Incident grav la exercițiile rușilor

Un elicopter de luptă rusesc Ka-52 a scăpat din eroare rachete asupra unei mulțimi de spectatori în timp ce simula un atac în cadrul exercițiului „Zapad-2017”, în urma incidentului fiind rănite grav două persoane, relatează site-ul 66.ru, citând o sursă bine informată, conform Agerpres.

Incidentul s-a petrecut pe terenul de antrenament „Lujski” de lângă Sankt-Petersburg, când a avut loc o lansare accidentală a câtorva rachete de tipul „aer-sol” asupra unor spectatori, ca urmare a unei defecțiuni tehnice. Nu se precizează câte rachete au plecat în direcția publicului.

„Fragmente de rachetă au căzut pe o suprafață mare, două autoturisme au ars, iar două persoane au fost rănite grav, în prezent fiind spitalizate. Persoanele rănite sunt probabil jurnaliști”, a indicat sursa citată de 66.ru.

Data exactă când s-a produs incidentul nu este specificată. O înregistrare cu acest incident a fost difuzată de canale media ruse.

Potrivit serviciului de presă al Districtului militar Vest din Rusia, la 17 septembrie, „în cadrul exercițiului strategic comun ruso-belarus ‘Zapad-2017’, elicoptere de atac Mi-28N și Ka-52 (…) au îndeplinit — pe terenul ‘Lujski’ — sarcini de recunoaștere aeriană, aplicând lovituri cu rachete asupra unor ținte la sol, în scopul asigurării securității aeriene pentru trupele terestre”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să facă marți vreun comentariu cu privire la acest subiect, afirmând că aceasta ține de competența mai degrabă a Ministerului Apărării decât a administrației prezidențiale, a relatat agenția de presă TASS.

Însuși președintele rus Vladimir Putin a asistat luni la o etapă a acestor exerciții pe terenul de antrenament „Lujski” de lângă Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei), la aproximativ 100 de kilometri est de granița cu Estonia.

Exercițiile ‘Zapad-2017’, la care participă peste 12.700 de militari, simulează situații de luptă pe uscat, în aer și pe mare în Belarus, vestul Rusiei, Marea Baltică și în enclava Kaliningrad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.