Infern pentru „infideli și apostați“

Cu câteva zile înainte de Eid al-Fitr, marea sărbătoare care marchează încheierea Ramadanului – luna islamistă de post, rugăciune şi regăsire de sine –, marea moschee al-Nuri din Mosul şi minaretul ei înclinat au fost dinamitate de combatanţii Statului Islamic (ISIS, Daesh sau Daech), în timpul aprigelor lupte ce le duc cu trupele guvernamentale irakiene.

Este cea mai nouă şi, totodată, cea mai grea lovitură dată patrimoniului cultural al acestei ţări şi al omenirii, înscriindu-se pe lista ce devine tot mai lungă a monumentelor din Afganistan, Mali, Siria, Egipt, Libia şi, evident, Irak, pe care le-au distrus islamiştii în ultimii 25 de ani.

„Îndepărtaţi-vă de păcatele abominabile aparente sau ascunse. Nu ucideţi pe nimeni în mod nedrept. Allah o interzice“ Coran, cap. „Animalele“ (VI-151)

„Islamul nu a fost niciodată religia păcii“

În al doilea rând, evenimentul se circumscrie contextului pe care-l definea, în mai 2015, Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, despre care, recent, Rusia anunţa că trupele sale l-ar fi ucis la Raqqa (fieful său din Siria), în mai a.c. Cum de atunci a trecut suficient timp în care Baghdadi, locotenenţii săi şi Amaq, agenţia lor de ştiri, puteau dezminţi ştirea şi dovedi că acesta trăieşte, este aproape cert că ea se confirmă. În acest sens, agenţia rusă Interfax spune că ştirea „se confirmă 100%“. De altfel, deja printre vârfurile Statului Islamic se vorbeşte insistent că lui i-ar putea succeda doi foşti ofiţeri ai lui Saddam Hussein. Revenind la opiniile lui Baghdadi, reamintim că, într-un mesaj audio, citat de France Presse, el spunea că musulmanii trebuie să se alăture „califatului“ decretat de el chiar în moscheea al-Nuri sau să ducă războiul sfânt în ţara lor. „Islamul nu a fost niciodată religia păcii“, declara el, adăugând că „Islamul este religia războiului!“.

„Recompense pentru cei care comit atacuri în timpul Ramadanului“

Pe aceeaşi linie, acum doi ani, agenţia Reuters informa că purtătorul de cuvânt al ISIS, Abu Mohammed al-Adnani, chema jihadiştii într-un mesaj audio să transforme luna sfântă a Ramadanului – care începuse cu câteva zile înainte – într-un „dezastru pentru infidelii şiiţi şi musulmanii apostaţi (renegaţi – n.n.)“. Totodată, el promitea „recompense pentru cei care comit atacuri în timpul Ramadanului şi pentru cei care fac din ea o lună de foc pentru necredincioşi“. Acelaşi Adnani, ucis pe 30 august 2016 de coaliţia internaţională, aprecia că „niciun act de devotament nu este egal cu jihadul. Jihadul din timpul Ramadanului nu are echivalent cu jihadul din alte luni“: „Allah ar putea decupla recompensa martirului din timpul Ramadanului, comparat cu alte luni“.

Cu toate acestea, după cum sublinia ziarul parizian „Le Monde“, „uciderea cuiva este interzisă de Coran, şi nu doar în perioada Ramadanului“. De exemplu, capitolul „Animalele“ (VI-151) din Coran spune: „Îndepărtaţi-vă de păcatele abominabile aparente sau ascunse. Nu ucideţi pe nimeni în mod nedrept. Allah o interzice“. „Totuşi, interpretarea textelor religioase permite anumitor extremişti să cauţioneze acte de violenţă“, nuanţa ziarul citat.

