Inspecția Judiciară dă o gaură în Binom

Inspecția Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii a dat, pe sub mână, unul dintre cele cinci exemplare ale raportului întocmit în cadrul cercetării disciplinare efectuate privindu-i pe procurorii DNA Marius Bulancea (foto), Paul Dumitriu și Jean Uncheșelu. Oficial însă, raportul nu a ajuns la CSM, acesta fiind așteptat la jumătatea lunii octombrie, după ce și DNA va formula opinii asupra concluziilor.

Raportul, așa cum a fost prezentat în exclusivitate la Antena 3, atrage atenția asupra unor ingerințe ale procurorilor DNA în actul legislativ care este „supus prin lege doar cenzurii Parlamentului“. „Inspector judiciar, procuror Adriana-Claudia Pampu-Romanescu, director al Direcției de Inspecție Judiciară pentru procurori, în cadrul cercetării disciplinare efectuate privind pe procurorii Marius Bulancea, Paul Dumitriu și Jean Uncheșelu, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, sub aspectul comiterii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99, litera t, din Legea nr 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată, (…) referitor la activitatea acestora, cu încălcarea secretului anchetelor aflate în desfășurare, (…) prin comportamentul public al celor doi șefi de Parchet și prin folosirea birourilor de presă ale PÎCCJ și DNA, pe care le conduc nemijlocit Augustin Lazăr – procurorul general al României – și Laura Codruța Kovesi – procuror-șef al DNA –, au lansat acuzații determinate la adresa membrilor Guvernului României care au elaborat Ordonanța 13/2017, raliindu-se protestelor antiguvernamentale din Piața Victoriei. (…) Declarațiile celor doi au incitat la ură împotriva Guvernului și au amplificat protestele de stradă, manifestanții preluând acuzațiile formulate de aceștia“, se arată în documentul citat de Antena 3.

Conform procurorilor care i-au verificat pe colegii de la DNA, „potrivit legii, DNA nu avea competență să cerceteze oportunitatea și legalitatea emiterii unui act normativ cu caracter de lege, supus prin lege doar cenzurii Parlamentului“, mai arată Antena 3, citând din raport. Acest document mai arată că cei trei procurori sunt cercetați de Inspecția Judiciară pentru că nu și-au făcut treaba cum trebuia, ei erau procurori DNA și și-au arogat alte competențe cu bună știință. „Prin numeroasele comunicate de presă și declarații publice ale celor doi șefi ai PÎCCJ și DNA s-a afectat grav imaginea Guvernului României; ancheta penală pornită la DNA pe marginea Ordonanței 13/2017 a fost susținută de cei doi prin ieșiri publice și prin comunicate de presă aprobate, iar «la cererea ilegală de întrerupere a detașării acestora la MJ formulată la Secția de procurori a CSM de Augustin Lazăr», au fost «debarcați» de la Ministerul Justiției doi secretari de stat“, se mai arată în document.
Echipa care a efectuat controlul disciplinar a stabilit că, „potrivit legii, DNA nu avea competență să cerceteze oportunitatea și legalitatea emiterii unui act normativ cu caracter de lege, supus prin lege doar cenzurii Parlamentului; decizia Curții Constituționale din 27.02.2017, care a statuat că procurorii nu au competența de a cerceta acte normative cu caracter de lege, nici pe oportunitate, nici pe legalitate, a demonstrat că DNA nu avea competența să instrumenteze un asemenea dosar; acest comportament constituie o abatere vădită de la statutul magistratului, de la obligația de rezervă de a nu comenta cauzele aflate pe rol, de a nu se imixtiona în activitatea altei puteri în stat prin declarații, comunicate și acțiuni penale care au încălcat legea, prezumția de nevinovăție, demnitatea și credibilitatea unor membri ai Guvernului României – în condițiile în care nu s-a identificat nicio faptă de corupție, dovadă stând în declinarea cauzei de la DNA la Secția de urmărire penală a PÎCCJ“.
„Aceste acțiuni «au antrenat Ministerul Public într-un război personal cu caracter politic, cu efecte deosebit de grave asupra credibilității și imparțialității Parchetelor din România»; s-a făcut referire, în același timp, pe de o parte, la faptul că «atât asociațiile profesionale ale magistraților, cât și politicieni și lideri de opinie au condamnat public implicarea celor doi șefi de mari Parchete în scandalul public creat, care au produs pentru o bună parte a populației convingerea că în România marile Parchete fac poliție politică», iar pe de altă parte, la faptul că «o serie de membri ai CSM au apreciat în ședința Plenului CSM din 28.02.2017 că se impune investigarea acestora pentru a se stabili răspunderea lor pentru cele semnalate»“, se mai arată în documentul Inspecției Judiciare.

În concluzie, procurorul Adriana Pampu-Romanescu, director al Direcției de Inspecție Judiciară pentru procurori, dispune: „Admiterea sesizării prin exercitarea acțiunii disciplinare față de procurorii Marius Bulancea, Paul Dumitriu și Jean Uncheșelu, din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99, lit. t, teza a II-a, raportat la art. 99, indice 1, alin. 2, din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată; sesizarea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în materie disciplinară“. Raportul a fost confirmat de inspectorul-șef, doctor Iulian Netejoru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.