Intervenție iresponsabilă a medicilor PULS și salvare fără dotări pe „Dinamo”

Salvarea de pe „Dinamo” NU avea aparatură de resuscitare !!!!

Patrick Ekeng, mijlocaşul lui FC Dinamo, care s-a prăbuşit instantaneu pe teren, a decedat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce s-a încercat resuscitarea lui timp de 75 de minute. Există ipoteza că Ekeng s-ar fi putut să fie salvat, dacă ar fi existat o intervenţie medicală profesionistă. Din păcate – şi există declaraţii oficiale în acest sens – intervenţia medicală a fost una specifică lumii a III-a. Salvarea care a fost alocată la stadion NU avea aparatură de resuscitare. Este inadmisibil faptul că o astfel de salvare a asigurat asistenţa de urgenţă la un meci de fotbal de Liga I (indiferent de ligă, ambulanţa trebuia să fie dotată cu aparatura necesară). Ţinând cont de aceste aspecte, nici nu mai are rost să discutăm de faptul că iniţial maşina salvării nu a vrut să intre pe gazon, că a durat 2 minute şi 47 de secunde până când s-a ajuns la Ekeng, şi că a mai durat 2 minute până a fost urcat în ambulanţă, de nişte persoane care nici nu arătau a medici l-au urcat pe targă pe Ekeng într-un mod cu totul neprofesionist, fără să-i acorde prima asistenţă la firul ierbii (de altfel, fără aparatură de defribrilaţie, nici nu aveau ce asistenţă primară să-i dea –n.a.). Purtătorul de cuvând al spitalului de urgenţă Floreasca a declarat presei, negru pe alb: „Pacientul a fost adus la spital fără manevre de resuscitare din ce ştiu..

Firma „PULS” a acţionat criminal !!!

Ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng la spital şi care, repetăm, nu avea aparatura necesară, aparţine de clinica medicală PULS. Conform unei declaraţii date pentru GSP.ro de un suporter al echipei gazdă, salvarea a intrat pe teren fără medic. „Doctoriţa mânca seminţe şi fuma în timpul ăla. A ajuns numai şoferul. Ea venea apoi mergând spre jucător”, a declarat respectivul suporter. Redactorul Cotidianul.ro a contactat la ora 23.50, serviciul de urgenţă de la PULS, solicitând să discute cu o persoană competentă, de ce a fost trimisă o ambulanţă fără dotări. Dispecera de serviciu a refuzat să ne ofere numele şi numărul de telefon al unei persoane din conducere, invocând ora înaintată !!! şi faptul că nu are dreptul să dea informaţii despre persoane din conducere. Mai trebuie să precizăm că în urmă cu câteva zile, la meciul de Liga II, Rapid Bucureşti – Dunărea Călăraşi, tot PULS a trimis de asemenea o ambulanţă fără minimul de dotări necesare. Pentru înţelesul tuturor, a fost vorba de ambulanţe-taxi.

Trei declaraţii şocante

Cornel Dinu (fost internaţional şi oficial la Dinamo): „În primele minute nu i s-au dat intervențiile necesare în astfel de cazuri. Salvarea a venit după 3 minute, s-a scos o targă din mașină, dar n-am văzut nicio mască pentru a i se pune pe față lui Ekeng! Timpul a fost foarte lung (…) În Anglia la orice accidentare ce pare mai serioasă se vine imediat și-ți pune masca de oxigen pe față”. (la Dolce Sport)

Şerban Brădişteanu (medic): „Dacă nu s-a făcut nicio manevră de resuscitare pe teren e foarte grav. Poate trebuia intubat, eu n-am văzut faza”. (la Dolce Sport)

Cornel Dinu (citat de Prosport, adresându-se medicului lui Dinamo): Nu s-a făcut defibrilaţie, nu s-a făcut masaj cardiac. În cap cu doctorul Bătineanu, el n-a făcut nici un masaj. Nu-l întorci, îl laşi pe loc. Nu-l ridici de pe teren. Eram acolo, am văzut toată scena. N-ai voie să-l întorci! Parcă făcuse ruptură de muşchi, aşa îl puneau pe targă. Era inima. Nu ai văzut că e inima? Trebuia să-ţi dai seama. Băiatul ăsta a murit cu zile!”.

