seara de închidere a festivalului, pe 30 octombrie, cu filmul White God/ Oraşul câinilor, la care stăpânii vor avea acces împreună cu câinii lor, vor fi donate proiectelor de adopţie la distanţă a câinilor fără stăpân. Câinii şi stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie, la ora 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God/ Oraşul câinilor. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor şi vor fi fotografiaţi la panoul festivalului.

Al şaselea şi cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit Variety, Oraşul câinilor a câştigat Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 şi este propunerea Ungariei la Oscar. În film apar peste 250 de câini dresaţi cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body şi Luke, care au jucat acelaşi personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniştii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.