Intermediari, „actori” plătiţi şi cele două feţe ale realizatorului de la Sky News

Procurorii români au confirmat că materialul Sky News despre aşa-zişii traficanţi de arme din România este făcut după un scenariu, iar ”actorii” plătiţi au fost deja identificați.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în anchetă se merge pe varianta unui scenariu pus la cale de jurnaliştii Sky News, primele cercetări arătând că aceştia le-ar fi spus inclusiv replicile românilor şi le-ar fi cerut să poarte haine militare, o parte din arme fiind ale intermediarului.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Aceleaşi surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

Surse din cadrul anchetei susţin că patru dintre arme i-ar aparţine lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deţinute legal. Alte două arme i-ar aparţine finului intermediarului, fiind deţinute şi acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanţii sunt cuprinse între 1.000 şi 500 de euro.

Procurorii DIICOT fac miercuri dimineaţa şapte percheziţii la Bistriţa Năsăud şi Tîrgu Mureş, în urma cazului difuzat de Sky News, alte patru persoane urmând să fie aduse la DIICOT.

Stuart Ramsay, realizatorul reportajului, este cel mai longeviv corespondent extern al Sky News. El a realizat anchete despre cartelurile de droguri din Mexic, a relatat despre maidanul de la Kiev si despre catastrofa avionului MH17, prabusit in estul Ucrainei. In 2013, a stat mai mult timp in Siria, unde a realizat interviuri cu jihadisti britanici.

Potrivit Ziare.com, în urma cu un an, Ramsay raspundea pe Reddit – o retea sociala – intrebarilor din partea internautilor. Printre altele, britanicul spunea ca nu plateste niciodata oamenii care ii acorda interviuri. Unui internaut i-a vorbit si despre ce inseamna meseria de reporter: „sa fii onest e esential, dar sa ai noroc e cel mai important lucru”.

Stuart Ramsay a reacționat pe Twitter la acuzațiile că reportajul ar fi regizat. ”Serios, trollilor, chiar râd în hohote. Proștii care nu înțeleg jurnalismul, chiar nu îl înțeleg. Haha” a scris Ramsay pe contul său de Twitter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.