Infracţionalitatea a revenit la cote alarmante

Un document al ministerului public demonstrează negru pe alb că în ultimii doi ani infracţionalitatea a crescut la cote alarmante, faţă de perioada de la mijlocul actualului deceniu. În acelaşi timp, ministrul Traian Igaş ascultă ordinele şefului său şi scade numărul poliţiştilor.

Un document care reflectă realitatea

Documentul care ne-a parvenit face parte dintr-un bilanţ de etapă – primul semestru al anului 2011 – al ministerului public (Parchetul – n.a.) referitor la situaţia rezolvării dosarelor cu trimitere în judecată de către procurori. În sine, documentul este unul care se vrea a fi apreciativ la adresa procurorilor. Practic suntem în faţa unei raportări triumfaliste a rezolvării mai multor dosare în primele 6 luni ale anului 2011 faţă de perioada similară a anului 2010. Teoretic, aceasta ar fi partea plină a paharului. În acelaşi timp însă, documentul reprezintă o imagine nefardată a creşterii alarmante a infracţionalităţii în anii 2010 şi 2009 ai regimului Boc-Băsescu. Pentru că este clar că trimiterile în judecată, în 90% dintre cazuri, vizează infracţiuni datând din aceşti ani. Aceasta este partea (foarte) goală a paharului. Totodată, statistica care reiese din document mai reprezintă şi o palmă adresată ministerului condus de Traian Igaş. Pentru că se poate trage o concluzie amară: cei de la Interne au rămas corigenţi la capitolul prevenţie.

Contrabanda şi proxenetismul, „lideri de piaţă”

În ceea ce priveşte proliferarea infracţionalităţii, atragem atenţia că datele prezentate în documentul ministerului public trebuie luate sub beneficiu de inventar. În primul rând pentru că este vorba de o situaţie valabilă doar pentru o jumătate de an. În al doilea rând pentru că se face raportarea la infracţiuni prin numărul de inculpaţi trimişi în judecată.

Concret, gradul de infracţionalitate este mult mai mare pentru că mai sunt (multe) dosare în lucru şi… foarte multe fapte încă nedescoperite.

Contrabanda este regina infracţiunilor. Ni se arată în document că în 2011 au fost trimişi în judecată cu 326% mai mulţi presupuşi (utilizăm acest termen pentru că, până la pronunţarea instanţelor, trebuie să ţinem cont de prezumţia de nevinovăţie) contrabandişti. Deci, se poate spune că în ultimii doi ani a crescut cu cel puţin 326% numărul infracţiunilor de contrabandă. (Raportul fiind unul cantitativ, este dificil de estimat câte infracţiuni au vizat acte de contrabandă de mare anvergură.) Triplarea infracţiunilor de acest gen reprezintă însă un element de o gravitate maximă.

Pe locul doi în topul infrcaţiunilor se situează proxenetismul: avem aici un plus (tot alarmant, ţinând cont că victimele sunt fiinţe umane) de 190%.

Evaziunea fiscală se află şi ea la loc de „cinste”, cu o creştere de 70%. Iar aici, lucrurile sunt în realitate mult mai mult colorate în negru, pentru că inclusiv instituţia condusă de „celebrul” Blejnar recunoaşte că nu a reuşit nici pe departe să stârpească fenomenul.

O infracţiune care irită foarte tare organismele europene o reprezintă traficul de persoane. Şi aici stăm „bine”, având un plus de 65%. Practic, la nici una din infracţiunile supărătoare România nu este pe „minus”. Cele mai mici creşteri se înregistrează la accidentele mortale de circulaţie (+3,4%), la violuri (+ 4,3%) şi la ucidere din culpă (6,3%).

Infracţionalitatea a revenit la cotele de la sfârşitul anilor ’90

În documentul ministerului public se menţionează că în primele 6 luni ale anului 2011 au fost trimişi în judecată 31.420 de inculpaţi, „cu 11% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului 2010″. La nivelul întregului an 2010, totalul inculpaţilor trimişi în judecată a fost de 56.949. De aici se poate estima că pe întreg anul 2011 s-ar putea ca numărul de inculpaţi trimişi în judecată să se situeze undeva între 63 şi 65.000. Analizând datele disponibile (oficiale) rezultă şi din aceste cifre o creştere a infracţionalităţii şi a numărului de infractori în 2009 şi 2010. În 2007, 2008 şi 2009 au fost trimişi în judecată sub 50.000 de infractori. (Deci este vorba cu precădere de infracţiuni din perioada 2005 – 2007.) Numărul (estimativ) al infracţiunilor din ultimii doi ani este depăşit (nu cu mult) de perioada 1998-2002, dacă ne raportăm la indicatorul inculpaţilor trimişi în judecată în perioada 2000-2004. Coincidenţă sau nu, în perioada 1998-2000, o parte (foarte influentă) din guvernare era asigurată de… PD, adică actualul PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.