×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:08
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Cel puțin un obiectiv atins
Întâlnirea Trump – Merkel: putea fi mai rău
O întâlnire de o răceală fără precedent, salvată doar de diplomaţia Angelei Merkel
O întâlnire de o răceală fără precedent, salvată doar de diplomaţia Angelei Merkel

În campania prezidențială din 2008, Angela Merkel l-a refuzat pe candidatul american Barack Obama când acesta i-a cerut permisiunea de a ține un discurs la Poarta Brandenburg din Berlin, evocându-l pe John F. Kennedy. În 2006, Angela Merkel refuzase să fie îmbrățișată de președintele George W. Bush. Cu toate acestea, Germania a cooperat perfect cu cele două administrații, împreună cu care a pus bazele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții și a adus negocierile până aproape de final. Aceste argumente sunt aduse de publicațiile americane pentru a mai ridica moralul atlantiștilor, după o primă întâlnire glacială între Angela Merkel și Donald Trump.

Numai că, de această dată, reticența nu a fost a Angelei Merkel, ci a președintelui SUA. O întâlnire între „defensiva“ lui Merkel și „ofensa“ lui Trump, scrie The New York Times. Dincolo de refuzul unei strângeri de mâini în fața ziariștilor, episod întors pe toate părțile de presa americană și europeană, este limpede că Donald Trump a obligat-o pe Merkel să se justifice și să-și apere politicile. Angela Merkel a fost atacată pentru politica imigrației, pentru aportul redus al Germaniei la bugetul NATO, pentru tratatul de liber schimb negociat de UE cu predecesorii lui Trump. „Imigrația nu este un privilegiu, nu este un drept și securitatea cetățenilor noștri trebuie să fie pe primul loc, fără îndoială“, a spus Trump.

Merkel a făcut pasul în spate și a menționat că Germania ia măsuri pentru a-și proteja mai bine granițele, dar a atacat spunând că „trebuie să le dăm refugiaților șansa pentru a-și croi drumul în viață“. „Aș spune că negociatorii germani au fost mult mai buni decât cei americani, dar să sperăm că vom putea reface echilibrul“, a spus Trump cu referire la deficitul comercial al SUA în relația cu Germania. Iar imediat după conferința de presă cu Angela Merkel, președintele SUA a anunțat pe Twitter: „Germania datorează o sumă mare de bani Statelor Unite și NATO“. În sprijinul lui Merkel a sărit chiar presa americană. „Nu, Germania nu datorează mari sume de bani Alianței“, scrie The Washington Post, care citează analiști ce susțin că Germania postbelică și-a menținut intenționat o armată sub nivelul economiei sale și că termenul impus de NATO pentru atingerea pragului de 2% pentru Apărare este anul 2024, exact anul anunțat de Germania. Ce a recunoscut Merkel este că ceea ce Germania datorează SUA este recunoștință: pentru Planul Marshall care a ridicat economic țara și pentru sprijinul american la reunificare.

Date fiind aceste atacuri ale lui Trump, despre care Foreign Policy scrie că acționează de parcă s-ar afla în continuare în campanie, prima întâlnire cu Angela Merkel nu a fost un dezastru. „Putea fi mai rău“, titrează Bild. Experiența diplomatică a lui Merkel a salvat aparențele. Cancelarul a revenit în Germania cu cel puțin un obiectiv atins: „Este mai bine să vorbim unul cu celălalt decât unul despre celălalt“.

