Inteligența artificială – evoluție sau pericol?

DeepMind, o rețea neurală artificială deținută de Google, are capacitatea impresionantă de a lua decizii pe cont propriu și chiar de a înțelege ce înseamnă trădarea.

Potrivit go4it, aceasta este mai bună la jocul complex Go decât orice om care l-a încercat. Gigantul Google dezvoltă, în prezent, o rețea neurală artificială numită AutoML, iar în cadrul conferinței I/O din 2017, directorul companiei, Sundar Pichai, a prezentat noua tehnologie. Aceasta are capacitatea de a genera segmente de algoritmi complecși, cu ajutorul cărora inteligența articială va acumula date despre mediul înconjurător.

Până la dezvoltarea inteligenței artificiale, sarcinile de expansiune a bazei de cunoștințe umane erau realizate de oameni, iar procesul era extrem de îndelungat. În prezent, Google transferă această sarcină unei inteligențe artificiale preexistente şi, după cum a fost demonstrat, acest procedeu este mult mai eficace și mai rapid decât tehnicile oamenilor. Cu alte cuvinte, inteligența artificială dezvoltată la Google va deveni propriul său creator. Rețeaua AutoML este mult mai eficientă la crearea inteligenței artificiale decât creatorii săi umani.

Până în prezent, rețeaua a fost folosită deja pentru recunoașterea imaginilor în diverse platforme Google și a limbajului în cadrul Google Translate.

Numeroși contestatari avertizează

Bill Gates, Stephen Hawking, Elon Musk și mulți alții au atras atenția asupra pericolelor pe care le presupune evoluția inteligenței artificiale. Bill Gates, cel mai bogat om din lume, fondatorul Microsoft, a declarat recent că roboții au cel puțin un avantaj incorect în fața angajaților umani, și anume faptul că nu plătesc impozite pe venit. Gates este de părere că acest lucru ar trebui să se schimbe, iar banii astfel obținuți să fie folosiți pentru pregătirea profesională a oamenilor.

Pe de altă parte, astrofizicianul Stephen Hawking a declarat că inteligența artificială poate însemna sfârșitul civilizației umane, în ciuda faptului că el însuși folosește tehnologia pentru a putea comunica: „Odată creată, inteligența artificială se va dezvolta singură și se va reconcepe într-un ritm accelerat. Dezvoltarea în continuare a tehnologiei s-ar putea dovedi a fi o greșeală fatală“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.