Începe Turul Ciclist al Sibiului

Două echipe Pro Continentale participă în cursă. Programul turului. Veteranul Davide Rebellin vrea să facă dubla. Andrei Nechita participă în cursă. Mic ghid privind cursele de ciclism.

Cea mai importantă cursă din România

Între 17 şi 20 iulie se desfăşoară în judeţul Sibiu cea mai importantă cursă de ciclism din România, Turul Sibiului. Competiţia este una de categoria 2.1* (una din categoriile superioare ale circuitelor Continentale), singura de acest fel dintre cele care se desfăşoară în România. De exemplu, Turul Ciclist al României este o cursă de categorie inferioară, 2.2, dar în prezent este suspendat din cauza incompetenţei conducătorilor Federaţiei Române de Ciclism şi a piedicilor puse de Guvernul Ponta.

Turul ciclist al Sibiului are următoarea desfăşurare:

  • 17 iulie: prolog: Sibiu – Sibiu (2,3 km)
  • 18 iulie: etapa I: Sibiu – Bâlea Lac (162,5 km)
  • 19 iulie: etapa a II-a: Sibiu – Păltiniş (160 km)
  • 20 iulie: etapa a III-a A: Sibiu – Sibiu (158,7 km)
  • 20 iulie: etapă a III-a B: Sibiu – Sibiu (17 km)

Echipe participante

Echipe Pro continentale

  • CCC Polsat Polkowice
  • Androni Giocattoli – Venezuela

Echipe Continentale

  • Frřy – Bianchi
  • ISD Continental Team
  • LKT Team Brandenburg
  • Verandas Willems
  • MG Kvis – Wilier
  • Team Differdange – Losch
  • Christina Watches – Kuma
  • SP Tableware
  • Kolss Cycling Team
  • Amplatz – BMC
  • Adria Mobil
  • Shimano Racing Team
  • Utensilnord
  • Tusnad Cycling Team

Echipe naţionale

  • Argentina
  • România A
  • România B

Davide Rebellin va forţa „dubla”

Cel mai titrat rutier prezent în cursă este italianul Davide Rebellin (42 de ani) de la echipa poloneză CCC Polsat, câştigătorul de anul trecut al cursei. Rebellin are peste 15 ani alergeţi în echipe de Pro Tour, iar anul acesta a fost foarte aproape de a câştiga Turul Turciei, una dintre competiţiile de top ale Europei. Cea mai bună performanţă a anului pentru Rebellin este locul 3 ocupat în cursa de o zi Vuelta Ciclista a Murcia, unde a devansat nume foarte grele din circuitul World Tour, dintre care îl amintim doar pe Nairo Quintana (Team Movistar).

Alte nume sonore venite la Sibiu: Stefan Schumacher (Christina Watches – Kuma), Ioannis Tamouridis (SP Tableware) şi Emanuele Sella (Androni Giocattoli – Venezuela (PCT). Un alt nume foarte mare, ucraineanul Vitaly Buts (Kolss Cycling Team), a fost înlocuit – nu se cunosc în acest moment motivele – joi dimineaţă din echipa de start.

Este de urmărit şi al doilea rutier român al momentului. Andrei Nechita de la echipa MG Kvis – Wilier. Din păcate nu îl putem urmări şi pe cel mai bun rutier al momentului (locul 18 în clasmanetul la zi al UCI Europe Tour), Eduard Grosu, echipa japoneză la care este angajat, Vini Fantini Nippo, concurând într-o cursă de 13 etape, Tour of Qinghai Lake în China.

*Scurt ghid ciclistic

Pentru cititorii mai puţin familiarizaţi cu competiţiile cicliste, propunem un scurt ghid privind categoriile de curse şi categoriile de echipe aflate în circuitele rutiere.

Categorii de competiţii

Competiţiile cicliste au o ierarhie clar stabilită. Sunt mai multe niveluri valorice, pe care le prezentăm în ordine descrescătoare:

UCI World Tour
– Grand Tours (cat.A) – Turul Franţei
– Grand Tours (cat B) – Turul Italiei şi Turul Spaniei
– Curse pe etape: 2 UWT
– Curse de o zi: 1 UWT

UCI Continental Circuit
– Curse pe etape: 2 HC
– Curse de o zi: 1 HC
– Curse pe etape: 2.1
– Curse de o zi: 1.1
– Curse pe etape:2.2
– Curse de o zi: 1.2
– Curse de tineret pe etape: 2.2U
– Curse de tineret de o zi: 1.1U
– Campionate naţionale
– Campionate regionale
– Competiţii locale

Categorii de competitori

Şi echipele care participă la diverse competiţii sunt împărţite pe mai multe categorii. Nu există criterii sportive de promovare/retrogradare între categorii. Totul depinde de puterea financiară a sponsorilor. O echipă chiar şi cu rezultate excelente se poate desfiinţa la sfârşitul sezonului sau se poate retrage într-o categorie inferioară dacă nu mai beneficiază de aportul financiar al sponsorilor. Invers, dacă o echipă de categorie inferioară beneficiază de un sponsor puternic, îndeplineşte şi condiţiile de lot, poate promova într-o categorie superioară. În prima categorie, cea de elită, se poate promova doar dacă există locuri vacante. Doar la categoria de elită (echipele de Pro Tour), neîndeplinirea angajamentelor – participarea obligatorie la toate competiţiile UCI World Tour şi eventual rezultate catastrofale pot duce la eliminare. Ierarhia echipelor este următoarea:

1. Echipe Pro Tour (18)
2. Echipe Pro Continentale (17)
(Africa – 1, America – 3, Europa – 12, Oceania)
3. Echipe Continentale (172)
(Africa – 4, America – 22, Asia – 39, Europa – 104, Oceania – 3)
4. Echipe naţionale
5. Echipe regionale
6. Echipe locale

Notă: Echipele Pro Tour, Pro Continentale şi o parte din cele Continentale sunt în general „multinaţionale”, indiferent unde au sediul social. Echipele Pro Continentale (de regulă între 3 şi maximum 5) pot fi invitate în curse de UCI World Tour; Echipele Continentale sunt de regulă invitate (nu există o limită strictă) în competiţii superioare de categoria 2.HC, 1 HC, 2.1 şi 1.1. Nu contează continentul pe care se desfăşoară cursa. Rutierii din echipele din categoria Pro Tour şi Pro Continentale sunt toţi profesionişti, iar cei din echipele Continentale pot fi profesionişti, semi-profesionişti sau amatori.

Rutierii din echipele de Pro Tour sunt ierarhizaţi în clasamentul UCI WORLD TOUR, iar rutierii echipelor Pro Continentale şi Continentale sunt ierarhizaţi în clasamentele continentale în funcţie de cursele la care participă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.