Incredibil: Sunt deţinuţi care scriu cel puțin două cărţi în paralel

Unii deţinuţi sunt mai prolifici decât membrii Uniunii Scriitorilor. Lista „lucrărilor ştiinţifice” cunoscută până acum a crescu într-o lună cu 25%. Ministrul justiţiei pune punctul pe „i”.

103 cărţi – 63 de „autori”

În ceea ce privește lucrările cu caracter științific aflate în curs de elaborare, numărul acestora a crescut de la 45 la data de 31 decembrie 2015 la 103 la data de 7 ianuarie 2016 sunt deja în curs de elaborare 103, cele din urmă fiind elaborate de 63 de persoane condamnate (așadar o persoană condamnată lucrează concomitent la mai mult de 1 lucrare științifică)”. Citatul de mai sus reprezintă un extras din Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul, la propunerea ministrului justiţiei, vrea să abroge articolul din Legea 254/2013 care prevede reducerea cu 30 de zile a pedepsei cu închisoarea pentru fiecare „lucrare ştiinţifică” publicată. Datele prezentate mai sus, vin în completarea celor cunoscute şi făcute oficial publice în urmă cu două săptămâni. Există deţinuţi care la ora actuală sunt extrem de „prolifici”, şi care scriu în paralel (cel puţin) două cărţi. Se pare că fenomentul este clar scăpat de sub control, sau există complicităţi serioase în unele penitenciare. Este posibil, dacă ţinem cont de „scrierile” pe bandă rulantă din ultima lună, ca în anul 2016 – dacă nu se stopează această „ocupaţie” – să fie bătut recordul din anul 2015 la cărţi scrise în închisoare. În ultimii 9 ani, situaţia a fost următoarea:

  • 2007 – 4 lucrări

  • 2008 – 2 lucrări

  • 2009 – 6 lucrări

  • 2010 – 3 lucrări

  • 2011 – 3 lucrări

  • 2012 – 6 lucrări

  • 2013 – 14 lucrări

  • 2014 – 89 lucrări

  • 2015 – 337 lucrări

Obiecţiile ministrului justiţiei

În nota de fundamentare, ministrul justiţiei, Raluca Prună, pune pe tapet lucruri pe care până acum autorităţile le-au ocolit sau pur şi simplu le-au tolerat, şi doar unele medii de informare le-au adus la cunoştiinţa opiniei publice. Redăm căteva pasaje relevante:

  • În perioada 2014-2015 s-a constat o creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice elaborate și publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, ajungându-se, practic, la deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, precum și la practicarea, de către unii beneficiari ai dispozițiilor legale anterior menționate, a unui adevărat abuz în utilizarea frecventă a acestor beneficii, generând în practică, nu numai oprobiul opiniei publice, dar și scurtarea considerabilă a pedepselor, fără ca scopul general al acestora să mai poată să ajungă să fie considerat atins

  • Simplul fapt al publicării lucrării în reviste ştiinţifice sau de către edituri recunoscute de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior nu este de natură a conferi caracter ştiinţific unei lucrări, cu atât mai mult cu cât editura face o activitate de verificare a conţinutului lucrării sub aspectul condiţiilor de formă şi de tipărire;

  • Recomandarea scrisă de un profesor universitar sau un conferenţiar universitar privind relevanţa tematicii lucrării în domeniul ales din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea (care poate indica faptul că persoana privată de libertate are calităţi pentru scrierea lucrării) nu reprezintă o garanţie că lucrarea ce va fi elaborată va respecta standardele în materia unei lucrări ştiinţifice;

  • Nu există norme foarte clare referitoare la supravegherea persoanei private de libertate în timpul afectat elaborării lucrării, în sensul că normele existente nu asigură efectivitatea realizării de către deţinut a lucrării în cauză. Astfel, se ţine doar evidenţa formală a timpului afectat elaborării lucrării, neexistând o verificare reală a faptului că persoana privată de libertate a desfăşurat în mod efectiv munca de creaţie ştiinţifică (ex. a consultat materiale bibliografice din specialitatea în care urmează să fie elaborata lucrarea, a scris secţiuni, capitole, câte pagini etc.);

  • Nu există nicio dispoziţie referitoare la recunoaşterea caracterului ştiinţific al lucrării publicate de organisme cu atribuţii în domeniul activităţii de cercetare ştiinţifică.

Ce spune legislaţia din alte state UE

În Nota de fundamentare publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, sunt prezentate şi unele prevederi din o serie de state din Uniunea Europeană:

  • Astfel, în legislația franceză în materie, nu există un text identic celui prevăzut la art.96 alin.(1) lit.f) din Legea nr.254/2013, care să atragă, în mod automat, o reducere de pedeapsă. Judecătorul francez desemnat cu aplicarea pedepselor beneficiază de o largă posibilitate de apreciere a legii, având posibilitatea acordării de reduceri suplimentare de pedeapsa in lumina sintagmei “eforturi serioase de readaptare sociala” prevăzută expres în art. 721 alin.(1) din Codul de procedură penală francez, fără a fi prevăzut beneficiul reducerii pedepsei pentru anumite tipuri de activități desfășurate de persoana condamnată”.

  • În legea italiană privind executarea pedepselor, deși este reglementată instituția liberării condiționate, nu se regăsesc dispoziții exprese care să prevadă un beneficiu de reducere a pedepsei pentru persoanele private de libertate care elaborează acte normative.

  • În legislația spaniolă, titlul VIII al Regulamentului privind penitenciarele nr.190/1996 se referă la beneficiile care pot fi acordate persoanelor private de libertate. Astfel, prin beneficii, în actul normativ spaniol se înțeleg acele măsuri care permit reducerea pedepsei aplicate prin hotărârea definitivă de condamnare. Acestea sunt: liberarea condiționată și grațierea particulară, fără a fi menționate în mod expres vreun beneficiu de natura celui prevăzut în legislația națională.

  • De asemenea, în Bulgaria și Polonia nu există o prevedere expresă care să permită reducerea pedepsei considerată ca executată în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, evaluarea comportamentului persoanei condamnate (inclusiv munca prestată, oricare a fi aceasta) realizându-se de către instanța de judecată chemată să se pronunțe asupra liberării condiționate, fiind circumscrisă condiției generale care vizează comportamentul persoanei condamnate și atitudinea onestă față de muncă [Bulgaria – art. 70 Cod penal, art. 73-74 din Legea privind executarea pedepselor; Polonia – art. 78-82 Cod penal].

Top 5 politicieni „scriitori” din închisoare

  1. Dan Voiculescu (fost senator PC) – 10 cărţi

  2. Cătălin Voicu (fost senator PSD) – 6 cărţi

  3. Dan Diaconescu (fost lider PPDD) – 5 cărţi

  4. Sorin Apostu (fost primar PDL Cluj) – 5 cărţi

  5. Nicolae Vasilescu (fost deputat PSD) – 4 cărţi

Top 5 patroni din fotbal „scriitori” din închisoare

  1. Dinel Staicu (ex Universitatea Craiova) – 10 cărţi

  2. Gigi Becali (FC Steaua Bucureşti) – 5 cărţi

  3. Cornel Penescu (ex FC Argeş) – 5 cărţi

  4. George Copos (ex Rapid) – 5 cărţi

  5. Ion Niculae (Astra Giurgiu) – 4 cărţi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.