Industria dă mari semne de oboseală

Datele Barometrului Industrial arată o accentuare a scăderii activității industriale în luna decembrie, ajungând sub pragul de 50 de puncte, care desparte expansiunea de contracție.

Astfel, în sondajul efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), indicatorul pentru volumul de producție a scăzut de la 55 de puncte în noiembrie, la 42 în decembrie. Tendința de scădere a început în luna octombrie când s-a consemnat un nivel de 56, față de 60 în septembrie. “Căderea a fost dramatică pentru că a cuprins 90% din indicatorii măsuraţi de Barometru. Astfel, indicatorul pentru comenzi noi a scăzut de la 53 în noiembrie la 44 în decembrie., stocurile s-au redus de la 45 la 43 de puncte, comenzile neexecutate erau la 46 de puncte şi au scăzut la 41 de puncte. În acelaşi timp, indicatorul pentru numărul de angajaţi a coborât de la 51 de puncte, la 45, iar comenzile pentru export au alunecat de la 58 în noiembrie, la 48 în decembrie”, arată datele Barometrului Industrial. Barometrul industrial este important pentru, că dincolo de datele statistice oficiale, arată tendinţa industriei aşa cum este ea reflectată de managerii celor mai importante companii. Iar datele nu sunt încurajatoare. Astăzi, Comsia de Prognoză a revizuit în sus prognoza de creştere a economiei pentru 2017, de la 4,3% la 5,2%, cât apare în proiectul de buget al PSD pentru acest an. Conform sursei citate, indicatorul pentru numărul de angajaţi a coborât de la 51 la 45, semn că firmele au operat disponibilizări, probabil la personalul cu contract temporar. „Comenzile pentru export au alunecat de la 58 în noiembrie la 48 în decembrie şi au produs probabil şocul cel mai puternic care a antrenat scăderea generală. O prăbuşire lunară, chiar dacă e puternică, nu semnalează neapărat un moment de cotitură, în sensul opririi creşterii şi a declanşării unui declin persistent. În perioadele de creştere a economiei, contracţiile sectorului industrial tind să fie de scurtă durată. Dar, dacă se prelungesc câteva luni la rând, ele pot afecta economia naţională. Totuşi, care ar putea fi explicaţia căderii masive de la sfârşitul lui 2016? Răspunsul cel mai plauzibil este scăderea cererii. Comenzile interne şi pentru export influenţează variaţiile activităţii industriale de la o lună la alta. Dar dacă examinăm variaţiile pe parcursul întregului an, vedem o configuraţie care s-a conturat în 2015 şi s-a repetat aproape identic în 2016: activitatea a crescut în ianuarie-martie, a căzut în aprilie-august, s-a înviorat uşor în septembrie şi a căzut din nou în octombrie-decembrie”, se spune în citată.

Începând cu luna octombrie 2014, IRSOP Market Research & Consulting şi Facultatea de Management (SNSPA) prezintă Barometrul Industriei din România. Scopul acestuia este să ofere oamenilor politici, managerilor, investitorilor, economiştilor şi mediului de afaceri date la zi despre sănătatea şi evoluţia industriei din România. Întrucât industria are o contribuţie semnificativă în formarea PIB, datele Barometrului pot fi valoroase în prognozarea a ceea ce se poate întâmpla în economia românească, în domenii ca inflaţia, şomajul, exportul, preţurile la materii prime şi altele. În fiecare lună, un eşantion reprezentativ de 400 de manageri din firmele industriale cu peste 9 angajaţi evaluează activitatea companiei pe care o conduc. Este folosit un set de 11 indicatori relevanți, cum ar fi producţia, volumul comenzilor noi, volumul stocurilor, numărul de salariaţi, costurile de producţie etc. Evaluarea constă din precizarea pe o scală simplă dacă activitatea a crescut, a scăzut sau a rămas la fel. Managerii furnizează două seturi de evaluări: o evaluare a activităţii firmei faţă de luna precedentă şi o evaluare a situaţiei probabile peste şase luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.