×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 12:53
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
O reasigurare din partea SUA
Inspecția în România a Victoriei Nuland
Klaus Iohannis, bucuros ca are ”premierul lui”, și Victoria Nuland, mulțumită de președintele ei  Foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, bucuros ca are ”premierul lui”, și Victoria Nuland, mulțumită de președintele ei Foto: Administrația Prezidențială

Departamentul de Stat al SUA a vrut să fie sigur că este bine auzit și înțeles în România, trimițând în schimb un semnal reasigurator pentru statele din Flancul estic al NATO. În decurs de cinci zile, Victoria Nuland, asistentul secretarului de Stat pe probleme europene, s-a întâlnit cu șeful diplomației române, cu ministrul Apărării, cu premierul și în cele din urmă cu președintele.

Desigur, Republica Moldova a fost o temă a tuturor acestor întâlniri. Și nu este de mirare că exact în acest interval președintele de la Chișinău a respins nominalizarea ca premier a celui mai puternic oligarh (Vladimir Plahotniuc), a făcut o nominalizare surprinzătoare (consilierul sau Ion Păduraru) și apoi a venit cu o alta – actualul premier desemnat Pavel Filip. În urma întâlnirii din Lituiania dintre Nuland și ministrul român de Externe, comunicatul de presă vorbea despre: ” importanţa conştientizării de către actorii politici din Republica Moldova a necesităţii de a acţiona pentru menţinerea parcursului european al ţării, în consonanţă cu interesele cetăţenilor săi". In urma intalnirii de luni dintre Nuland si presedintele Klaus Iohannis, comunicatul de presa arata: ” Cei doi oficiali s-au arătat preocupaţi de situaţia din Republica Moldova şi au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă şi a parcursului european al ţării”.

În întâlnirea cu ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, Nuland a abordat o problematică legată în special de NATO și evoluțiile de securitate in zona Marii Negre. S-a pus accent pe modernizarea forțelor armate, în contextul alocării a minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării – pragul stabilit de NATO și respectat dintre membrii europeni doar de Polonia, Marea Britanie, Grecia și Estonia. Ministrul apărării naţionale a reamintit faptul că în anul 2015 au fost atinse două repere importante pe relaţia România - NATO, prin înfiinţarea, la Bucureşti, a celor două structuri aliate - Unitatea de integrare a forţelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

În urma intalnirii cu premierul Dacian Ciolos, Victoria Nuland a fost foarte satisfacută de buna cooperare dintre președinte și șeful guvernului. Oficialul american a salutat, practic, faptul că președintele Iohannis are ”premierul lui”.

În cele din urmă, a venit întâlnirea dintre președintele Iohannis și oficialul SUA. ”În cadrul întrevederii, s-a subliniat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-americane şi s-a reiterat hotărârea de a consolida în continuare, pe toate dimensiunile, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Un alt subiect de discuţie a fost cel privind eforturile României în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, doamna Nuland remarcând progresele substanţiale înregistrate în acest sens de autorităţile române. În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat determinarea ţării noastre de a-şi îndeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocărilor de securitate cu care comunitatea internaţională se confruntă la ora actuală. Cei doi oficiali au convenit ca România și SUA să coopereze strâns în perspectiva pregătirii summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016. În cadrul întrevederii, au mai fost abordate subiecte privind agenda europeană, precum cele referitoare la criza refugiaţilor, securitatea energetică şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest”.

După aceast tur al ministerelor și președinției, Victoria Nuland se va îndrepta spre Sofia, unde pe agenda oficială este trecuta aceeași modernizare a armatei, alături de securitatea energetică și reforma instituțională. Urmeaza apoi o serie de întâlniri cu mult mai mare greutate, la Forumul Economic Mondial de la Davos și la Istanbul, pe 22 ianuarie, unde îl va însoți pe vicepreședintele Joe Biden.

Turneul european al Victoriei Nuland care a inclus întâlnirile de la București a debutat într-un mod caracterizat de o serie de analiști drept suprarealist. Asistentul secretarului de Stat al SUA a ajuns miercuri, 13 ianuarie, în Lituania. Vineri a luat un avion până în enclava Kaliningrad, unde a discutat despre Ucraina preț de cateva ore cu Vladislav Surkov, unul dintre consilierii apropiați ai lui Vladimir Putin.

