Întâlnirea Trump – Merkel: putea fi mai rău

În campania prezidențială din 2008, Angela Merkel l-a refuzat pe candidatul american Barack Obama când acesta i-a cerut permisiunea de a ține un discurs la Poarta Brandenburg din Berlin, evocându-l pe John F. Kennedy. În 2006, Angela Merkel refuzase să fie îmbrățișată de președintele George W. Bush. Cu toate acestea, Germania a cooperat perfect cu cele două administrații, împreună cu care a pus bazele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții și a adus negocierile până aproape de final. Aceste argumente sunt aduse de publicațiile americane pentru a mai ridica moralul atlantiștilor, după o primă întâlnire glacială între Angela Merkel și Donald Trump.

Numai că, de această dată, reticența nu a fost a Angelei Merkel, ci a președintelui SUA. O întâlnire între „defensiva“ lui Merkel și „ofensa“ lui Trump, scrie The New York Times. Dincolo de refuzul unei strângeri de mâini în fața ziariștilor, episod întors pe toate părțile de presa americană și europeană, este limpede că Donald Trump a obligat-o pe Merkel să se justifice și să-și apere politicile. Angela Merkel a fost atacată pentru politica imigrației, pentru aportul redus al Germaniei la bugetul NATO, pentru tratatul de liber schimb negociat de UE cu predecesorii lui Trump. „Imigrația nu este un privilegiu, nu este un drept și securitatea cetățenilor noștri trebuie să fie pe primul loc, fără îndoială“, a spus Trump.

Merkel a făcut pasul în spate și a menționat că Germania ia măsuri pentru a-și proteja mai bine granițele, dar a atacat spunând că „trebuie să le dăm refugiaților șansa pentru a-și croi drumul în viață“. „Aș spune că negociatorii germani au fost mult mai buni decât cei americani, dar să sperăm că vom putea reface echilibrul“, a spus Trump cu referire la deficitul comercial al SUA în relația cu Germania. Iar imediat după conferința de presă cu Angela Merkel, președintele SUA a anunțat pe Twitter: „Germania datorează o sumă mare de bani Statelor Unite și NATO“. În sprijinul lui Merkel a sărit chiar presa americană. „Nu, Germania nu datorează mari sume de bani Alianței“, scrie The Washington Post, care citează analiști ce susțin că Germania postbelică și-a menținut intenționat o armată sub nivelul economiei sale și că termenul impus de NATO pentru atingerea pragului de 2% pentru Apărare este anul 2024, exact anul anunțat de Germania. Ce a recunoscut Merkel este că ceea ce Germania datorează SUA este recunoștință: pentru Planul Marshall care a ridicat economic țara și pentru sprijinul american la reunificare.

Date fiind aceste atacuri ale lui Trump, despre care Foreign Policy scrie că acționează de parcă s-ar afla în continuare în campanie, prima întâlnire cu Angela Merkel nu a fost un dezastru. „Putea fi mai rău“, titrează Bild. Experiența diplomatică a lui Merkel a salvat aparențele. Cancelarul a revenit în Germania cu cel puțin un obiectiv atins: „Este mai bine să vorbim unul cu celălalt decât unul despre celălalt“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.