×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 23 august 2017, 11:12
EUR (€)
-0.0014 ↘
4.5867 RON
USD ($)
-0.0073 ↘
3.9006 RON
• • •
Inchizitorii vor propria lor istorie
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Avem o serie de inchizitori oficiali în spațiul public, delegați de politica electorală și interese care nu au nimic în comun cu moralitatea și adevărul istoric. Tematica lor însă nu ar trebui să depășească pagina de ziar sau dezbaterea publică atât de necesară. Dar lucrurile nu stau așa, constituindu-se peste noapte niște Poliții cu atribuțiuni periculoase într-o societate unde cercetarea istoriei se poate transforma în incriminare cu grave consecințe. Avem în ultimii ani tot mai multe exemple de contorsionism ideologic aplicat, specifice anilor '50. Cei care vor o istorie pură, contrafăcută prin consecința voinței lor, filtrată prin conceptele unui extremism tot mai versatil, au reușit să devină instanțe publice. Justițiile paralele din România sunt un adevărat spectru al Babilonului statului dâmbovițean. Incriminarea istoriei și a derapajelor nu se poate transforma în sursă de autoritate administrativă decât pe calea oferită de suportul justiției. Părțile aflate într-un asemenea litigiu sunt inegale și deseori absurde. Istoria nu poate fi confiscată nici măcar de inchizitorii oficializați. Un adevăr pare să triumfe. Numai educația poate prelua, prin complexitatea informației și a obiectivelor ei, sarcinile pe care unii activiști le visează drept monopol. Adevărul istoriei nu poate fi lăsat pe mâna polițiilor. Dacă ar reuși cineva să șteargă un secol de istorie atroce, așa cum a fost secolul XX, după cum încearcă astăzi unii, sigur vom asista la repetiții. Chiar dacă mimate, însă periculoase. Dacă se va da foc bibliotecilor, vor fi interziși autori spre a fi creați alții din nimic, sau vom avea noi servicii cu acces limitat, istoria se va repeta prin înseși reconsiderările punctuale. Nu suntem departe de o nouă spălare a creierelor prin invocarea celor mai bune intenții de care suntem invadați.

Cenzurarea extremismului ideologic și al posibilului reviriment al acestuia, prin cultul unor regimuri nefaste, este o sarcină publică pe care legea penală și Constituția României a rezolvat-o. Apariția unor activiști cu atribuții speciale, majoritatea proveniți din rândurile fostului aparat de propagandă comunist, destabilizează autoritatea statului democratic și libertatea de expresie. Contractarea unor false atitudini privind istoria românilor, până la disprețuirea fățișă arătată suferinței și umilinței încă active, cere reformarea urgentă a instituțiilor care se vor poliție morală. Avem istorici, universități, publicații, comunicare acceptabilă cu lumea europeană a căror sarcini vocațional-morale nu pot fi cedate sub niciun motiv unor inchizitori.

Cedând polițiilor ideologice dreptul de a spune cum trebuie să ne raportăm la istorie, la derapaje și personalități care s-au a aflat în gravă eroare se renunță la ultima speranță de refacere a identității istorice, respectiv la asumarea acesteia. Criza din educație și politică se resimte în domenii unde își fac loc inși oficializați care vor să impună o nouă istorie pe scurt a românilor.

