Începe să se aleagă praful din sistemul cotelor obligatorii de imigranți

Proiectul președintelui Comisiei Europene de a gestiona criza migrației prin impunerea unor cote obligatorii de refugiați pentru statele membre UE se prăbușește, spun experți și diplomați europeni, potrivit AFP. De la adoptarea mecanismului cotelor, plecând pentru început doar de la 160.000 de imigranți din Grecia si Italia, UE nu a reușit mai nimic – doar relocarea în patru luni a 500 de imigranti conform sistemului cotelor obligatorii.

Jean-Claude Juncker, considerat arhitectul acestui plan, dorește să aplice acest sistem pentru cei un milion de imigranți care au intrat în UE în 2015 și consideră în continuare că sistemul va funcționa. Optimismul lui Juncker este combătut de doi factori majori – reticența cu care statele UE privesc acest sistem al cotelor și ingeniozitatea de care dau dovadă traficanții ce introduc imigranți în Europa. ”Cei implicați se tem că proiectul va eșua. Unii își pierd speranța, iar alții exploatează acest sentiment”, spune un diplomat european citat de AFP.

Țări precum Franța, Suedia sau Belgia doresc să dispună de cât mai mult timp pentru a verifica imigranții pe care îi vor primi, pentru a putea identifica potențialii jihadiști. Este doar unul dintre factorii care întârzie aplicarea sistemului cotelor. Se adaugă apoi lipsa centrelor de primire, lipsa școlilor pentru imigranți, probleme logistice și refuzul unor state de a primi un numar mare de imigranți musulmani sau africani.

”Nu vor negri, nu vor familii numeroase, ne cer mai multa securitate”, recunoaște ministrul grec pentru politica migrației, Yannis Mouzalas, precizând că mai puțin de jumătate din statele UE s-au oferit să primească imigranți sosiți în Grecia în 2015.

Țările Europie de Est sunt cele mai ostile, spun responsabili UE citați de AFP. Premierul Ungariei a decretat că ”islamul nu a făcut niciodată parte din Europa”. De cealaltă parte, Roma și Atena critică stabilirea mult prea lentă a propuselor ”hot spot-uri” pentru imigranți, centrele în care ei trebuie înregistrați și unde se stabilește care dintre ei se califică pentru protecție internațională și care nu. ”Este un joc al reproșurilor”, spune ministrul grec Mouzalas.

Ineficacitatea mecanismului cotelor si al hot spot-urilor face ca mulți imigranți să aleagă rute dintre cele mai diverse pentru a ajunge în țările tinta – Germania sau Suedia. Multi dintre ei nu doresc să fie transferați, potrivit mecanismului obligatoriu al cotelor, în țările mai sărace din Est sau din Europa Centrală.

”La Bruxelles există sentimentul că acest proiect de repartizare nu va fi niciodată aplicat corect, că este prea idealist”, spune un diplomat est-european. Diplomatul este nemulțumit că Comisia Europeană, cea care a inițiat proiectul, nu a fost în stare să reacționeze repede și să pledeze pentru integrarea refugiaților, după violențele sexuale de la Koln. ”Singurul lucru care se observă în Europa Centrală și de Est sunt experiențele din Vest, care sunt oribile, în special așa cum sunt relatate de presă”, spune diplomatul.

Lipsa de deschidere a guvernelor europene pentru repartizarea imigranților pe baza cotelor se datorează faptului că ”nimeni nu poate să întrevadă” finalul acestei crize, spune președintele think tank-ului Migration Policy Institute Europe.

Comisia Juncker este însă perseverentă și aduce argumentul politicii considerată de succes a precedentei Comisii Barroso, în timpul crizei financiare. ”Multi au mizat atunci pe un eșec al monedei euro, însă cinci ani mai tarziu avem de-a face cu stabilizarea cursului si cu o creștere economică netă în acest an”, spune un purtător de cuvânt al Comisiei. ”Noi am stabilit jaloanele unei politici durabile a migrației și este necesar să o aplicăm”, a mai spus oficialul UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.