Inspectorii ANAF au normă suplimentară de încasări

Direcțiile județene de Finanțe au primit în urmă cu două luni o circulară internă prin care au fost înștiințate că ANAF impune fiecărui inspector obligația să aducă venituri suplimentare la buget, venituri care se referă la „sume atrase suplimentar ca obligații principale”, respectiv impozite, taxe și contribuții sociale. În document se stipulează faptul că fiecare inspector are sarcina de a colecta suplimentar 6 milioane de lei, pe 2017. Conducerea ANAF neagă însă ca a transmis vreo circulară în acest sens însă șeful Fiscului, Bogdan Nicolae Stan, a solicitat Direcției Generale de Integritate demararea unei anchete privind apariția în mass-media a unui document intern, aparținând Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, care nu a fost aprobat de conducerea instituției. „La nivelul ANAF nu a fost transmisă nicio circulară referitoare la impunerea unor ținte pentru atragerea de sume suplimentare, de către inspectorii fiscali. Precizăm că în sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atribuții și măsuri, în domeniul îmbunătățirii colectării impozitelor, taxelor, contribuțiilor sociale și a altor sume datorate bugetului general consolidat, respectiv: creșterea conformării voluntare; reducerea evaziunii fiscale și a economiei subterane; îmbunătățirea relației cu contribuabilii; creșterea eficienței colectării”, se arată într-o informare a Fiscului.

Situația încasărilor la buget lasă de dorit. În primele patru luni ale anului curent, ANAF a colectat 68,45 miliarde lei, ceea ce înseamnă un plus de 1,81 miliarde lei față de încasările din perioada similară a anului 2016 (66,64 miliarde lei), respectiv o creștere de 2,7% a volumului veniturilor bugetare colectate, au anunțar reprezentanții Ministerului Finanțelor. Comunicarea însă se oprește aici fără să fie menționată ponderea acestor venituri în PIB. Ceea ce nu spune Ministerul Finanțelor este că în perioada ianuarie-aprilie 2017, Fiscul a colectat cu 0,36% din PIB mai puțin decât perioada similară a anului trecut (PIB 2016 = 761,4 miliarde de lei, PIB estimat 2017 = 815,2 miliarde de lei). Diferența este dată în special de contraperformanța din primele trei luni din acest an când au fost colectate 23,8% din suma necesară, în condițiile în care în ianuarie-martie 2016 Fiscul a încasat 25%. Luna aprilie 2017 este prima în care veniturile ANAF-ului se situează la același nivel cu cele de anul trecut, 2,23% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.