Începe numărătoarea inversă pentru suspendarea acordului Schengen

Ambasadorii la UE ai celor 28 de state membre au aprobat un al doilea set de recomandări adresate Greciei pentru a remedia deficiențele în controlul granițelor spatiului Schengen, scrie Reuters, citând surse diplomatice de la Bruxelles.

Informația pare inofensivă la prima vedere, însă această decizie face parte dintr-un proces limpede conform legislației europene, proces care duce la suspendarea aplicării acordului Schengen pentru doi ani de zile.

Dacă Atena nu va reuși să aplice recomadările primite, acordul Schengen permite statelor semnatare să introducă controale la frontierele naționale în termen de trei luni. Cel mai probabil, scrie Reuters, numărătoare inversa va începe vineri, 12 februarie.

Puțini se așteaptă ca autoritățile elene, cu tot sprijinul pe care îl pot primi din partea UE, să poată securiza frontierele în fața valurilor de imigranți. Grecia are cea mai lungă linie de coastă dintre țările mediteraneene, de aproape 14.000 de km. Grecia are peste 1.000 de insule (6.000 dacă sunt luate la socoteala și cele foarte mici, mai degrabă stânci). Practic, este imposibil de prevenit părtrunderea imigranților de-a lungul miilor de kilometri de coastă.

În al doilea rând, mai multe state Schengen s-au prevalat de prevederi ale Codului Frontierelor Schengen și au impus deja controale la frontieră, independent de procedura pentru Grecia. Este vorba de Franța (unde a fost decretată stare de urgență în noiembrie 2015), Germania, Austria, Danemarca , Suedia, Norvegia, Malta. Derogările acestea vor expira în luna mai. Practic, după cum scrie Reuters, procedura în care a intrat acum Grecia dorește să asigure țările enumerate, dar și alte state vest-europene, că va exista în continuare posibilitatea impunerii controalelor la frontiere.

În luna ianuarie, o sursă oficială de la Berlin declara tot pentru Reuters: ” Există un risc mare ca Germania să-și închida granițele. De aici incolo nu mai există Schengen… Există riscul ca summitul din februarie să marcheze începutul numărătorii inverse”. ”Mai avem timp până in martie, poate până la vară, pentru a găsi o soluție europeană. După aceea, Schengen-ul este pierdut”.

Ceea ce în urmă cu câteva săptămâni părea mai degrabă o presiune pusă pe statele UE pentru a grăbi aplicarea mecanismului cotelor pentru imigranți și pentru a fluidiza relocarea imigranților, acum începe să sune a deziderat.

Suspendarea aplicării Acordului Schengen în luna mai rămâne încă o necunoscută, dar la fel va fi și reaplicarea acordului peste doi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.