Intoleranța la gluten – provocată de un virus?

Infecția cu un virus obișnuit, fără simptome, ar putea fi o cauză care poate provoca boala celiacă, o boală autoimună care afectează intestinul. În boala celiacă, sistemul imunitar tratează glutenul ca un antigen, atacându-l. S-a crezut foarte mult timp că este o boală genetică. Totuși, există unele dovezi că această boală are legătură cu unele virusuri banale, cum ar fi cele care provoacă răceli, infecția cu rotavirusuri, care provoacă diaree sau virusul hepatitic C. Bana Jabri, de la Universitatea din Chicago, și echipa sa au dovedit în urma unui experiment efectuat pe cobai că expunerea acestora la un virus obișnuit (T1L) anulează toleranța la gluten, potrivit newscientist.com.

Descoperirile echipei de cercetători explică de ce doar o mică parte din cei care au intoleranță la gluten fac și boala celiacă, care este o afecțiune severă. În timp ce 40% din americani au predispoziție genetică pentru boala celiacă, dar numai 3% din populație – aproximativ trei milioane de persoane – fac boala. „Este un studiu fascinant“, spune David Sandesr de la Universitatea din Sheffiels (Marea Britanie). „Dacă testele făcute pe oameni vor confirma că un virus banal este vinovat de cauzarea bolii celiace, asta va duce la noi tratamente“, spune Sanders. Echipa lui Jabri lucrează acum la un vaccin care ar putea stopa infecțiile cauzate de boala celiacă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.