DNA se apropie de dosarul „Nana”. A început urmărirea penală pentru afaceri cu terenuri agricole din Fundulea

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au început urmărirea penală faţă de personaje „grele” din judeţul Călăraşi implicate în afaceri cu terenuri agricole aflate în administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea. În momentul săvârşirii faptelor, persoanele respective ocupau poziţii-cheie în judeţul Călăraşi: prefect, subprefecţi, şef de serviciu, director la Cadastru, secretar general al Consiliului Judeţean ş.a.m.d.

Este vorba, mai precis, de:

  • ŞERBAN JENEL, prefect al județului Călărași,
  • COMAN CORNEL, subprefect al judeţului Călăraşi,
  • CLĂBESCU DORU EDUARD, subprefect al judeţului Călăraşi,
  • IFRIM ELENA, șef serviciu – Instituţia Prefectului,
  • NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi,
  • DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi,
  • JARUL EUGEN, şef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călăraşi;
  • PŞANU STELIAN, director al Societății Naţionale “Îmbunătăţiri Funciare” Călărași,
  • TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Judeţean Călărași;
  • MARINESCU BADEA, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti;
  • TITU ANA, director al Direcţiei Silvice Călăraşi,
  • BURUIANĂ CORNEL, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri „ Propact „
  • DOROBANŢU DOREL, primar PSD Fundulea
  • MANEA VICTOR,TUDOR LUCIAN, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, CHIRICĂ CONSTANTIN, reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Fundulea, Lupşanu,G urbăneşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Tămădău,

Toţi aceştia se fac vinovaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, arată un comunicat DNA.

Ce spun procurorii DNA

Procurorii susţin că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:

  • La data de 12 iulie 2007, suspectul Dorobanțu Dorel și un reprezentant al OCPI Călăraşi au încheiat un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1982,54 ha, aflată în domeniul public al statului (administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agrcolă Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu, invocând art. 47 din regulamentul aprobat prin HG nr. 890/2005 şi fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe. Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
  • La data de 13.07.2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din suspecții Şerban Jenel, Coman Cornel, Clăbescu Doru Eduard, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Jarul Eugen, Pșanu Stelian, Tudone Dumitru, Marinescu Badea, Titu Ana, Buruiană Cornel, au aprobat delimitarea acestui teren în suprafaţă de 1982,54 ha, aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective.

Urmarea a fost validarea transferului unor poziţii din anexele întocmite la nivelul mai multor comisii locale de fond funciar în anexe întocmite la nivelul Comisiei locale de fond funciar Fundulea, având drept consecinţă sporirea valorii terenului transferat”, se arată în comunicatul DNA.

Teren în valoare de aproape 60 de milioane de euro

Procurorii consideră că, prin această operațiune, s-a produs o pagubă patrimoniului statului, „constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public”. Calculele ţin cont de „Ghidul cu preţurile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru judeţul Călăraşi, pentru anul 2007”, transmis de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Astfel, preţul terenului de 1982,54 ha este cuprins între

  • 1.486.905 euro şi maximum 2.973.810 euro, în situaţia în care reprezintă agricol situat pe teritoriul administrativ al oraşului Fundulea, respectiv
  • 59.476.200 euro, în situaţia în care terenul este situat adiacent căilor rutiere sau la limita construită a localităţilor (posibil de transferat în intravilan).

Procurorii mai spun că, tot în anul 2007, „suspecții Manea Victor, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin și Chirică Constantin au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, deşi, fie aveau teren în rezervă, fie nu efectuaseră demersuri pentru solicitarea altor suprafeţe pe raza jud. Călăraşi”.

„Prin această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţiţi, dacă reglementările legale ar fi fost respectate”, mai precizează comunicatul citat.

Mai e un pas până la faptele cercetate de Comisia Nana?

Mai multe date din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se regăsesc şi într-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, din data de 15 aprilie 2014. De asemenea, mai multe persoane dintre cele faţă de care DNA a anunţat acum începerea urmăririi penale au trecut, pentru audieri, şi prin faţa Comisiei „Nana”, înfiinţată pentru a verifica situaţia în cazul achiziţionării de către Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Băsescu, a unui teren în comuna Nana, au fost audiate.

În data de 4 iulie 2014, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) anunţa, raportat la dosarul privind retrocedarea unor terenuri în comuna Nana, judeţul Călăraşi, că în 24 iunie a fost extinsă urmărirea penală faţă de mai mulţi membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana (Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgică Stolea şi Constantin Manea).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.