Ioan VieruPublicat Miercuri, 19 iulie 2017
2230
 | 42
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ţăranul
+13
Domnule Vieru , în mod profesional , readuceţi atenţiei publice elemente vitale pentru păstrarea identităţii naţionale ! Foarte puţini se mai deranjează sau au curajul să o facă ... ! Priorităţile oamenilor de stat , de ştiinţă ... ale celor din cultură , sunt cu totul altele ... , şi sunt sufocate de mizerabila dilemă , ... ,, mie ce-mi iese la afacertea asta ... ?! '' , sau de perversa replică ... ,, mie mi-e foame astăzi , nu mîine ... ! '' . Ignorarea la nesfîrşit a atenţionărilor , poate duce la fenomene ireversibile , distructive ... ! Personal , vă mulţumesc încă odată pentru calitatea mesajelor trimise ... , oriunde îşi găsesc reacţii ... , constructive ... !
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
ha,ha
+6
"Nu suntem departe de o nouă spălare a creierelor prin invocarea celor mai bune intenții de care suntem invadați". Pentru #rezistenti e prea tarziu,nu mai pot fi salvati.
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
nini
-8
Domnule, analizele dumneavoastra cu privire la societatea romaneasca din prezent cred ca nu sunt citite si daca sunt citite nu sunt intelese de cei carora le adresati dvs. mesajele. Intelegeti odata ca ne-am intors in epoca fanariota!!! Nu mai este nimic de facut. Situatia este ireversibila. Amin.
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
+7
Solutia? Mai multe ore de istorie in scoala... Dar pt asta iti trebuie vointa politica, implicare, onestitate si profesionalism... Ma tem ca aceste calitati lipsesc! In fond avem destui "deontologi" care butoneaza Facebook-ul si carora nu le mai pasa de cultura civica reala... Suntem din ce in ce mai mult asimilati unei turme de oi care se duce de colo colo urmand un fals profet....
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Vnicolae
+13
Istoria fără istorici... apăi asta nu se poate! Nici academia fără academicieni! Nici presa fără jurnaliști! Nici dreptatea fără adevăr! Nici România fără români!
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+12
Consecinta asta pusa pe final de autorul articolului '' Criza din educație și politică se resimte în domenii unde își fac loc inși oficializați care vor să impună o nouă istorie pe scurt a românilor " apare in tara asta amarata lucrarea asta urata, deoarece in treburile noastre interne se amesteca de 28 de ani, practic isi fac mendrele cu noi: rusii, '' colegii americani '', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, care doresc probabil sa disparem ca stat national unitar ! Doresc socoteala asta sa jefuiasca in dispret pentru mediu, bogatiile solului si subsolului ca in coloniile din Africa si America de Sud, in contrast izbitor cu apartenenta noastra la: N.A.TO., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! Cozile astea de topor autohtone care execurta mega hotii si mega banditisme economice, nu cred ca putem sa ii numim inchizitori, sunt in fapt niste gargaragii si marionete care isi au originile in analfabetii satelor si oraselor instalati in posturi de catre serviciile secrete ale fostei URSS dupa ticalosia de la 30. dec.1947 cand au inventat republica tovaraseasca si dupa au asasinat, au exterminat, ELITELE ROMANESTI si au jefuit copios ROMANIA timp de doua decenii ... ! Sa nu o mai lungim, cei citati mai sus in comentariu doresc sa farme statul natioanl unitar ROMANIA, sa imprastie in Lumea asta cam prost facuta , poporul roman, vor ca tara asta amarata sa redevina cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu !
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
dan
-4
Pe cand vom regasi in manualele scolare valoroasele opere literare "Baragan" de V.Em.Galan,"Mitrea Cocor" de Sadoveanu sau "Demeter stegarul" de Suto Andras,poezii de A.Toma etc,etc?
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
str.Manoilov nr. 10,Tiraspol
+12
D-le Vieru ,bun articol!Popoare intregi in decursul vremurilor si-au cladit tarile,constiinta nationala , puterea militara ,etc pe mituri esentiale!!Unii ocupau tari si popoare justificand ca sunt "aparatori ai ortodoxiei" altii ocupau tari si popoare ca "factori de civilizatie",altii pun in genunchi si la contributie tari intregi in numele "suferintei indurate"!Toate miturile la o analiza atenta, dau nastere unor serioase opozitii structurale,dar pentru reprezentantii respectivelor popoare o analiza a mitului este blasfemie si chiar au legi care pedepsesc analiza!Trebuie sa crezi ,altfel esti mort!
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ str.Manoilov nr. 10,Tiraspol
+6
Excelente precizări ... ! Ai omis sau intenţionat ai ocolit , motivarea legată de ... lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statutului de drept , pe care ne-o fredonează toţi oficialii de peste ocean cu retardatul Klemm prim solist , şi cei de la Bruxelles ... !
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Patrocle
+26
Dle Vieru, subscriu intru totul la opinia dvs. Felicitari pentru editorial.
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Valahu
+11
Prea general...lipsit de analiza. Da, este o incercare de modificare a istoriei prin aceste concepte neoliberale: corectitudinea politica insotita de razboiul impotriva natiunii, impotriva a ceea ce Soros si evr.ii definesc ca nationalism, cea mai sanatoasa ideologie.
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Opt luni de aventură economică a PSD
Publicat acum 3 ore şi 13 minute
Pariul lui Tudose privind fondurile europene
Publicat acum 21 ore şi 3 minute
Demisie surpriză din PNL
Publicat acum 13 ore şi 43 minute
Hai la lupta cea mare!
Publicat acum 15 ore şi 2 minute
Două oferte pentru podul suspendat de la Brăila
Publicat acum 16 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat acum 14 ore şi 34 minute