Întâlniri (culturale) de mijlocul săptămânii

Braşov

MUZICĂ. Intrarea este liberă la 17.00 la Concertul de colinde şi muzică sacră din cortul de evenimente situat în Avantgarden 3 (Str. Pelicanului, nr. 5). Invitaţii speciali sunt formaţia Union Quartet, solistul Robert Bede, solista Ramona Ghioalda, Marius Moldoveanu Band şi Castelanii.

CLASIC. Compania „St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov” prezintă spectacolul „Lacul Lebedelor” în Centrul Cultural Reduta. Începând de la ora 19.00, dansatori şcoliţi în cele mai strălucite companii din Rusia şi Ucraina aduc sub Tâmpa cunoscuta coregrafie clasică.

Bucureşti

DEZBATERE. În cadrul expoziţiei „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965”, Muzeul Naţional de Artă propune azi de la ora 18.00 un dialog despre totalitarism în spaţiul cultural. Participă Ioan Stanomir şi Angelo Mitchievici, autorii recent apărutei cărţii „Comunism inc.”, dar şi Magda Cârneci, autoarea lucrării „Artele Plastice în România 1945-1989”. Ambele volume urmăresc modurile în care regimul politic a supus societatea românească unui experiment radical de transformare a fundamentelor ei care-i defineau profilul european şi modernitatea. Întâlnirea va fi moderată de Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

TEATRU. Premiera oficială a spectacolului „#Emojiplay”, o montare de teatru coregrafic ce aduce în prim-plan transformarea comunicării clasice într-un cumul de semne universal recognoscibil, este programată la Sala Mare a Teatrului Excelsior de la ora 19.00. Un eveniment gândit de Gigi Căciuleanu cu Ana Vişan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour şi Alexandru Călin.

DEZBATERE. La ora 17.00, la sediul Centrul de Studii Turce, sala 8, parter, Holul de Marmură al Facultăţii de Istorie este programată o nouă întâlnire dedicată istoriei şi civilizaţiei otomane şi turce, având de această dată ca temă comunitatea sefardă. „Între Orient sau Occident, evreul perfidem (cel de altă credinţă) este, încă din Evul Mediu, un factor dinamic în special datorită atitudinii faţă de acumularea cunoştinţelor, singura avere mobilă sigură în faţa vicisitudinilor istoriei. Vorbind despre mentalitatea orientală şi mai ales despre spaţiul musulman, aici se nasc toleranţa şi intoleranţa urbană faţă de evrei. Un caz special îl reprezintă evreii spanioli care asimilează elementele maure, în special în arhitectură”, arată organizatorii.

CLASIC. În Aula Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei, nr. 141,), de la ora 18.00, un grup de colindători de la Filarmonica ”George Enescu” şi Corul de copii de la Radio vă aşteaptă în jurul bradului, iar actorul Mihai Niculescu va fi gazda bună.

CLASIC. Petru Iuga, la contrabas, este solistul concertului de la Studioul „Mihail Jora”. De la ora 19.00, muzicianul alături de Orchestra de Cameră Radio dirijată de Tiberiu Oprea interpretează un prodram din care fac parte Fantezia „Moise” de N.Paganini, „Variaţiuni pe o temă Rococo” şi Serenada în Do major de P.I.Ceaikovski.

EXPO. În spaţiul Urban Collectors (str. 11 Iunie nr.35, et. 1, apt. 3) mai poate fi vizitată până pe 17 decembrie expoziţia ”ADHD cromatic” desenată de Serebe.

DANS. Echipa Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) organizează prezentările artiştilor sprijiniţi prin Selecţia de programe şi proiecte organizată de instituţie în 2016. Evenimentele vor fi găzduite de CNDB, Centrul Independent Coregrafic Linotip şi MACAZ Bar Teatru Coop. în perioada 14 – 18 decembrie 2016. Intrarea este liberă. Primul eveniment este găzduit de LINOTIP (Ion Brezoianu 23-25), azi, de la ora 21.00 şi este vorba despre spectacolul Babel de Arcadie Rusu cu Ioana Marchidan, Galea Bobeicu, Alex Călin, Diana Spiridon şi Alin State (foto: Hermina Stanciulescu).

Cluj Napoca

CLASIC. Cvartetul Transilvan va susţine un recital cameral, de la ora 19, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Cei patru instrumentişti (Gabriel Croitoru, Nicusor Silaghi, Marius Suarasan şi Vasile Jucan) vor interpreta pentru melomanii clujeni lucrări de Haydn, Beethoven şi Șostakovici.

UMANITAR. Colindătorii vin în spectacolul „Fericit este cel ce poate dărui” de la Casa de Cultură a Studenţilor de la ora 17.00. Spectacolul are scop umanitar.

CLASIC. Unul dintre cei mai populari tenori, Alessandro Safina concertează în Sala Polivalentă (Str. Uzinei Electrice) de la ora 19.30. Biletele au preţuri cuprinse între 63 şi 315 lei.

MUZICĂ. Opera Naţională Cluj Napoca este gazda manifestării „Vienna Magic-Christmas Edition” în cadrul turneului susţinut de Johann Strauss Ensemble în România. De la ora 19.00, orchestra condusă de Russel McGregor promite o seară în care publicul are şansa să redescopere magia muzicii clasice.

Deva

MUZICĂ. Duo Colompar şi prietenii susţin un Concert de Crăciun de la ora 19.00. Acorduri de cafe&jazz manouche vor face regula serii în recitalul pregătit de Alexandru Cena (chitară) şi Dartius Darabant (contrabas) la Teatrul de Artă (Str. 1 decembrie nr.15).

Iaşi

MUZICĂ. O seară de colinde româneşti vechi, de mult uitate, care reînvie prin vocile tinere ale membrilor corului Floralia, acompaniaţi de zurgălăi şi tobă tradiţională este programată la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din strada Păcurari nr. 4 de la ora 18.00.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.