Închisorile CIA: Senatul României se apără

Preşedintele Comisiei de Apărare, Marius Obreja, precizează că a depus luni la Biroul Permanent al Senatului un memorandum privind analizarea oportunităţii înfiinţării unei comisii de anchetă vizând presupuse închisori CIA şi a oportunităţii ca Senatul să solicite, pe cale oficială, desecretizarea documentelor referitoare la România, cuprinse în raportul Senatului SUA, cele două solicitări aparţinând însă Comisiei LIBE a Parlamentului European şi nu comisiei pe care o conduce, transmite Mediafax.

Preşedintele Comisiei de apărare mai spune că, potrivit propriului regulament, comisia nu are competenţe în domeniu. „Nu am solicitat Biroului Permanent înfiinţarea unei noi comisii de anchetă refereritoare la presupusele centre ilegale de detenţie ale CIA şi nici desecretizarea raportului comisiei de ancheta a Senatului american, referitoare la Romania, întrucât Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Natională nu poate face un astfel de demers potrivit propriului regulament”, mai precizează Obreja.

Senatorul spune că a precizat şi în adresa înaintată Biroului Permanent că, la nivelul Comisiei, nu exista dovezi suplimentare fata de raportul Comisie speciale de ancheta a senatului care a funcţionat in perioada 2006-2008″, precizează acesta.

La 25 septembrie, o delegaţie a Comisiei LIBE a Parlamentului European a venit la Bucureşti, unde a discutat cu membrii comisiei senatoriale de apărare. Delegaţia a solicitat sprijinul Comisiei în demersul Parlamentului European de a cerere Senatului SUA publicarea informaţiilor secretizate despre presupusele închisori CIA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.