Început de săptămână în forţă, alături de FNT

Cea de-a patra zi a Festivalului Naţional de Teatru are înscrise în program nu mai puţin de 13 evenimente: conferinţe, ateliere, expoziţii, lansări de carte şi, bineînţeles, spectacole de teatru invitate din Cluj, Târgu Mureş, Sibiu şi Bucureşti, precum şi teatru TV.

Astăzi debutează atelierul de scriere teatrală intitulat Jurnalismul teatral – lecţia de anatomia spectacolului, susţinut de profesorul şi criticul de teatru Marian Popescu. 32 de tineri s-au înscris la acest workshop care va avea loc timp de 6 zile într-unul din spaţiile alternative ale Capitalei – Club Control.

Amalia respiră adânc, piesa Alinei Nelega

Conferinţele FNT cu tema Polifonii. Teatrul şi celelalte arte vor fi inaugurate astăzi la ora 11.00 la Sala Mică a TNB de doamna Monique Borie, universitar şi teoretician de prestigiu din Franţa. Invitata festivalului va susţine prelegerea intitulată Teatrul şi sculptura – orizont al actorului. Conferinţa va beneficia de supratitrare în limba română.

La librăria Humanitas Cişmigiu, Vlad Zografi îşi va lansa în cadrul FNT două dintre cele recente cărţi: Infinitul dinăuntru (Editura Humanitas, Bucureşti, 2012) şi Toate minţile tale (Editura Humanitas, Bucureşti, 2011).

Castingul dracului, un spectacol de Radu Afrim

Infinitul dinăuntru este un pariu al autorului „că din materia teatrului şi a literaturii se poate obţine o construcţie, dacă nu impecabil articulată, măcar deschisă către speculaţii coerente”, în timp ce Toate minţile tale se constituie într-o antologie de piese scurte despre neliniştile lumii de azi.

Într-un alt spaţiu pe care Festivalul Naţional de Teatru intenţionează să-l aducă în atenţia publicului – Centrul Cultural Ion Manu Otopeni – va avea loc astă-seară de la ora 21.45 vernisajul unei rafinate expoziţii dedicate unui complex om de teatru, om de radio şi mare publicist – Actorul Ion Manu – Hazul bonom şi ironia subtilă. Vizitatorii vor putea fi martorii unei reuşite rememorări a epocii şi creaţiei lui Ion Manu (1881-1968) în care fotografii, casete cu manuscrise şi cărţi, obiecte ce au aparţinut artistului, precum şi un fundal sonor cu Ora Veselă vor readuce în prezent o personalitate de anvergură a teatrului românesc.

Mozart Steps. Foto Sebastian Marcovici

Teatrul Naţional de Televiziune se alătură programului FNT difuzând astăzi, pe canalul TVR 2, una dintre capodoperele cehoviene, Unchiul Vanea, în regia lui Yuri Kordonsky, o înregistrare din 2013. O coproducţie TVR şi Teatrul L.S. Bulandra.

Şi tot astăzi veţi putea alege dintr-o serie de spectacole de teatru remarcabile.

La ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin sunteţi invitaţi la Amalia respiră adânc de Alina Nelega. Regia: Tudor Lucanu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Florina Gleznea în Cinci ore cu Mario

La aceeaşi oră, la Teatrul de Artă vă aşteaptă Şase din 49 de György Spiró. Regia: Alexandru Maftei, Teatrul de Artă Bucureşti.

La ora 19.30, la Teatrul Odeon, Sala Majestic – Castingul dracului. Un spectacol de Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania Tompa Miklós.

Teatrul Metropolis propune la ora 20.00 Tartuffe sau Impostorul de Molière. Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză.

Dana Voicu şi Liviu Cheloiu, în Şase din 49. Foto Alexandru Maftei

La Centrul Cultural Ion Manu Otopeni, la ora 20.30 – Mozart Steps. Un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

La ora 22.00, la Teatrul UNTEATRU – Cinci ore cu Mario de Miguel Delibes. Regia: Mariana Cămărăşan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.