Răzvan CiubotaruPublicat Luni, 20 martie 2017
2415
 | 2
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Sima
0
In sprijinul lui Merkel " a sarit chiar presa americana". Păi aminti-ți-vă ce a facut " presa americană" cu Trump in campania prezidențială! Presa americană este de partea Establishmentului pe care Trump vrea sa-l desfiinteze, pe cand Merkel este unul dintre pionii importanti ai Sistemului. Chiar si acum, dupa câteva luni de la alegerile prezidentiale, aproape toata presa main-stream din SUA este impotriva lui Trump. Asa ca băieții si-au făcut datoria și cu ocazia vizitei Merkeloanei. Din atitudinea lui Trump trebuie să intelegem un singur lucru: știe cine îi sunt dușmanii și se comportă ca atare. Merkel, ca majoritatea conducatorilor statelor din Europa, sunt niște simpli pioni ai Sistemului. Acesta este motivul pentru care in Europa Sistemul isi face de cap.
Publicat Joi, 23 martie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+2
Trebuia sa o puna la punct cineva, pe aceasta Angela, care a distrus Europa! Din cauza ei a iesit MB din UE!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
ochi ager
+12
Dar de ce refugiatii nu pot sa-si croiasca un drum in viata in tara lor? Germania si SUA la cat sunt de puternice nu pot gasi o rezolvare in Siria? In Irak? Care e solutia lor? sa umple Europa de refugiati total diferiti cultural, religios de populatia europeana? Asta e tot ce pot aceste doua tari, atata poate Merkel?sa umple Germania de refugiati dupa care sa inceapa sa-i distribuie prin UE prin forta? Atunci poate ca ar fi mai bine sa plece sa vina cineva care se pricepe...
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANUL
+2
SI E ABIA INCEPUTUL !!!!!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Matei
+8
Erdogan a sfarsit prin a-si da arama pe fata : actualmente traim o cruciada iar invazia musulmana este insidioasa, uramand ca autohtonii europeni sa fie agresati numeric prin raportul demografic. Dintr-un reportaj public cunosc cazul unui iranian refugiat in Europa care, dupa obtinerea actelor de stabilire a facut cerere pentru reantregirea familiei. Odata acceptata, acesta a facut sa intre in Europa 30 de persoane, toti familie de-a lui. Precum kosovarii, tot musulmani, care fac multi copii, se ajunge la situatia in care, daca intr-o localitate de 500 de locuitori se instaleaza doar doua familii, ce fac fiecare cate 10 copii, la a doua generatie deje numarul musulmanilor sa iul depaseasca pe cel al autohtonilor. Dupa care acestia se pot impune, democratic. Iata deci cum prea multa democratie ucide democratia.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+8
Daca Merkel are asa apetit de imigranti nimeni nu o impiedica sa-si populeze familiile nemtesti cu sirieni.Fiecare stat are socotelile lui.Pozitia umanista este de admirat,realizarea ei este dificila.Ce adanca filozofie a generat invitatia pe care a facut-o imigrantilor :veniti la mine,ca apoi sa revina :opriti-va cativa ani in Turcia.Unde e profunzimea analizei afice?Sau poate s-au gandit nemtii ca si-ar putea face o armata din imigranti dupa care sa nu planga nimeni.Un sef de stat responsabil analizeaza perspectiva acceptarii imigrantilor.Nu se aduc catei care se tin in lagare.Se aduc oameni care trebuie tratati cum se ,integrare sociala... Ori nu-si cunoaste poporul,ori sunt calcule de-a dreptul perfide in acest apetit de imigranti.Cu atata inteligenta nemteasca nu ar construi mai bine Siria cu acesti imigranti ?Sau cei mai buni sa fie la ei,iar cei mai slabuti prin estul Europei.Seamana a selectie nazista moderna.Vrand sa dea un aspect umanitar Merkel demonstreaza de fapt ca-i dispretuieste pe imigranti prin superficialitatea cu care trateaza tema.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Oncioiu Gh.
+12
Vizita lui Merkel la Trump a avut un singur scop-sa-i scape de amenda ce trebuie sa le-o plateasca americanilor concernul privat VW, ca acestia sa bage bani in campania electorala pentru partidul lui Merkel si pentru campania lui Merkel la presedentie. I-a carat si pe aia dupa ea numai ca Trump nici nu i-a primit sa intre in Casa Alba si a trimis-o sa plimbe ursul dandu-i si factura de plata. Apropiatii lui Trump spun ca acesta a luat foc cand a auzit ca TREBUIE sa-i primeasca pe aia si de aia nici nu a mai dat mana cu ea.A fost cea mai proasta vizita a unui prim ministru al Germaniei in USA. Vizita lui Merkel,mai ales pretentiile ei absurde,a accelerat instalarea trupelor engleze si americane in satele baltice si Polonia, plus Romania. Blocada o desavarsesc turcii.Rand pe rand tarile care au aderat la kolhozul fascisto-comunist nemtesc se vor delimita de Germania. Vizita lui Bombonel la Bush Jr a fost o recunoastere a Romaniei ca partener iar a lui Merkel a fost ca a unui sclav venit la cerut mila.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Crocodilul @ Oncioiu Gh.
0
Trebuie sa fii inteligent sa ii spui lui Merkel pe cale diplomatica ca asta e si ca nu poti face nimic si trebuie sa plateasca pentru prostiile VW (daca asta a fost). Romanii, toti nu pot intelege civilizatia. Ei inteleg sa scoti pistolul sau bita si sa ii tragi in cap aluia care nu e de partea ta. Mai mult, au si placerea sadica sa umileasca si sa se comporte ca un necioplit prin as afisa prostia print-o filozofie de balta. Mai mult un propagandist de site sau securist atrage si concluzii cu maciuca in mina. Asta ne-a invat socialismul comunist in toti acesti 60 de ani.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-26
Infofoliti-l pe Strumfy cit vreti si cit puteti dar nu veti putea sa acoperiti ca e sub limita decentei. Asta din cauza prostiei imense pe care o afiseaza cu nonsalanta. Germania are greselile ei. Fara nici un dubiu dar macar la nivel diplomatic stie sa se comporte. Asta conteaza cind iti impui niste relatii civilizate. Incercam cu disperare ca specie umana sa ne comportam civilizat si sa ne debarasam de prostie, inapoiere si arhaism. Nu putem sa trecem la un alt nivel de civilizatie cind vine unul ca asta sustinut de o clica de agresivi gen omul preistoric.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 48 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 49 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 14 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 2 minute