Întoarcerea profetului la Opera din Bucureşti

„Rigoletto”, dirijat de Cornel Trăilescu, „I due Foscari” („Cei doi Foscari”), sub bagheta lui Iurie Florea, „La Traviata”, sub conducerea muzicală a lui Vlad Conta, „Nabucco”. Sunt spectacolele prin care Opera Naţională din Bucureşti a marcat „Luna Verdi”, destinată comemorării, la 27 ianuarie, a 110 ani de la moartea celebrului compozitor.

Opera „Nabucco”, pe care bucureştenii o pot asculta sâmbătă, 22 ianuarie, a fost compusă de Giuseppe Verdi, pe un libret semnat de Temistocle Solera, într-un moment de cumpănă al vieţii şi al carierei sale. Premiera mondială din 1842, de la Teatrul La Scala din Milano, a fost un triumf, constituindu-se în cap de linie pentru marile succese ce-i vor urma: „Rigoletto”, „Il Trovatore” şi „La Traviata”, „I vespri siciliani” („Vecerniile siciliene”), „Simone Boccanegra”, „Un ballo in maschera” („Bal mascat”).

Pe planul luptei pentru libertate a evreilor în timpul robiei lor în Babilon, se împletesc poveştile tragice ale iubirii dintre Fenena, fiica lui Nabucco (numele prescurtat al regelui asirian Nabucodonosor), ameninţată cu moartea de profetul Zaccaria, şi tânărul ofiţer evreu Ismaele, incendierea Templului lui Solomon, convertirea Fenenei şi a regelui la iudaism…

Spectacolul de la Bucureşti are un dublu caracter omagial. Pe lângă comemorarea lui Verdi, el se constituie şi în moment aniversar al basului Pompeiu Hărăşteanu. Alături de artistul sărbătorit, care va cânta rolul profetului evreu Zaccaria, vor evolua Ştefan Ignat, Teodor Ilincăi, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica, Marius Boloş, Liviu Indricău şi Dorina Cheşei. Îşi vor da concursul balerinii ONB Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu şi Raul Oprea. Orchestra, corul, coordonat de maestrul Stelian Olariu, căruia îi revine şi partitura unuia dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite pagini ale genului, „Corul sclavilor”, vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea.

Invitatul de onoare al serii, basul Pompeiu Hărăşteanu, s-a format sub îndrumarea unor nume legendare ale canto-ului românesc, ca Petre Ştefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu şi Constantin Stroescu. S-a remarcat încă din timpul studenţiei la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti şi a debutat, în 1966, pe scena Operei Naţionale cu rolul Ferrando din „Trubadurul” de Verdi.

Trei ani mai târziu câştigă Premiului I la Concursul Internaţional de Canto „Francisco Viňas” de la Barcelona şi este angajat ca solist la „Stadt Theater Bonn”, prima apariţie fiind în „Flautul fermecat” de Mozart. În timpul celor trei stagiuni petrecute la Opera din Bonn a cântat pe numeroase scene din întreaga lume, alături de mari solişti ca Aldo Protti, Elena Obraztsova, Giuseppe di Stefano, Giuseppe Tadei, Nicolai Ghiaurov, Carlo Bergonzi, Agnes Baltsa, Renata Scotto, Nicola Ghiuselev şi sub bagheta unor reputaţi dirijori: Herbert von Karajan, Karl Böhm, Rolland Bader, Sergiu Comissiona.

De-a lungul carierei sale, continuată din 1971 în ţară, a apărut în 3.000 de spectacole de operă şi în aproape 2.000 de concerte şi recitaluri. Turneele sale au însemnat scene lirice din Spania, Olanda, Belgia, Italia, Bulgaria, Germania, Anglia, Irlanda, China, Coreea, Singapore. Printre cele 500 de roluri se numără şi cele din repertoriul wagnerian, în special Wotan din „Inelul Nibelungilor”.

În afara scenei a fost profesor la Universitatea Naţională de Muzică şi, timp de doi ani, director general al Operei din Bucureşti.

În afara premiilor obţinute la concursuri internaţionale de canto („Erkel” din Budapesta, s’Hertogenbosch din Olanda, „George Enescu” de la Bucureşti), a fost distins cu premii conferite de Uniunea Criticilor Muzicali sau de UNESCO-CNR, cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1986), cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler (2002).

Frumuseţea şi dificultatea operei verdiene şi revenirea pe scenă a unui adevărat maestru al artei lirice sunt elemente promiţătoare pentru spectacolul din 22 ianuarie.

La o zi după data de 27 ianuarie, ciclul de spectacole care îi sunt închinate compozitorului se va încheia cu o altă reprezentaţie de „I due Foscari”. Vineri, 28 ianuarie, spectatorii se vor bucura de prezenţa pe scena ONB a unui invitat special: baritonul de talie internaţională Eduard Tumagian, care va interpreta rolul lui Francesco Foscari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.