Incidentele de la Koln: ”Sunt sirian! Să vă purtați frumos! M-a invitat doamna Merkel”

Un proces verbal al poliției din Koln obținut de Der Spiegel arată care au fost proporțiile violențelor din noaptea de 31 decembrie în zona gării din orașul german.

Autorul procesului verbal, întocmit pe 4 ianuarie 2016, arată că poliția a pierdut controlul situației în acea noapte. ”Femeile, fie însoțite, fie neînsoțite, erau efectiv umilite de o masă întreagă de bărbați beti despre care nu pot spune ce scoteau pe gură”. Mulțimea nu s-a mișcat câtuși de puțin din loc la apariția poliției.

Raportul arată că polițiștii au găsit o mulțime de oameni speriați, plângând, în special femei și fete. Au spus că au fost bătute, jefuite, agresate sexual. În procesul verbal se arată de mai multe ori că suspecții erau imigranți de sex masculin. Identificarea acestora, în special în cazul agresiunilor sexuale, nu mai era posibilă. Motivul: ”forțele de securitate nu putea ține situația sub control. Erau prea multe incidente simultane”. Nu s-a reușit nici măcar înregistrarea tuturor plângerilor.

Iată câteva dintre declarațiile polițiștilor notate în procesul verbal.
– Polițiștii au fost împiedicați de bărbații din mulțime să ajungă la locul incidentelor
– Un barbat le-a spus: ”Sunt sirian! Trebuie să vă purtați frumos! M-a invitat doamna Merkel”
– Martorii au fost amenințați în momentul în care spuneau numele suspecților
– Unii imigranți își rupeau în mod demonstrativ permisele de rezidență și puneau: ”Nu mă poți atinge! Mâine îmi fac altul”
– Oamenii nu s-au retras din piață în momentul în care polițiștii le-au cerut asta
– Au inceput lupte diecte cu polițiștii; ”fiecare era pe cont propriu”.

Situația este descrisa drept ”haotică” și autorul procesului verbal se teme să nu fi murit oameni. Când s-a ordonat evacuarea pieței, polițiștii au fost loviți cu artificii și cu recipiente de sticlă.

”Nu am întâlnit o asemenea lipsă de respect față de forțele de ordine în 29 de ani de activitate”, scrie polițistul. Înfruntările au durat de la ora 21.45 până la 7.30 și polițiștii s-au confruntat cu o lipsă de mijloace la care nu s-au așteptat. Situația a fost ”haotică și rușinoasă” din punct de vedere al poliției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.