Început de săptămână în scădere pentru lira sterlină

Lira sterlină a continuat să scadă în raport cu dolarul american, după rezultatul șoc al referendumului de săptămâna trecută. Moneda britanică a coborât luni la 1,335 dolari pe piețele din Asia, adică o scădere de 2%, după ce la finele săptămânii trecute a consemnat un plonjon de 10%, până la cel mai scăzut nivel din 1985 încoace.

Față de euro, lira a scăzut cu 1,4%, până la 1,21 euro. Ministrul de finanțe, cancelarul George Osborne, a ieșit la primele ore ale dimineții în public într-o încercare de a liniști piețele și de a limita turbulențele, susținând economia țării sale se află într-o stare bună, capabilă să reziste volatilității urmează după ce s-a votat ieșirea din UE.

“Economia noastră este cât se poate de puternică pentru a înfrunta provocările ce îi stau în față. Este inevitabil după votul de joi că economia britanică va trebui să se ajusteze la situația în care ne găsim. Suntem pregătiți pentru neprevăzut și suntem echipați pentru orice se va întampla”, a spus Osborne.

Conform acestuia, Trezoreria, Banca Angliei și Autoritatea pentru Conduită Financiară au petrecut ultimele luni implementând planuri de rezervă robuste pentru efectele financiare imediate în eventualitatea acestui rezultat. Osborne a declarat că vor trebui luate măsuri în privința impactului asupra finanțelor publice, “dar, bineînțeles, este perfect de bun-simț să așteptăm până când vom avea un nou premier pentru a stabili cum vor arăta acestea”.

Lira sterlina a ramas sub asediu luni, alunecand inapoi catre minimul ultimilor 31 de ani, reflectand profundul sentiment negativ al investitorilor dupa ce Marea Britanie a optat pentru iesirea din UE, declansand unde de soc pe pietele globale. Piețele bursiere din întreaga lumea au pierdut vineri 2 trilioane de dolari.

Prima zi a săptămânii de după Brexit a consemnat o oarecare acalmie pe bursele asiatice, dar acestea rămân în continuare sub presiune, scrie AFP. „Este important să ţinem minte că nu am terminat cu efectele Brexit. Le vom resimţi probabil în săptămânile şi chiar lunile următoare, dar este dificil de anticipat frecvenţa şi amplitudinea lor”, a comentat Stephen Innes, trader la Oanda Asia Pacific, citat de Agerpres.

Vineri, vestea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a surprins pe investitori, iar lira sterlină a coborât până la 1,3229 dolari, un nivel fără precedent după 1985. Luni, moneda britanică era cotată la 1,3356 dolari pe pieţele asiatice, faţă de 1,3670 dolari la finele săptămânii trecute.

Moneda europeană s-a depreciat şi ea în raport cu dolarul, ajungând la 1,094 dolari faţă de 1,1112 dolari anterior. La fel ca aurul, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat, fiind cotat la 101,65 yeni pentru un dolar, faţă de 104,68 yeni după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, şi la 112 yeni pentru un euro, faţă de 118,77 yeni.

„Cred că lira va continua să scadă, la fel ca şi euro, în timp ce dolarul şi yenul vor fi preferate de traderi. Piaţa nu a digerat încă impactul referendumului britanic”, a declarat Marito Ueda, trader la firma de brokeraj FX Prime din Tokyo. Vineri, promisiunile băncilor centrale privind furnizarea de lichidităţi pentru contracararea volatilităţii cursului de schimb nu au reuşit să calmeze îngrijorările. Bursa de la Londra a pierdut 3,15%, cea de la Paris a căzut cu 8,04%, cea de la Frankfurt a înregistrat o scădere de 6,82%, în timp ce bursele de la Madrid şi Milano au pierdut peste 12%.

La New York, indicele Dow Jones a scăzut cu 3,39%, iar Nasdaq a pierdut 4,12%. În această dimineață, premierul japonez, Shinzo Abe, a avut o întâlnire de urgență cu oficialii de top ai țării pentru a discuta despre Brexit și despre modul cum să fie gestionate căderile de pe piață pe fondul refugiului spre yen, monedă considerată sigură. Japonia ar putea interveni pentru a reduce valoarea monedei sale dacă va considera că nivelul ajunge prea sus, ceea ce va însemna o amenințare pentru economia sa bazată pe exporturi.

“Vom face eforturi amănunțite astfel încât (Brexit) nu va afecta în mod negativ economia Japoniei și afacerile întreprinderilor mici și mijlocii”, a declarat Abe înaintea întâlnirii. Piețele financiare „au subestimat mult” rezultatul votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană dar nu au intrat în panică vineri, a declarat directoarea generală a Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde, conform Reuters. „A existat o mișcare imediată brutală, masivă, lira a scăzut cu 10%”, a afirmat Lagarde la un forum Aspen Ideas Festival ținut în Aspen, Colorado (vestul SUA).

„Dar nu a existat nicio panică, iar șefii de bănci centrale și-au făcut treaba pentru care erau pregătiți în acest caz, punând o mulțime de lichidități pe piețe”, a notat ea. George Soros, miliardarul care și-a câștigat reputația pariind împotriva lirei sterline în 1992, nu a speculat împotriva monedei britanice înainte de votul britanic pentru ieșirea din UE, dar a făcut profit din alte pariuri pe scădere după rezultatul pentru Brexit, a spus un purtător de cuvânt al acestuia, potrivit Reuters.

“George Soros nu a speculat împotriva lire sterline în timp ce argumenta pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. De fapt, era long (paria pe creștere, n.r.) pe pound-ul britanic în perioada dinaintea votului”, a spus reprezentantul miliardarului.

“Totuși, datorită opticii sale negative (bearish) privind piețele mondiale, domnul Soros a profitat din alte investiții”, a mai spus apropiatul miliardarului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Costin Cretu 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.