Industria românească dă semne că iese din amorțeală

Industria redevine motorul creșterii economice în primul trimestru din acest an grație industriei prelucrătoare, majoritar privată și orientată spre export, a anunțat Ministerul Economiei. Această industrie a primit mai multe comenzi noi și a creat cele mai multe dintre cele peste 29.000 locuri de muncă nou apărute și bine plătite, în primul trimestru al anului. Numărul angajaților a sporit în mai multe ramuri industriale, în pofida temerilor că majorarea salariului minim, de la 1 februarie 2017, ar descuraja angajatorii. În trimestrul I – 2017 producţia industrială a crescut cu 7,3%, comparativ cu trimestrul I – 2016. Este cea mai mare creştere pentru această perioadă, în ultimii trei ani. Este o creștere de aproape 4 ori mai rapidă decât media de 2% înregistrată în UE. Astfel, România se află pe locul IV în UE la creșterea trimestrială, după Estonia, Grecia şi Letonia.

Meritul creșterii îl are, în principal, industria prelucrătoare. Aceasta a progresat cu 7,9%, fiind o industrie predominant privată, competitivă și orientată către export. Majoritatea ramurilor industriei prelucrătoare înregistrează plusuri: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+9,7%), industria metalurgică (+7,3%), industria produselor textile (+6,6%), industria altor mijloace de transport (+6,4%). Potențialul ridicat de creștere al producției industriale îl probează aceeași industrie prelucrătoare, care a primit cu 12,7% mai multe comenzi noi. Cereri mai mari s-au înregistrat la bunuri de folosință îndelungată (+20,4%) și la bunuri intermediare (+18%). Pe sectoare, cele mai mari creșteri sunt în metalurgie (+45,1%), fabricarea altor mijloace de transport (+30,4%) și a autovehiculelor de transport rutier (+19,4%).

Comenzile noi pentru export au progresat cu 12,9%. Creşteri semnificative sunt în: metalurgie (+39,7%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+29,3%), a echipamentelor electrice (+18,3%), a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (+15,5%), bunuri de folosinţă îndelungată (+24,2%). Productivitatea muncii în industrie a avansat cu 5,7 procente. Cele mai mari creşteri: fabricarea echipamentelor electrice (+15,5%), a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (+15,3%), industria altor mijloace de transport (+8,9%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+8,0%).

Industria a generat peste 29.000 de noi locuri de muncă bine plătite, echivalente cu o creștere de 2,2 %. Cele mai multe dintre noile posturi provin tot din industria prelucrătoare, care a angajat oameni mai ales pentru fabricarea de: calculatoare şi produse electronice şi optice (9,0%); hârtie şi produse din hârtie (8,9%); echipamente electrice (8,8%); produse din cauciuc şi mase plastice (7,8%); autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci (6,6%); băuturi (5,2%); produse textile (4,9%).

Conform ministerului, numărul salariaților din industrie cu venituri mici a continuat să crească în ramuri precum: fabricarea produselor textile cu 4,9%, industria alimentară cu 1,5%, fabricarea de mobilă cu 1,1%. Majorarea efectivelor de salariaţi apare şi în activităţi din industrie, unde venitul salarial depăşeşte media salariului mediu brut pe economie: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice cu 5,4%, fabricarea produselor farmaceutice cu 3,9%, industria metalurgică cu 1,7%. Potrivitdatelor lunare, salariul mediu brut pe economie a crescut cu 16,1%, (trim. I – 2017 vs. trim. I – 2016), iar în industrie creşterea este de 12,7 % (2946 lei), cu o pondere de 92,7% în media naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.