Indicatorii care arată cât de ineficientă este administraţia fiscală din România

Politicienii şi diverşi analişti ţin să aducă aminte adesea că România are una dintre cele mai mari rate de creştere economică din UE, însă vorbesc mai deloc de aspectele unde ţara noastră stă foarte slab. Într-un material realizat de Curtea de Conturi pe baza informaţiilor culese de Eurostat se arată că media veniturilor publice totale în UE-28 s-a ridicat în 2015 la 44,9% din PIB, în scădere de la 45,2% din PIB în 2014. Indicatorii calculaţi pentru România (34,9% venituri publice totale în PIB, respectiv 35,7% cheltuieli publice totale din PIB) aşază ţara noastră în coada clasamentului statelor membre, departe de mediile europene ale veniturilor publice totale, respectiv ale cheltuielilor publice totale. Această stare de fapt este în primul rând o consecinţă a capacităţii reduse a României de a-şi colecta veniturile publice, coroborată cu un nivel redus al absorbţiei fondurilor europene nerambursabile, cu repercusiuni semnificative asupra potenţialului de dezvoltare prin resurse proprii. Este evidentă astfel necesitatea adoptării unor măsuri radicale pentru creşterea eficienţei administraţiei fiscale şi pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile, deziderate binecunoscute la nivelul conducerii Guvernului. În schimb, România a avut un deficit de 0,8% în 2015, sub maximul de 3% acceptat de UE. Se observă state care au sărit bine peste această limită, precu, Grecia, Portugalia, Marea Britanie sau Franţa. În mod normal, Bruxelles-ul ar trebui să declanşeze pentru aceste state procedura de deficit excesiv. România riscă un astfel de şoc dacă anul viitor nu va reuşi să se menţină în limita de 3%, însă diversele scăderi de taxe şi creşteri de venituri pot duce la un nivel de peste 4%.

Sursa: Curtea de Conturi

Există şi situaţii mai fericite. România a înregistrat, potrivit datelor publicate de Eurostat în 16 noiembrie 2016, un nivel al datoriei publice de 59.698,8 milioane euro. Indicatorul datoriei publice raportat la PIB al ţării noastre, având un nivel de 37,9%, comparat cu celelalte state membre, ne situează între ţările europene cu cel mai mic nivel al datoriei publice, după Estonia (10,1%), Luxemburg (22,1%), Bulgaria (26%) şi Letonia (36,3%). Nivelul datoriei publice calculat de Eurostat conform ESA 2010 la data de 16 noiembrie 2016 este de 37,9%, revizuit în scădere faţă de cel comunicat la data de 22 aprilie 2016, care avea valoarea de 38,4%, prezentat şi în Raportul privind contul general anual al datoriei publice pe anul 2015, publicat de Curtea de Conturi.

Sursa: Curtea de Conturi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.