Întâlnirea ”suprarealistă” Nuland-Surkov și viitorul Ucrainei

Presa de la Washington a rămas siderată că un oficial american a ales un asemenea loc pentru întâlnirea cu Surkov. Până la urmă, Nuland este văzută în Rusia drept cea care a conceput bună parte din desfășurarea revoluției Euromaidan de la Kiev, acolo unde a ținut să fie fotrografiată împărțind dulciuri protestatarilor, în februarie 2014. Iar Surkov este considerat în Vest unul dintre strategii proiectului ”Novorossia”, al anexarii Crimeii, al avansului către gurile Dunarii și acaparării Donbasului. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a lămurit lucrurile – locul întâlnirii a fost stabilit de Moscova, iar cei de la Washington au acceptat propunerea. Oficialul de la Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebarea dacă nu cumva Surkov a ales enclava rusă din cauza că are interdicție de a intra în statele UE.

Surkov și Nuland au oferit puține detalii despre discuția lor, un preambul al întâlnirii dintre John Kerry și Serghei Lavrov, care va avea loc la Zurich, pe 20 ianuarie, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. Consilierul președintelui Putin a spus că: ”a fost destul de detaliată, fructuoasă și utilă. Este un brainstorming în încercarea de a identifica soluții. Au fost exprimate idei pe teme sensibile precum reforma constituțională din Ucraina, securitate și alegeri. Acum ele pot fi discutate în Grupul de Contact sau în formatul Normandia (Rusia, Germania, Franța și Ucraina)”.

Relatarea pozitivă a lui Surkov nu putea vedea lumina presei decât cu aprobarea Kremlinului, ceea ce oferă indicii despre o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina în cursul acestui an. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat și el că întâlnirea a fost ”constructivă și a încercat să sprijine eforturile țărilor din formatul Normandia și al Grupului Trilateral de Contact”.

Mai există și alte semnale că Vladimir Putin ar dori o soluționare în Ucraina în 2016. Recent, el l-a numit pe Boris Grîzlov în fucția de reprezentant al Rusiei în Grupul de Contact pentru Ucraina. Aceasta ar însemna o importanță mult mai mare acordată discuțiilor cu Kievul și OSCE, pentru că Grîzlov are greutate politică mare (este membru permanent în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, a fost ministru de Interne, a fost președinte al Dumei de Stat, plus camarad al lui Putin în KGB în perioada petrecută în Leningrad). Mai mult, Grîzlov este considerat omul cu steagul alb pentru Ucraina – el a fost cel care a negociat soluționarea crizei Revoluției Portocalii din 2004 și nu este exclus să vină și acum cu o serie de concesii.

Un alt element este însărcinarea vicepremierului Dmitri Kozak cu soluționarea problemelor din estul Ucrainei. Kozak este cunoscut pentru celebrul memorandum pentru federalizarea Republicii Moldova și vârârea calului troian transnistrean în instituțiile de la Chișinău (soluție respinsă atunci de președintele Vladimir Voronin), dar și pentru aplanarea conflictelor din Caucazul de Nord și din Crimeea. Pentru Andres Aslund, de la Atlantic Council, numirea lui Kozak ar putea însemna încetarea fazei militare a conflictului din Ucraina.

Fie datorate situației economice tot mai grele (din cauza prăbușirii cotațiilor petrolului, sancțiunilor economice, a reducerii comerțului cu China), fie unui calcul al Kremlinului cum că ucrainenii, sub acțiunea agenților de influență, nu mai au mult și se vor revolta împotriva regimului corupt condus de Petro Poroșenko (o teză vehiculată și în Vest), numirile recente făcute de Putin și întâlnirea Nuland-Surkov anunță schimbări la granița României.

