Inspectoratul de Stat în Construcţii: Pasajul Victoria se poate prăbuşi oricând

Atât Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii Bucureşti Ilfov, cât şi specialiştii Institutului de Cercetare, Proiectare şi Producţie Experimentală pentru Construcţii Bucureşti arată în rapoartele lor că imobilul de pe Strada Academiei nr. 19-21 (fostul hotel Muntenia) trebuie consolidat imediat. Cu toate acestea, Primăria Sectorului 1 condusă de Andrei Chiliman refuză să acorde autorizaţia de consolidare.

Ansamblul imobiliar foarte cunoscut din centrul Bucureştiului-Pasajul Victoria vechi de un secol este în pericol să se prăbuşească. Iar imobilul din Strada Academiei (având adresa poştală Strada Academiei 19-21) este într-o stare deplorabilă, arată procesul-verbal de control nr. 1282 din 13.04.2010 întocmit de specialiştii Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii Bucureşti Ilfov.

Procesul-verbal al specialiştilor de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii se bazează pe ultimul raport al SC Procema SA (Institutul de Cercetare, Proiectare şi Producţie Experimentală pentru Construcţii Bucureşti). Raportul tehnic de expertiză asupra imobilului din Strada Academiei nr. 19-21, sector 1, Bucureşti poartă numărul 5596/2007.

Potrivit raportului SC Procema SA, imobilul din Strada Academiei nr. 19-21 este alcătuit „din 2 corpuri de clădire cu următoarele caracteristici: la nr. 21 este corpul A (S+P+5E) iar la nr. 19 corpul B (S+ P+4E)”. În raport se arată că corpul A a fost construit în perioada 1925-1930. Iniţial a avut S+P+ 2E, iar ulterior, în anii ’33-’35, a fost supraetajat cu etajele 3, 4, 5. „Evaluarea seismică conduce la concluzia generală că ambele clădiri se încadrează în clasa de risc seismic RsI, care înseamnă practic construcţii cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur”, spun specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii. „Drept urmare, măsurile ce se impun pentru eliminarea riscului de siguranţă a vieţii (având în vedere că data producerii viitorului cutremur şi intensitatea acestuia sunt necunoscute) sunt următoarele: părăsirea acestor clădiri, interzicerea accesului în interiorul clădirilor, interzicerea circulaţiei pietonale pe trotuarul din Strada Academiei în gangul corpului B precum şi în zona aferentă corp B între strada Academiei şi Calea Victoriei”, arată în raport specialiştii SC Procema SA.

Chiar dacă concluziile specialiştilor sunt clare, în subsolul imobilului menţionat mai sus continuă să funcţioneze un bar (Control Club), un restaurant (Colosseum) un club (Coyote Cafe) şi un magazin de bijuterii. Funcţionarea acestora se face în ciuda riscului iminent de prăbuşire cu complicitatea primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. În spaţiile amintite, în zilele de weekend se află uneori peste 1.000 de oameni, având deasupra lor un imobil pentru care specialiştii s-au exprimat: risc iminent de prăbuşire.

În noua situaţie, ne întrebăm când va lua primarul Andrei Chiliman măsurile care se impun: când va muri cineva? Chiar este atât de inconştient primarul încât să nu fie interesat de vieţile bucureştenilor care l-au ales? Sau pur şi simplu ne aflăm într-o neglijenţă simulată, ce trebuie înţeleasă ca o invitaţie la cotizaţie?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.