Inițiativă cu privire la Roșia Montană

Ministerul Culturii a lansat o invitație de constituire a unei organizații dedicate includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Invitația a fost lansată sâmbătă către participanții la prima întrunire de informare și consultare a comunității locale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, la eveniment au fost prezente aproximativ 100 de persoane. Printre participanți s-a numărat și primarul localității Roșia Montană.

„Am avansat către cei prezenți invitația de constituire a unei organizații dedicate înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, aceasta fiind unul dintre mecanismele care va gestiona și modela așteptările comunității locale. (…) Este un pas important, primul dintr-o serie care va puncta procesul de întocmire a dosarului de nominalizare, dar și perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia să discutăm și să preluăm puncte de vedere care, deși aparent divergente, au în comun binele comunității și dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucurăm că am avut o primă ocazie să lămurim o serie de aspecte insuficient sau greșit înțelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilitățile și beneficiile care decurg din includerea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial”, precizează reprezentanții ministerului.

Consolidarea relației cu autoritățile locale și cetățeni și definirea, împreună cu alte ministere, a unui plan comun de dezvoltare integrată a localității pornind de patrimoniul său cultural și natural constituie măsurile pe care Ministerul Culturii spune că și le propune pe viitor.

„Ne dorim pe mai departe să consolidăm relația cu autoritățile locale și localnicii și ne-am bucurat de deschiderea acestora. Ne vom concentra, așa cum am spus și în căminul cultural din Roșia Montană, pe soluții concrete. Pașii ce vor urma, parcurși împreună — deopotrivă ministere, cetățeni și autorități locale—, includ definirea unui plan comun de dezvoltare integrată a localității pornind de patrimoniul său cultural și natural. Pentru aceasta, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, dar și Guvernul, prin Task Force Roșia Montană, vor acorda consultanță și sprijin logistic și financiar”, se arată în comunicat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.