Informații de ultimă oră despre extrădarea lui Ghiță

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a primit documentele transmise de către instanţe în cazul lui Sebastian Ghiţă, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare urmând să fie transmise autorităţilor din Serbia, dar după finalizarea traducerilor.

„Până la data de 21 aprilie 2017 Ministerul Justiţiei a primit documentele transmise de către instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă. Aceste documente sunt în curs de analiză la nivelul direcţiei de specialitate, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile, urmând a fi definitivată cererea de extrădare. Acest examen de regularitate presupune analizarea corespondenței întregii documentaţii cu cerinţele prevăzute de instrumentul internaţional aplicabil (Convenţia Europeană de extrădare – Paris 13 dec. 1957),cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cu exigenţelor autorităţilor sârbe care au solicitat, între altele, traducerea documentelor în limba sârbă. Cu respectarea termenelor legale, după finalizarea traducerilor care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”, asigură ministerul într-o informare de presă.

Ministrul Justiției Tudorel Toader anunța marți că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, dar că sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată.

„Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiție are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare, să așteptăm de la instanțele de judecată”, explica Tudorel Toader, menționând că procedura s-ar lovi de nulitate dacă nu ar fi respectată.

„Gândiți-vă ce s-ar întâmpla, ce ar însemna dacă noi, la rândul nostru, nu am respecta procedura — ar fi lovită de nulitate și ar profita de ea cine are interesul să profite. Așadar, suntem în această fază, în această etapă”, a spus Toader atunci.

Fostul deputat a fost capturat vinerea trecută la Belgrad, fiind arestat pentru 18 zile în vederea extrădării.

Citește și Sebastian Ghiță, prins la Belgrad. Specialistul în IT, trădat de telefon

Colecționarul de dosare penale. Ultimul în Serbia

Ghiță – între statul corupt și statul serviciilor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.