Întâlnire tensionată între Victoria Nuland şi ministrul ungar de Externe

Întâlnire tensionata la Washington între Victoria Nuland şi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la doat două zile după ce mai mulţi apropiaţi ai premierului Viktor Orban, acuzaţi de corupţie, au fost interzişi în Statele Unite, scrie politics.hu. Este o măsură fără precedent luată de Washington faţă de o tara membra NATO şi UE si este cu atât mai dură cu cât a venit în apropierea vizitei şefului diplomaţiei ţării vizate.

Ministrul Szijjarto nu a trecut cu vederea acest aspect delicat şi a declarat, după întâlnirea cu Nuland: “Oricum, nu putem accepta un lucru: nu acceptăm ca cineva să arunce vreo umbră de îndoială asupra angajamentului democratic al Ungariei, asupra sistemului democratic şi a valorilor democratice.”

Şeful diplomaţiei ungare a mai arătat că Victoria Nuland, asistentul secretarului de Stat al SUA pentru probleme europene şi eurasiatice, a reproşat guvernului ungar adoptarea anumitor legi. Ministrul ungar a susţinut însă ca acestea au fost discutate cu Comisia Europeana şi ele sunt în acord cu normele si valorile europene.

Cât priveşte interdicţia impusă unor cetăţeni, foşti şi actuali oficiali ungari, de a călători in SUA, ministrul a cerut Washingtonului să prezinte probele în baza cărora îi acuză pe aceştia de corupţie.

Răspunsul public al SUA a venit de la o purtătoare de cuvant a diplomaţiei, care a arătat că impunerea restricţiilor de călătorie s-a făcut pe baza “unor informaţii privind corupţia în guvernul ungar, informaţii care au venit din mai multe surse, precum ONG-uri şi o serie de grupuri ale societăţii civile care promovează transparenţa actului administrativ”. Or, tocmai împotriva ONG-urilor finanţate din străinătate (în special de statul norvegian) guvernul Viktor Orban a declanşat o luptă deschisa în urmă cu câteva luni.

Dincolo de aceste aspecte, întâlnirea de la Washington s-a axat pe discuţii legate de coridorul energetic european nord-sud, extrem de important pentru statele Europei Centrale şi pentru alimentarea cu gaze naturale a Ucrainei, via Ungaria. Oficialul ungar a mai declarat că susţine iîcheierea acordului de Parteneriat Tranatlantic pentru Comerţ şi Investitii, care, în viziunea Budapestei, ar duce la o creştere a exporturilor şi a numărului de locuri de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.