Turnul din Pisa irakian, unul dintre tezaurele din Mosul ce data din 1172

Cel mai sângeros Ramadan afgan după 2001

La 24 iunie, o statistică a France Presse arăta că Afganistanul urma să încheie cel mai sângeros Ramadan după debutul intervenţiei americane în această ţară – 2001. În preajma sărbătorii Eid al-Fitr, în această ţară se înregistraseră cel puţin 200 de morţi, în principal civili, şi 700 de răniţi. Această lună sfântă pentru musulmani, care a debutat pe 27 mai, a fost marcată îndeosebi printr-un atac cu camion-capcană în plin Kabul, pe 31 mai. A fost vizat cartierul ambasadelor, fiind cel mai grav atentat consemnat aici în ultimii 16 ani: cel puţin 150 de morţi şi 400 de răniţi. După două zile, în timpul funeraliilor uneia dintre victime au explodat trei kamikaze, ucigând alte şapte persoane. De fapt, atentatele au debutat la Khost (în estul ţării). Atât talibanii, cât şi gruparea Daesh, instalată în principal în Est, au atacat o moschee şiită din Kabul, un loc de rugăciune din Herat (est) şi mai multe poziţii ale forţelor de securitate din provinciile Parwan şi Paktia, provocând moartea a zeci de persoane, chiar din prima zi a Ramadanului.

„Ei au ucis peste tot unde puteau, în moschei, pe străzi… întrucât cred că, cu cât ucid mai mulţi, cu atât este mai mare recompensa“, arăta gen. Abdul Wahid Taqat, analist politic, care a mai spus: „Talibanii, Daesh, Al-Qaida, cu toţii concură să facă din 2017 anul cu cele mai multe victime, ca un avertisment dat SUA, care au de gând să mărească trupele trimise în Afganistan“. Într-un mesaj adresat cu ocazia sărbătorii Eid al-Fitr, liderul talibanilor, Mollah Halbatullah Akhundzada, care nu a apărut niciodată în public, a promis că va continua să combată forţele străine până la retragerea lor totală din Afganistan.

ISIS, între extaz şi agonie

Revenind la opiniile şi îndemnurile tranşante ale celor două căpetenii islamiste amintite, semnalăm că ele au fost exprimate în plin avânt al „califatului“ Statul Islamic, facilitat de deruta armatei irakiene şi de climatul confuz din Siria, în care, în afara forţelor guvernamentale, grupările angajate în conflictul armat nu ştiau cine cu cine luptă. Între timp, însă, atât în Siria, cât şi în Irak, guvernele au preluat frâiele, şi-au reorganizat armatele, declanşând o amplă campanie împotriva inamicului islamist radical. Ajutorul coaliţiei internaţionale pe frontul împotriva ISIS şi cel al armatei ruse, în Siria, au avut urmări vizibile pe teren şi, astfel, pas cu pas, au fost recucerite zone în care Statul Islamic se instalase bine, controlându-le nemijlocit.
În prezent, în Irak, marea bătălie se dă pentru Mosul, al doilea oraş al ţării, în care au loc lupte îndârjite. De altfel, unii specialişti militari susţin că ar fi vorba despre cea mai crâncenă bătălie după Al Doilea Război Mondial. Deruta jihadiştilor este evidentă, ei se agaţă de orice şi, în disperare de cauză, promovează cele mai dure forme ale violenţei, recurg la scuturi umane formate din civili sau copii şi nu protejează nici lăcaşurile de cult islamiste. Aşa s-a ajuns la distrugerea moscheii al-Nuri, din centrul vechi al Mosulului, în care, pe 3 iulie 2014, sangvinarul Abu Bakr al-Baghdadi se proclama „calif“ al Statului Islamic, ce se întindea atunci pe zone importante din Irak şi Siria, ameninţând şi alte ţări. A fost prima – şi ultima – lui apariţie publică! Totodată, pe minaretul acestei moschei, la 45 de metri înălţime, a fost înălţat drapelul negru al Statului Islamic, devenind un simbol al acestuia.

(va urma)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.