„Intim”, în premieră la Teatrul Naţional din Timişoara

Stagiunea 2014-2015 a Teatrului Naţional din Timișoara se încheie marţi, 30 iunie, cu un nou spectacol semnat de regizorul Peter Kerek, un spectacol care vorbeşte despre fuga de realitate. Este nerecomandat minorilor.

Marţi, 30 iunie, de la ora 19.00, Sala 2 găzduieşte premiera spectacolului Intim de Patrick Marber, o poveste despre atracţie şi respingere, despre oameni care încearcă să se împlinească nu în interiorul cuplului, ci în virtual, şi care se împiedică de propria senzualitate şi de drogurile la care apelează pentru a se simţi vii.

Foto: Adrian Pîclișan

Intim este un spectacol care aduce în discuţie un subiect care, deşi incomod, trebuie abordat cu sinceritate. Adulţii anilor ’80-’90 formează, după explozia flower power, o societate nouă; răstoarnă toate valorile părinţilor, întregul eşafodaj pe care îl presupune exteriorizarea sentimentelor, traiul laolaltă de tip ashram sau kibbutz şi se închid într-un sistem în care a fi office, sau business înseamnă în primul rând a fi circumscris unui tip de conduită comun, în care împlinirea nu e reală, ci se regăseşte doar în spaţiul virtual.

Foto: Adrian Pîclișan

Foto: Adrian Pîclișan

”Avem în faţă realitatea unei epoci în care nimeni nu cunoaşte pe nimeni cu adevărat, în care comunicarea profundă «nu se cuvine» şi în care nici măcar introspecţia nu-şi are locul. Aşa se face că astăzi ne confruntăm cu cele mai variate modalităţi prin care oamenii încearcă să evadeze din această cuşcă socială. Adevărata viaţă e lăsată în spate, virtualul primează, cu fantezii, vise, stări susţinute sau alimentate artificial de diverse droguri. E o dependenţă de orice altceva decât viaţa reală, în care oamenii se îndepărtează de însăşi natura lor. Se îndepărtează de comunicare, le e frică de afecţiune, le e frică de celălalt, le e groază de-a dreptul de o relaţie live, iar aşa-zisa «salvare» vine pe chat, online, unde pot fi oricine-şi imaginează”, afirmă Ada Lupu–Hausvater, managerul Teatrului Naţional din Timişoara.

Foto: Adrian Pîclișan

Chiar dacă simptomele diferă – fie că vorbim despre dependenţa de mediul online, fie că vorbim despre dependenţa de droguri sau de alcool, cauzele sunt aceleaşi. Şi sunt cauze (şi efecte, în egală măsură) pe care Teatrul Naţional le descoperă de aproape un deceniu, probând mereu şi mereu soluţia comunicării, a dialogului, a creativităţii, a întâlnirii dintre oameni, a întâlnirii de idei şi, mai ales, punând, prin spectacolele sale, acele întrebări ale căror răspunsuri individuale deschid poate, alternativa împlinirii.

Foto: Adrian Pîclișan

Distribuţia spectacolului îi aduce împreună pe scenă pe actorii Naţionalului timişorean Claudia Ieremia, Victor Manovici, Ana Munteanu şi Colin Buzoianu, cărora li se alătură muzicianul Sebastian Hamburger, care cântă live, la tobe. Scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, conceptual video aparţine lui Lucian Matei, iar light designul lui Ovidiu Zimcea. Spectacolul se va relua în stagiunea viitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.