Închidem C.E. Hunedoara, ca să cumpărăm curent de la unguri

Complexul Energetic Hunedoara, care înglobează două mine de huilă din Valea Jiului și centralele electrice de la Paroșeni și Mintia Deva, ar putea funcționa până în 2024, moment când va fi închis inelul de 400 kV din partea de centru-vest a țării, care va duce la mărirea schimburilor transfrontaliere. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei discuții pe care sindicaliștii de la CEH le-au avut la Ministerul Energiei, legată de modul în care societatea energetică poate accesa un ajutor de tip SIEG (servicii de interes economic general) pentru cele două termocentrale.

„Am avut o întâlnire la minister legat de SIEG-ul pe termocentrale, cei de la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.) nu au fost. Se identifică câteva probleme. E un chestionar care trebuie trimis Comisiei Europene. Apar probleme în recunoașterea costurilor celor două exploatări (Vulcan și Livezeni, n.r.) și va trebui să vedem ce soluții găsim aici. De asemenea, investițiile pentru mediu la Mintia reprezintă sume foarte mari, iar termenul pentru care se dorește a mai funcționa CEH este până în anul 2024. Reprezentanții Transelectrica (companie deținută de stat, n.r.) au spus că atunci vor termina investițiile la inelul de legătură pentru partea centru-vest și nu mai este nevoie de injecția de putere de sistem de la Mintia. Ne luptăm pentru acest SIEG. Noi luăm în calcul și eforturi pentru prelungirea serviciilor de sistem dacă SIEG-ul nu se va aproba, iar serviciile de sistem se acordă până la sfârșitul anului 2017“, a declarat Darius Câmpean, președintele executiv al Sindicatului Muntele.

Mișcările vecinilor

Lipsa investițiilor în capacități noi de producție de curent electric, mișcările vecinilor și tratamentul preferențial de care se bucură unii agenți economici din țară vor transforma România, în următorii ani, dintr-un exportator net de energie într-un importator. Ungurii își fac până în 2023 o centrală atomoelectrică la Paks, în timp ce la noi odiseea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă durează la nesfârșit, iar proiectul Tarnița-Lăpuștești de ridicare a unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj a fost trecut pe linie moartă. Astfel, țara noastră riscă să își reducă cu 1.000 de MW puterea instalată, prin dispariția centralelor Mintia Deva și Paroșeni. În schimb, ungurii vor avea cel puțin 1.000 de MW în plus, la centrala nucleară. În felul acesta, necesarul de electricitate disponibilizat va putea veni de afară, pentru că furnizorii de energie apelează, cum este logic, la cele mai avantajoase surse.

Fără bani, fără echipamente de protecție

Agonia CEH este evidentă. Câteva zeci de angajaţi de la Mintia au declanşat un protest spontan joi dimineaţă, refuzând să intre la lucru. Conform liderilor sindicali, angajaţii din primul schimb de la termocentrală nu au intrat la lucru din cauza lipsei echipamentului de protecţie, iar cei din schimbul de noapte nu pot ieşi pentru că nu pot lăsa locurile de muncă neasigurate. Angajaţii reclamă că salariile nu le-au mai fost majorate de mai mulţi ani şi că nu au primit echipamente de lucru, fiind nevoiţi să le cumpere din banii lor. „Colegii s-au prezentat la serviciu conform graficului de tură, dar nu au preluat serviciul din lipsa echipamentului de protecţie“, susţin lideri din Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.

Un ajutor pentru siguranța Sistemului Energetic Național

CEH deține în acest moment 2,1% din piața de producție de energie din țară. Ministerul Energiei, proprietarul CEH, susține că analizează posibilitatea de acordare a ajutorului de tip SIEG, sprijin strict pentru termocentralele Mintia și Deva.

„În prezent, sunt în curs de realizare o analiză și o evaluare privind serviciile de interes economic general și de compensare ce pot fi avute în vedere și modul în care sunt îndeplinite condițiile pentru o astfel de măsură de compensare, cu respectarea legislației de mediu și a procedurilor în materie de ajutoare de stat. Discuțiile demarate de Ministerul Energiei cu COM, începând cu anul 2016, pentru atribuirea unui ajutor de stat către CEH sub forma unui SIEG, au în vedere acordarea unei compensații financiare pentru: producerea și livrarea de energie electrică în cadrul grupului nr. 3 Deva și a grupului nr. 4 Paroșeni în perioada 2017-2024, în vederea asigurării stabilității în funcționare a Sistemului Energetic Național, producerea și livrarea de energie termică pentru termoficarea localităților Deva și Petroșani în cadrul grupului nr. 3 Deva și a grupului nr. 4 Paroșeni pe o perioadă limitată, până când cele două localități își realizează surse proprii de termoficare“, afirmă reprezentanții Ministerului Energiei.

Peste șapte ani, activitate energetică zero

Propunerea, avizată favorabil de Comisia Europeană, are ca termen anul 2024, an în care întreaga activitate minieră și energetică din județul Hunedoara va fi oprită, susține Cristian Iștoc, șeful Sindicatului Solidaritatea Hundeoara.

„În 2024 este preconizată finalizarea investiției Transelectrica de închidere a inelului de 400 KV, moment în care schimburile transfrontaliere se vor intensifica. România renunță astfel la o putere instalată de 1.000 MWh, care va fi înlocuită cu energie produsă de o nouă capacitate nucleară din Ungaria, de 1.000 MWh, la Paks“, se arată într-o scrisoare pe care Iștoc a trimis-o DNA și DIICOT, prin care a semnalat aplicarea preferențială a directivelor europene 2009/72/CE și 2005/98/CE, cu precădere în favoarea regenerabilelor, directive care prevăd posibilitatea acordării unor scheme de sprijin pentru producătorii de energie electrică pe bază de combustibil indigen.

Existența Complexului Energetic Hunedoara, dar și a Complexului Energetic Oltenia, este vitală pe piața de energie și acest lucru se observă cel mai bine în perioada iernii, atunci când ele asigură siguranța sistemului energetic, pentru că gerul creează mari probleme hidrocentralelor, centralelor eoliene și centralelor care funcționează cu gaz natural.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.