Pe cine vrea să acopere medicul lui Dinamo

Medicul lui Dinamo, Liviu Bătineanu îl contrazice pe purtătorul de cuvânt al spitalului Floreasca şi susţine ca în salvare s-au făcut manevre de resuscitare. „Avea momente când îşi revenea dar nu a rezistat. Toate ambulanţele sunt echipate corespunzător. I s-a făcut masaj cardiac de urgenţă, am ajuns într-un minut şi ceva aici, la Floreasca. Orice sportiv nu-şi poate exercita activitatea dacă nu are avizul medical luat de la Institut. De obicei, se face reususcitare până în momentul în care se ajunge la o unitate spitalicească. S-a făcut în ambulanţă resusucitarea, nu ştiu dacă erau sau nu aparate, principalul mod este masajul cardiac, şi i s-a facut masaj cardiac. Au mai fost decese în sport, nu mă pot pronunţa asupra cauzei decesului”. Trebuie observat că în această scurtă declaraţie, Bătineanu se contrazice flagrant. Întîi spune că ambulanţele sunt echipate corespunzător, după care, puţin mai târziu spune că nu ştie dacă erau sau nu aparate în salvare. Orice alt comentariu este de prisos.

CINE SUNT VINOVAŢI

  1. Firma PULS care a trimis la stadion o ambulanţă fără aparatură de resuscitare.

  2. Personalul de pe ambulanţa PULS care au acţionat total neprofesionist, contrar practicilor medicale. Cei în cauză nu au efectuat nici măcar o resuscitare manuală la firul ierbii.

  3. Medicul (al FC Dinamo ?) semnatar ar protocolului privind asigurarea asistenţei medicale care conform regulamentului de desfăşurare a competiţiei a trebuit să verifice ambulanţele de la stadion şi personalul medical. Nu se ştie în acest moment dacă respectivul medic a făcut sau nu verificarea. În cazul în care ambulanţa nu are dotările necesare, meciul de fotbal nu se dispută. (Observatorul Vasile Marcel a declarat: „Am discutat cu medicul delegat şi mi-a spus că ambulanţa este în regulă. Nu pot să vă dau numele medicului”.)

  4. Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF pentru că nu obligă cluburile care organizează meciuri de fotbal să deţină aparatură mobilă de resuscitare.

  5. Alţii (FC Dinamo, medicul lui FC Dinamo, medicii care au efectuat vizita medicală ş.a.) – în funcţie de concluziile unei eventuale anchete penale.

AFAN cere anchetă penală

Dumitru Costin, şeful sindicatului fotbaliştilor, AFAN, a declarat la Dolce Sport: „Regulamentele sportive sunt foarte slab scrise. Ar trebui deschise dosare penale unor indivizi care au mimat că fac ceea ce trebuia să facă. Este necesară o anchetă penală. Cu tot respectul pentru clubul Dinamo, cred că ar fi trebuit să verifice la unghie tot ce s-a întâmplat cu serviciile de sănătate la acest meci”.

Finala Cupei României a fost amânată

Comunicat FRF: „Finala Cupei României 2015/2016, programată pe 10 mai 2016, se amână și va fi disputată la o dată ulterioară, ce va fi fixată împreună cu reprezentanții cluburilor finaliste. (Dinamo şi CFR Cluj urmau să joace finala – n.a.). Toate meciurile din competițiile organizate de Federația Română de Fotbal în acest final de săptămână, din Liga 2, Liga 3, Liga Elitelor, Campionatele Naționale de Juniori, partide de futsal și fotbal feminin, vor fi, de asemenea, amânate. Cheltuielile de deplasare și cazare ale echipelor ce urmau să dispute în această etapă partide în deplasare vor fi achitate de Federația Română de Fotbal”. LPF, organizatoarea campionatului Ligi 1, nu a anunţat nimic în privinţa meciurilor din play-off şi play-out. De asemenea, nici FRF şi nici LPF nu au solicitat vreo anchetă privind lanţul de erori care au dus la decesul lui Ekeng.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.