Începerea lucrărilor la Polivalenta din Bucureşti este sistematic blocată

O firmă care a pierdut de 3 ori la CNSC şi de două ori în justiţie continuă să blocheze începerea lucrărilor. Deja o mare competiţie europeană din 2017 este compromisă.

Normalitatea este excepţia, nu regula

Cotidianul.ro relatat în luna ianuarie despre o anomalie înregistrată la Primăria Capitalei legată de licitaţia privind atribuirea lucrărilor pentru noua sală politvalentă din Bucureşti. Reamintim, pentru preluarea lucrărilor se „duelau” firmele Strabag (cu oferta cea mai bună, inclusiv din punct de vedere financiar) şi Astaldi. În mod surprinzător (dar numai pentru neiniţiaţi), primarul general Sorin Oprescu a ţinut iniţial partea celor cu oferta inferioară. Credeam că după ce în două rânduri CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) şi o dată Curtea de Apel au îndreptat ceea ce numeam (şi nu numai noi) „golăneala” lui Sorin Oprescu, la sfârşitul lunii ianuarie lucrurile vor intra pe făgaş normal. Dar suntem într-o ţară în care starea de normalitate reprezintă excepţia, şi nu regula.

Telenovela continuă

În luna februarie, în mod normal, PMB ar fi trebuit să atribuie lucrările celor de la Strabag (şi asociaţilor lor), dar, deşi a ieşit perdantă pe linie la CNSC şi Curtea de Apel, firma Astaldi mai încearcă o blocare a situaţiei şi dă în judecată firma Strabag. Aceasta ripostează. Între timp, Sorin Oprescu declara cu nonşalanţă pentru GSP.ro: „Nu pot să dau un cîştigător fiindcă cele două firme s-au dat în judecată la Curtea de Apel. Pînă se dă o soluţie trebuie să aşteptăm!”. Este inexplicabil acest non-combat al primarului Sorin Oprescu. În fond, cele două firme se pot judeca şi 5 ani. Oprescu trebuia să desemneze la începutul lunii februarie o firmă câştigătoare, care să îndeplinească două condiţii: să aibă oferta financiară cea mai bună şi să asigure cel mai bun coeficient energetic. Ambele condiţii calificau Strabag, care avea o ofertă de 55 de milioane de euro, faţă de 65 de milioane de euro a celor de la Astaldi, şi asigura şi un coeficient energetic mai bun. Pe 30 martie, Curtea de Apel respinge plângerea celor de la Astaldi, şi pe 8 aprilie, PMB declară câştigătoare firma Strabag. Deşi lucrurile erau clare, Astaldi contestă atribuirea, dar pe 25 mai, pentru a treia oară, CNSC le dă dreptate celor de la Strabag. Credeţi că s-a terminat totul? Astaldi atacă pe 5 iunie decizia CNSC la Curtea de Apel; pe 24 iunie PMB atribuie din nou execuţia lucrărilor celor de la Strabag, dar Astaldi blochează din nou atribuirea, contestând-o.

Europenele de gimnastică artistică sunt compromise

Este inexplicabilă atitudinea primarului Sorin Oprescu. În mod normal, după trei decizii în acelaşi sens al CNSC şi două sentinţe într-o singură direcţie a Curţii de Apel, Sorin Oprescu ar fi trebuit să pună piciorul în prag. Adică să poarte o discuţie fermă cu cei de la Astaldi. Să le spună „stop!”. Sau să ia – prin organele abilitate – la puricat alte lucrări ale firmei Astaldi. Dovedind o inexplicabilă stare de pasivitate, Sorin Oprescu i-a încurajat pe cei de la Astaldi să blocheze luni bune demararea lucrărilor la „polivalentă”. Pentru că după cum decurg lucrurile, Astaldi poate bloca astfel la infinit lucrările. Deja prin „târg” încep să se audă voci care acuză o „cârdăşie” a lui Sorin Oprescu cu cei de la Astaldi. Să nu mai vrea Sorin Oprescu să construiască sala polivalentă? Gurile rele susţin că oricum promisiunea electorală din 2012 – „polivalenta de 16.000 de locuri va fi gata în 2016” – nu mai poate fi realizată, motiv pentru care fie actualul primar ar urma să o „reporteze” pentru un eventual mandat viitor, fie va da vina pe contestaţii. Nu ar fi singurul care ar utiliza „contestaţiile” drept scuză. Până una alta, avem o „informaţie” sigură: organizarea în aprilie 2017 a Campionatelor Europene de gimnastică artistică este deja compromisă. Chiar dacă mâine ar începe lucrările, sala polivalentă nu va putea fi terminată până la ora începerii europenelor. Se discută deja despre transferarea competiţiei la Cluj. Europenele de gimnastică se pot ţine foarte bine şi la Cluj, dar mutarea competiţiei ar constitui o palmă pentru imaginea Bucureştiului şi imaginea României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.