Informatorul de pe Wall Street care a refuzat o recompensă de milioane de dolari

Un fost angajat al Deutsche Bank care a dezvăluit modul în care banca a recurs la manipularea bilanțului reproșează acum autorităților bursiere americane că nu i-au penalizat pe foștii șefi, ci mai degrabă pe acționarii băncii.

”Securities and Exchange Commission (SEC – organismul american care controleaza piețele financiare) m-a anunțat că voi primi jumătate dintr-o recompensă de 16,5 milioane de dolari pentru că am dezvăluit neregulile. Însă eu am refuzat să iau partea mea din această sumă”, a spus pentru Financial Times Eric Ben-Artzi.

El a fost analist de risc cantitativ la Deutsche Bank și este unul dintre cei trei angajați ai băncii germane care au dezvăluit cum, la apogeul crizei financiare, în 2010 și 2011, angajatorul lor a ascuns niste pierderi uriașe, cu scopul de a evita ca Deutsche Bank să facă obiectul unui plan de salvare.

Matematicianul Eric Ben-Artzi și-a avertizat în primul rând șefii, iar consecința a fost concedierea sa imediată. ”Cariera mea pe Wall Street a fost ruinată”, spune Ben-Artzi, acum angajat pentru a face analiză de risc la o platformă de gestionare a portofoliilor. Întreaga afacere de la Deutsche Bank s-a încheiat in 2015, când autoritățile bursiere americane au impus o amendă de 55 de milioane de dolari.

Este pentru prima dată când o persoană care furnizează asemenea informații autorităților refuză să se atinga de recompensă. Sistemul recomnpenselor a fost instituit chiar în 2011 si permite vărsarea în contul informatorilor a 20-30% din valoarea amenzii aplicate.

De ce a refuzat banii Ben-Artzi? El recunoaște că perspectiva recompensei l-a motivat foarte mult în acțiunea sa. Însă el spune că nu trebuia pedepsită banca, ci strict conducerea. Iar Ben Artzi spune că autoritățile americane nu au penalizat conducerea pentru că mulți dintre sefii Deutsche Bank au lucrat pentru SEC ”înainte, în acel moment sau după” perioada în care banca a recurs la activități ilegale, deci inclusiv în timpul anchetei.

”Mai mulți șefi au ieșit la pensie cu bonusuri de mai multe milioane de dolari proveniți tocmai din manipularea bilanțului băncii”, spune el.

Acum Ben-Artzi arată că, ”deși am nevoie de bani mai mult ca niciodată, nu voi lua parte la jefuirea celor pe care am avut datoria să-i protejez”. El speră ca banii pe care trebuia să-i primească vor ajunge la acționarii și angajații băncii, ”care sunt primele victime”, mai cu seamă ca acum Deutsche Bank aplică un vast program de concedieri.

Ben-Artzi a mai cerut ca o sumă echivalentă să fie retrasă din bonusurile încasate de conducerea băncii, în special de acei șefi care au lucrat pentru SEC. ”Aș fi fericit atunci sa imi încasez întreaga recompensă la care am dreptul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.