Inginerul Dragnea, operatorul Grindeanu şi Programul Filozofal

În sfârşit, avem premier şi guvern. Dar cel mai important e că avem un program de guvernare. Fiabil, eficient şi luxos ca un Mercedes. Aoleu, am încurcat borcanele! Aşa ne prezentau acum 20 de ani cei de la FMI programul economic al guvernului de atunci. Numai că ne-am fript cam rău cu Ciorbea, aşa că ar fi mai bine să suflăm preventiv şi în iaurtul lui Dragnea.

De fapt, PSD ne propune un program de calculator. Foarte precis, cu algoritmi economici sofisticaţi, cu date de intrare şi de ieşire foarte bine definite. Pentru aplicarea lui, Dragnea a propus un expert în cibernetică, pe doamna Sevil Shhaideh. Dar cum Klaus s-a făcut de Mickey Mouse şi nu a agreat-o, şeful pesediştilor a numit un alt informatician – pe domnul Grindeanu. Nici nu a avut încotro, Ghiţă este greu de găsit zilele astea…

Am înţeles că domnul premier are misiunea de a studia şi învăţa programul cât mai repede. Însă domnia sa nu va fi decât un operator de calculator. Programatorii de la PSD îl vor verifica şi sancţiona dacă va încerca să modifice ceva. La o primă vedere, acesta pare perfect conceput.
Există toate datele, instrucţiunile sunt clare şi la teste nu a dat erori. Rămâne de văzut însă cum va rula pe un sistem de operare învechit şi virusat.

Bineînţeles, firma producătoare, Parlamentul României, beneficiază acum un aflux de tineri. Dar aceştia sunt programatori juniori, neexperimentaţi la nivel înalt şi au nevoie de timp pentru a se putea pune la punct. Şi tocmai acest timp lipseşte. Fără un upgrade serios şi rapid, sistemul de operare va încetini sofisticatul program de guvernare până la blocare. Mai există şi probleme serioase de hard, infrastructura ţării este cu zeci de ani în urmă.

Trecând peste entuziasmul alegătorilor, se poate observa că există totuşi nişte scăpări importante în program. Multe constante se pot transforma foarte uşor în variabile, dând peste cap toate calculele considerate ca sigure. S-a stabilit de unde vor veni banii şi unde se vor duce. Totul, cu o precizie matematică. Nu s-au luat în considerare eventualele erori ce pot apărea oricând. O criză regională, ne aflăm într-o zonă de conflict din ce în ce mai puţin îngheţat. Una europeană, în funcţie de rezultatele alegerilor din Germania şi Franţa din acest an, UE ar putea să se redefinească politic şi economic sau să dispară pur și simplu. Nu se ştie nimic nici despre noua politică economică internă şi externă a americanilor, ce ar putea schimba total actualul echilibru economic mondial. Acestea sunt cele mai importante variabile, considerate în mod eronat constante, în programul pesedist. Mai este vorba şi despre pericolul hackerului Iohannis, ce poate întârzia îmbunătăţirea sistemului de operare, trimiţând upgradările înapoi la programatorii din Parlament sau contestându-le la analiştii de la Curtea Constituţională.

În rest, avem guvern. Toată lumea îi spune pe bună dreptate „al lui Dragnea“, nu „al lui Sorin“. Degeaba declară Grindeanu că politica se face la partid, nu la guvern, ca să justifice de ce nu a anunțat el însuși care sunt membrii cabinetului pe care îl va conduce încă nu se știe cât timp. Un guvern care va fi gestionat, tot vorba lui Dragnea, cu „fermitate și suflet“, în absența competențelor profesionale care, în multe cazuri, lipsesc cu desăvârșire. Avem de toate: foste secretare, ingineri reșapați în juriști, profesori universitari, diplomați de carieră etc. Cu probleme fel de fel: de la acuzații de plagiat la diverse alte acuzații.

Sigur, rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitor la Justiție, având în vedere că ministrul propus este cel care a gestionat „marțea neagră“. Dar și cum va fi abordată problematica românilor din străinătate de Păstârnac. Firește, și în noul guvern se regăsesc oameni cu patalama de la Colegiul Național de Apărare, care sunt buni de folosit în orice executiv, indiferent de orientarea lui. Cum e Leș de la Apărare. A fost în guvernul Ponta, apoi la Cioloș, merge și la Grindeanu. Și, oricum, e bun la orice, din moment ce a fost consilier local, viceprimar, director APIA și acum ministru plin al Apărării. Și ca ei sunt destui.

Programul lui Dragnea poate fi ca Piatra Filozofală, căutată de secole de alchimiști, care transformă totul în aur sau vindecă orice boală, sau ar putea fi dezastrul României. Aşa că vă propun să păstrăm un entuziasm moderat şi să sperăm că situaţia nu se va degrada prea mult. Şi că există şi un program de avarie eficient, dacă se va ajunge acolo…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.