Călin MarchieviciPublicat Luni, 18 ianuarie 2016
5660
 | 12
 | 44
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
+5
neocona a venit la coonizati si a dat mana cu Kapo...si a confirmat mandatul pt adevarata conducatoare a Ro, maghiaro rroma romanca Luluta...
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Csaba
+7
Un fel de vizita de lucru in colonie si duscutie cu guvernatorul dominionului secret american? Ups, am zis ceva naspa de americani, probabil ca de acum voi fi monitorizat mult mai atent de serviciile si de bine cunoscutul NSA, caci sa spui lucrurilor pe nume nu e intodeauna politically correct daca cei din Washington se supara ca se vorbeste urit de ei!
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
vasile
+6
"in consonantza cu interesele moldovenilor"..oare asa sa fie ?..succesele in lupta contra conruptiei o vedem,o simtim ..pa toate drumurile ..mai ales pa autostrazi..sii sa fie vreo legatura intre vizita si acordarea titlului da ioropeanma anului . "frumoasei" basketball iste?? io nu cred ar insemna ca incearca sa ne duca cu zaharelu ..ca uite cat de importanti ptr noi, sunteti in atentian noastra ..succesu i asigurat..dar videanu, unteanu,nelu iordash udrea nu, bashescanu toti se preumbla linistiti si agitati da alegerile ce urmeaza
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Gica Ferentari
+11
O fi auzit de dubiile magistratilor, exprimate recent de asociatiile acestora?Asta daca tot apreciaza curajul Justitiei. Poate si de "cerrea de stramutare"?
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Realistul
+22
Nepoata Anei Pauker în inspectie, a nu mai vine de la Moscova și-a schimbat locația la Washington, nimic nou sub Soare, vorba Eclesiastului...
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
JE SUIS RARINCA
+18
ESte impresionata Domana Victorita de lupta impotriva coruptiei desfasurata de catre ..Preoteasa sefa a Dna-ului Luluta Keovesy [ sic ]].!!! Super misto nu am ce spune, bataie de joc , umilinta si dispret din partea acestor ..Putori.. Ricane.!!!Auziti stimata ..Cucoana.. dar pe unde erati voi aceste Putori Ricane cand ati patronat Mafia si Crima Organizata la Nivel Statl Basisto-Portocalie.. ce au devalizat bugetul de stat al Romaniei cu zeci daca nu sute de miliarde de euro, nu vam auzit sa suflati o vorbulita de Hotiile si Talhariile savarsite de catre acesti infractori de drept comun Portocalii ce se numesc politicieni, ba mai mult nici la aceasta ora nu suflati o vorba despre dosarele grave de coruptiei ce se afla prin dulapurile Dna-ului unde prejudiciile sunt imense, ba da pe voi va intereseaza sa acoperiti si a proteja pe Tradatorul si Mafiotul nr. 1 al Romaniei Basescu Traian pentru binefacerile aduse acestui popor. Hai siktir madame Victorita..!!! [[ stelu ]]
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
vertical
-10
Ai primit ordin de la sputnik news sa scrii acest articol?
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Moțu'
+24
....„caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-americane ”. Tot ne spun de corupție, dar de Bechtel nu au auzit cât a prăduit cu ajutorul politicienilor trădători și ticăloși? Atâta timp cât românii au nevoie de vize pentru a intra în S.U.A nu se poate vorbi de privilegii. Parteneriatul economic e nesemnificativ, despre ce vorbiți?
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Chiar Eu
+23
Asistenta secretarului de stat scoate la raport cei mai puternici oameni din Romania.Cica nu suntem colonie....
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
ochi ager
+25
Am asteptat toti anii comunismului sa vina americanii cu democratia sa scapam de comunism si dictatura. Acum la 25 de ani de la revolutie si ani buni de influenta americana avem o procuroare sefa perpetua la DNA. Adica ne spun americanii ca numai ea poate sa asigure " anticoruptia" in Romania desi n-a facut nimic cand coruptia se producea, numai ea e proamericana din toata Romania. Cam ca pe vremea lui Ceausescu care era conducatorul etern, multiubit si genial care numai el asigura propasirea acestei natii. Constat aceeasi propaganda si aceleasi minciuni. Propasirea lui Ceausescu consta de fapt in infometarea poporului si "anticoruptia" DNAului e de fapt control politic, zero dosare finalizate si condamnari si zero recuperari de sume astronomice vehiculate odata cu catusele la tv. Romania a ajuns tara unde de dimineata pana seara ni se spune cat de corupti sunt x si y si noi in general ca natie, cate milioane s-au furat iar cuvintele "abuz in serviciu" , " luare de mita" si "trafic de influenta" sunt auzite de zeci de ori pe zi, le stiu si copiii de gradinita, pentru a justifica traiul prost al populatiei. Un gust amar si crunta dezamagire de cum a ajuns tara asta!
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
serban @ ochi ager
+22
Aveti dreptate iar modelul " coruptiei care ucide" sau duce la triul rau al majoritatii populatiei este tot de atunci, probabil si Ceausescu s-a inspirat din modele mai vechi,iti justificau lipsa de zahar infierand cu manie proletara cativa indivizi care cumparasera la negru 10-20 kg sa-si faca dulceata . O diferenta esentiala totusi este: datorita lipsurilor de atunci s-a putut dezvolta ceva , datorita celor de acuma se fura si se distruge ce s-a realizat atunci .
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Numeroderik Peter @ ochi ager
+4
Ochi Ager, românește se zice, dacă cineva a vorbit înaintea ta și îți regăsești ideile , că ți-a luat vorba din gură. Așadar nu mai comentez!
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 21 ore şi 28 minute
Câte mandate de ascultare au fost emise în 12 ani
Publicat acum 20 ore şi 20 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 17 ore şi 10 minute