Incident aviatic la Cluj

Un avion al companiei Blue Air, cu 116 persoane la bord, care efectua o cursă pe ruta Otopeni — Cluj — Barcelona, a ieşit, joi, de pe pista Aeroportului Internaţional din Cluj, la aterizare.

Niciun pasager nu a fost rănit, dar aeroportul a fost închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau întârziate..

”Un avion al companiei Blue Air, la aterizare, a ieșit în capătul pistei cu aproximativ 20 de metri. Aeronava nu este avariată. Pasagerii au fost evacuați în siguranță. Urmează ca o comisie de investigație de la Ministerul Tranporturilor să facă o anchetă. Cu puțin timp înainte de aterizare a fost verificat gradul de frânare a pistei. S-a dat gradul 3, din 5. Piloții aveau toate informațiile legate de pistă. Condițiile erau relativ bune. Se putea face aterizarea”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului din Cluj-Napoca, într-o intervenție telefonică la B1 TV.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat o anchetă în cazul incidentului produs joi dimineață.

Update: Dialogul incredibil dintre comandantul aeronavei Blue Air care a ratat aterizarea și turnul de control

Pilotul aeronavei Blue Air, care a ratat joi dimineață aterizarea la Cluj, a anunţat turnul de control al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” imediat după ce avionul a ieşit de pe pistă.

“Pilot: Turnule, 9301 – tocmai am ieşit din pistă.
Turnul de control: Confirm. Bine aţi venit! Continuaţi spre Delta (n.r. altă pistă), către poziţia de îmbarcare.
Pilot: Nu m-aţi înţeles! Am ieşit din pistă”.

Dialogul a avut loc imediat după acest incident în care a fost implicat un Boeing 737 aparținând BlueAir cu 116 pasageri şi membri ai echipajului la bord, transmite Andtena 3.

Update: ROMATSA, după incidentul de la Cluj

Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, scrie Mediafax, care citează Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

Într-un comunicat, ROMATSA arată că la ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire, arată sursa citată.

„Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport.

La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat”, arată ROMATSA.

Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian menţionează că nu are atribuţii privind curăţarea pistei şi nici privind stabilirea stării acesteia. „ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor”, menţionează sursa citată.

UPDATE 14.19: Traficul pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureș revine la normal. Luminița Gherendi, vicepreședintele executiv al aeroportului, a declarat pentru Agerpres că zborurile programate după amiază și spre seară sunt în grafic, în condițiile în care, în urma ploii înghețate căzute spre dimineață, două zboruri au fost anulate.

Astfel, cursa WizzAir, care trebuia să plece în direcția Memmingen, joi dimineața, la ora 6,30, și nu a putut decola din cauza poleiului, a fost anulată, cursa spre Dortmund a plecat cu peste o oră întârziere, la 12,38, cea către Budapesta va pleca la ora stabilită (ora 15,05), iar cea către Londra Luton, programată pentru ora 17,00, va pleca cu 40 de minute întârziere.

În privința sosirilor, cursa de la Memmingen care trebuia să sosească la Târgu Mureș la ora 10,50 a fost anulată, cea de la Budapesta, programată să aterizeze la 14,35 este în grafic, cea de la Dortmund programată la ora 16,15 va întârzia 40 de minute, iar cursa de la Londra Luton, este în grafic și va sosi la ora 23,35.

UPDATE Blue Air, despre incident

Aderența pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului, precizează, într-un comunicat de presă, compania Blue Air.

„În faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei”, se arată în comunicat.

„Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii. Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență”, mai meționează Blue Air.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.