Inspecția Judiciară: Traian Băsescu și Kelemen Hunor au afectat din nou independența Justiției

Inspecția Judiciară a constatat din nou că fostul președinte Traian Băsescu și deputatul UDMR Kelemen Hunor au afectat independența Justiției, transmite AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a declarat luni, pentru AGERPRES, că, în urma verificărilor efectuate, inspectorii au constatat că, prin declarațiile făcute, Traian Băsescu și Kelemen Hunor au afectat prestigiul Justiției și au adus atingere independenței sistemului judiciar.

Rapoartele Inspecției Judiciare urmează să fie analizate marți în ședința Plenului CSM care va decide dacă își însușește sau nu concluziile inspectorilor.

CSM a mai decis anterior că, prin afirmațiile făcute, cei doi au afectat independența Justiției.

În 30 aprilie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară și Consiliul Național al Audiovizualului cu privire la declarații ale fostului președinte Traian Băsescu făcute într-o emisiune difuzată la un post tv.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis la acea dată AGERPRES, conducerea Consiliului a sesizat CNA cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune B1 Tv a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

„Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Băsescu, fost președinte al României, în cadrul emisiunii ‘Ultimul Cuvânt’, difuzată de postul de televiziune B1 Tv cu începere de la orele 22,00, în data de 29 aprilie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili dacă prin acestea s-a adus atingere independenței Justiției, cu consecința subminării autorității acesteia”, se arăta în comunicatul CSM.

Traian Băsescu a declarat la momentul respectiv că „în momentul de faţă Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie”.

„O să fiu foarte direct şi pe înţelesul tuturor: în momentul de faţă, Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie. Nu vă supăraţi, în spatele acestei agresivităţi a Inspecţiei Judiciare şi a CSM se află o mare de corupţie, şi o să vă exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abţinut să le spun, am susţinut acest sistem al justiţiei, am susţinut forţa lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm nişte lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, aşa cum încearcă a fi prezentat de liderii justiţiei (…). De ce credeţi că a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de către primari a proprietăţilor: pentru că politicul a constatat că în instanţe cei care aveau dreptul la restituiri erau târâiţi 10-12 ani şi nu reuşeau să intre în posesia proprietăţilor şi s-a considerat că o şansă în plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justiţia, care trebuia să rezolve problema asta”, a susţinut Băsescu.

„Nu discutăm de cei noi, neapărat, discutăm în general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspeţii procurori şi judecători că sunt neapărat corupţi, dar constatăm, sunt nişte realităţi, da? Această tânguire a justiţiei, acest delay uriaş, această nedreptate generată de justiţie a făcut să apară şmecherii cu drepturi litigioase, care au cumpărat de la amărâţii care au stat 10-12 ani târâiţi prin procese (…) şi au ajuns să vândă pe nimic şi au generat cumpărătorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea măcuica în gură oricui vorbeşte despre justiţie, noi suntem perfecţi: nu, sunteţi la fel de corupţi ca administraţia, domnilor din justiţie. Voi aţi întârziat procese care trebuia să funcţioneze, că nu v-am spus-o în mandat, v-am încurajat să mergeţi înainte, v-am protejat de influenţa politicului, dar totul are o limită. Obrăznicia are o limită. Nu îmi spuneţi mie, care ştiu de ce s-a dat legea 10, ştiu de ce s-a creat ANRP-ul (…). Justiţia a făcut progrese uriaşe, dar modul în care încearcă de 6 luni să se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care încearcă să le instaleze în favoarea unei justiţii discreţionare, ori acest lucru este inacceptabil”, a mai spus Băsescu.

Ulterior, fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe Facebook că poziţia exprimată miercuri de CSM în ceea ce îl priveşte l-a „revoltat”, el menţionând totodată că nu este „duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei exprimate prin liderii ei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.