×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:51
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Iniţiativă pentru un muzeu naţional al deviaţiilor
Ioan Vieru
Ioan Vieru

România a fost şi continuă să fie un teribil muzeu al deviaţiilor, cele care, în fapt, îi generează actuala realitate publică. În condiţiile în care avem un Muzeu la Sighet, care depune mărturie despre universul concentraţionar, şi un CNSAS, unde fiecare român are acces la posibilul dosar de urmărire, preparat de fosta Securitate, nimic nu stă împotriva continuării atmosferei statului totalitar. Utilitatea acestor instituţii pare utilă doar pentru naivi. Însuşi statul comunist, prin partidul unic, folosea concepte şi expresii din sfera democratică, în mod absolut contrar. Acelaşi raport nefast al simbolicii totalitare se regăseşte astăzi, parazitat de tot felul de instituţii publice, ONG-uri şi chiar personalităţi "reformiste" puternic amprentate de metodele statului totalitar. România este blocată în iluzia unei democraţii, care funcţional nu există, şi în numele căreia o întreagă suită de oportunişti legiferează, sau îşi menţin o poziţie de beneficiari direcţi ai bugetului public. Atmosfera muzeal-publică din perioada comunistă se vrea reinstaurată, prăbuşind iniţiativele de reformă şi păstrarea acesteia în stadiul de joc al intereselor înlocuind ideal demagogia totalitară. Mulţi dintre reformatorii de azi par a fi într-o misiune specifică, toate gesturile lor oprindu-se într-un punct. Acolo unde se află blocată societatea românească de un timp care cuprinde câteva generaţii.

Sunt instituţii în România de azi, ilegale, care se revendică de la notele de şedinţă ale criminalilor care au condus ţara în anii '50. Instituţii care, prin personajele care le girează, au preferat să rămână în spaţiul captiv al unei legalităţi de care statul român nu pare suficient de pregătit încă să se despartă. Aceste situaţii arată uriaşa prelungire a unui clivaj dincolo de orice explicaţie. Deşi Parlamentul României a declarat fostul regim drept unul criminal, instituţional acea perioadă îşi afirmă, în spiritul fostei criminalităţi politice, dreptul la existenţă publică. Corupţia, inversarea lucrurilor, dubla măsură trebuie adăugate accesoriilor unei istorii care revine tot mai ameninţătoare. Reforma instituţională s-a făcut, deocamdată, în sfera interesului direct al celor care le reprezintă, constituind imensa traumă naţională drept stabilitate. Principiile de bază ale statului de drept sunt clătinate chiar de către instituţiile reprezentative ale statului care medaliază pentru contribuţii foşti securişti sau anacronicele umbre organizatorice ale totalitarismului.

Iniţiativa unui Muzeu al totalitarismului este binevenită numai într-un raport strict şi direct cu eradicarea toxicităţii instituţionale actuale. Românii au trăit într-un muzeu al realităţii pe care interesele totalitare, atât de utile corupţiei, vor să îl reconstruiască, spre a se legitima drept alternativa reală. Imensa deviaţie istorică este fundalul pe care se mişcă întreaga societate românească a momentului, într-un decor schimbat, bazat pe aceleaşi trucuri nefaste. Protipendada de partid şi de stat triumfă într-o ţară tot mai distrusă de un jocul politic infernal. Criminalitatea anilor '50 poate fi regăsită încă punctual, negru pe alb, fără nicio ezitare, în multe legitimări publice din România.

Ioan VieruPublicat Vineri, 17 martie 2017
3344
 | 50
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Charlie
+3
Atmosfera muzeal-publica nu a fost nicio clipa "detronata" pentru a se vrea reinstaurata. Adevarata condamnare a comunismului trebuia sa fie Procesul Comunismului si Legea Lustratiei. Titulatura de Totalitarism vrea sa evite notiunea de Comunism. Sunt unii care se dau Valahi cand sustin absurd ca Anticomunismul e inventia bogatilor lumii. Anticomunismul are la baza Antibolsevismul si a fost inventat si folosit de lenin si stalin pentru a atrage in capcana naivii idealisti canalizand astfel posibilii dusmani, in acest fel identificati, in organizatii antibolsevice conduse de ilegalii bolsevici din strainatate. Un fel de ONG-uri sorosiste ale secolului XX. Prin crearea de ONG-uri antibolsevice in strainatate, antibolsevicii interni din URSS se puneau in miscare iesind la lumina, numai buni de arestat in inscenari de operatiuni organizate din exterior. Ceva in genul parasutarilor din anii 1950 cunoscute de Securitate inca inainte ca avioanele cu anticomunistii sa decoleze de la bazele din Occident.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Valahu
+8
Anticomunismul.....o uriasa manipulare a bogatanilor lumii. Matale esti om destept domnu' Spanu.....de ce te lasi pacalit de bogatanii mondiali. In Romania diferentele intre Bogati si Saraci sunt uriase. Iti vine sa urlii : sa vina Ceausescu inapoi.
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Ianculescovici @ Valahu
+1
...măi Valahule -frate... ...cred că nu ar fi rău ce zici ! ...nu prea se poate...
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
Yoram
-2
nu e voie Muzeu al totalitarismului!Inca un Muzeu cu Holocaustul,da,se impune!
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Guvernul trimite Corpul de Control la Tarom
Publicat acum 14 ore şi 34 minute
Halep: Sunt a treia oară aproape de locul 1
Publicat acum 18 ore şi 19 minute
Braconierii de dinozauri
Publicat acum 19 ore şi 48 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 44 minute