Îngrijirea pielii pe timpul iernii

Iarna, pielea are nevoie de mai multă atenție decât în restul anului. Temperaturile scăzute și vântul acționează asupra acesteia, provocând chiar și afecțiuni ireversibile. Poate deveni uscată, crăpată sau iritată, zonele cele mai afectate fiind fața, mâinile și picioarele.

Primul pas pentru îngrijirea tenului este curăţarea acestuia cu ajutorul unei loţiuni (demachiant) mai grase. Ea te ajută să îndepărtezi orice urmă de machiaj şi îţi lasă pielea catifelată. Indicat este să foloseşti loţiunea atât dimineaţa, înainte de aplicarea machiajului, cât şi seara, înainte de culcare.

Chiar dacă folosim în mod regulat o cremă hidratantă, odată cu venirea iernii trebuie să găsim un produs cu eficiență mai crescută. Medicii dermatologi recomandă și loțiunile pe bază de ulei de avocado, ulei din sâmburi de struguri, nucă de cocos sau migdale și glicerină, propilen glicol ori lactat de sodiu. Crema sau loțiunea trebuie aplicată de cel puțin două ori pe zi. Este important să folosim exfoliant cel puțin o dată pe săptămână, deoarece crema va pătrunde mai bine în piele.

Creme hidratante

Dacă pe timpul verii indicate sunt cremele care au factor de protecţie solară ridicat şi sunt bogate în apă, iarna trebuie să le alegi pe cele intens hidratante, uşor grase. Crema aleasă trebuie nu numai să hidrateze tenul, ci şi să-l protejeze împotriva aerului rece de afară. Alege o loţiune asemănătoare şi pentru corp, pe care să o aplici imediat după duş, înainte de a te şterge cu prosopul. Poți folosi și o mască pentru ten, o dată sau de două ori pe săptămână. Pentru cei care practică sporturi de iarnă, se recomandă totuși folosirea unei creme cu factor de protecție solară 20.

De asemenea, acum este anotimpul în care buzele devin aspre și se crapă foarte ușor. Se recomandă folosirea unui balsam hidratant și a unui protector de mai multe ori pe zi. Putem folosi un strat de vaselină cosmetică ce creează o barieră protectoare între pielea sensibilă a buzelor și frig.

Fie că este vorba de produse pentru îngrijirea părului sau cele pentru corp, încearcă pe cât posibil să le eviţi pe cele cu alcool. Când acesta se evaporă, apare senzaţia de revigorare a pielii, însă şi cea de răcorire. Având în vedere că suntem expuşi aerului rece de afară, nu este indicat să o ,,agasăm” din mai multe părţi.

Îngrijirea mâinilor și a picioarelor

Pielea mâinilor e sensibilă și poate suferi crăpături, mâncărimi sau eczeme. Este bine să folosim creme protectoare pe bază de glicerină, deoarece acestea fixează mai bine apa în piele și protejează împotriva frigului. Chiar dacă nu este expusă direct la frig, și pielea picioarelor are de suferit iarna. Pentru hidratare, putem sta cu picioarele în apă caldă, în care putem adăuga câteva picături de oțet de mere și o lingură de ulei de măsline. Apoi, se recomandă o cremă hidratantă și șosete din bumbac.

Fără băi fierbinți și lungi

O baie fierbinte pentru că e frig afară? Nu e o idee prea bună! Băile lungi și fierbinți distrug bariera de protecție naturală a pielii, iar aceasta va avea de suferit și se va usca. De asemenea, trecerea de la frig la cald va face pielea să se usuce mai repede.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Corneanu 31 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.