Intoxicări şi manipulări ca pe vremea mineriadei din iunie 1990

Ca şi în 1990, „Banatul vrea din nou să se separe de România”. Aberaţie de zile mari: la Timişoara, Iohannis a adus 70 de mitingişti de la… Iaşi. „Autocarele” au alimentat şi mitingul de la Bucureşti. „Violenţele extreme de la mitinguri!” au fost… una singură.

România TV şi Antena 3 vârfuri de lance

Manifestaţiile societăţii civile de vineri şi sâmbătă seara din marile oraşe ale României în sprijinul alegătorilor din diaspora s-au îndreptat şi împotriva lui Victor Ponta şi a PSD-ului. Pentru a minimaliza aceste manifestaţii, precum şi cele ce se vor mai organiza în următoarele zile, maşina de propagandă a premierului, cu România TV şi Antena 3 vârfuri de lance, a fost pusă în acţiune. De sâmbătă seara, din oră în oră, pe cele două posturi plouă cu intoxicări şi manipulări privind mitingurile organizate în mai multe centre urbane. Sunt vizate cu precădere mitingurile de la Timişoara, Cluj şi Bucureşti, unde a fost afluenţa cea mai mare de participanţi. Patru teme de manipulare au fost lansate în media aflată în siajul premierului. Vă prezentăm detaliat cele 4 teme.

Tema aducerii manifestanţilor cu autocarele

Pentru a minimaliza participarea societăţii civile la miting şi pentru a crea impresia că participanţii sunt de fapt militanţi ACL, s-a aruncat pe piaţă tema „autocarelor”. „Klaus Iohannis cară oamenii cu autocarul la miting” a fost unul din titlurile de pe site-ul României TV. Drept probă a fost publicată – preluare de la Press Alert, o publicaţie aflată în siajul lui Titu Bojin, lider al PSD Timişoara – fotografia unui autocar de campanie al lui Klaus Iohannis, parcat lângă sediul PDL Timişoara. S-a recurs la o aberaţie de zile mari: „au fost aduşi de Iohannis 70 de manifestanţi de la Iaşi”. Primarul municipiului Timişoara a lămurit, deşi nu era nevoie (la urma urmei era vorba de un autocar oficial de campanie parcat lângă un sediu de campanie), situaţia autocarului. „Autocarul nu a adus pe nimeni în Timişoara, din contră, a fost cu activişti ACL în comuna Livezile într-o acţiune de campanie electorală la care am participat şi eu”.

„Autocarele lui Klaus Iohannis au ajuns şi la Bucureşti” a fost titlul unei ştiri de la Antena3. După ce s-a dat „ştirea” de la Timişoara, unde autocarul pozat la sediul PDL cu autocarul de la Timişoara, pe site-ul postului a apărut următoarea informaţie: „Autocarele lui Klaus Iohannis au ajuns şi la Bucureşti. Maşinile au fost parcate pe o stradă lăturalnică, departe de locul de desfăşurare a mitingului pentru votul liber”. O intoxicare cât Casa Poporului. La Bucureşti a fost cel mai dezorganizat miting posibil, nu a existat un organizator propriu-zis – se pare că nici nu a fost cerută autorizaţie -, nu a existat niciun autocar pe o rază de doi km (o echipă a cotidianul.ro a „periat zona, pentru a vedea câte forţe de ordine sunt amplasate în zone „discrete”). Culmea, Antena 3 a dat informaţia deşi NU a avut jurnalişti în zonă.

Tema violenţei mitingiştilor

Evident, din arsenalul intoxicărilor nu putea lipsi tema violenţei manifestanţilor. „VIOLENŢĂ EXTREMĂ la mitinguri. Jandarmii au dat ZECI de amenzi” este unul dintre titlurile de pe site-ul postului de televiziune România TV. După cum se vede, se utilizează pluralul, „violenţă extremă la mitinguri”. În realitate, doar la mitingul de la Timişoara (deci la unul singur, nu la mai multe) s-au înregistrat două incidente, în niciun caz extreme. Un tânăr de 18 ani a pus palma pe camera de luat vederi a celor de la RoTV, l-a împins pe cameraman şi l-a înjurat. Prompt el a fost ridicat de poliţie şi ulterior i s-a făcut dosar penal. Alţi 7 tineri, provocatori inflitraţi printre manifestanţi, şi care utilizau un limbaj injurios şi îndemnau la acte de violenţă, au fost scoşi din mulţime şi predaţi jandarmilor de către participanţi, tocmai pentru a se evita orice incident. Cei 7 au fost amendaţi de către Poliţie. Acestea au fost „violenţele maxime de la mitinguri”.

Tema secesiunii teritoriale

Nu putea să lipsească din galeria intoxicărilor şi manipulărilor tema secesiunii teritoriale. Se ştie, în laboratoarele PSD, una dintre cele mai recente teme de atac este aceea a intenţiei lui Iohannis de a rupe Transilvania dacă iese preşedinte. Nici măcar gogomănie sau non-sens nu poate fi numită această temă. Pentru „exemplificare” a fost utilizat tot mitingul de la Timişoara. Un jurnalist timişorean a aruncat pe piaţă informaţia la miting s-au desfăşurat steaguri ale Transilvaniei şi ale Banatului, iar Liviu Dragnea a ieşit surescitat pe posturile TV susţinând că „aseară la Timişoara am văzut pancarte cu «Republica Banat»”. Evident nu a existat aşa ceva, pentru atunci cu siguranţă acoperiţii din presa locală ar fi publicat ilustraţii. Dar Liviu Dragnea a reluat tema din martie 1990, când, după lansarea „Proclamaţiei de la Timişoara”, Ion Iliescu şi aparatul de propagandă al FSN au lansat tema ruperii Banatalului de România. Iar în ceea ce priveşte steagurile văzute miting, au fost doar trei tipuri: steaguri ale României, steaguri ale Regatului României – sâmbătă a fost onomastica MS Regele Mihai şi steaguri ale Republicii Moldova.

Tema „manifestanţi plătiţi”

Nu a existat în ultimii 5 ani vreun miting de protest în România unde să nu se spună că manifestanţii au fost plătiţi. Atenţie, nu ne referim la mitingurile electorale zonale, unde participanţilor care vin din alte judeţe li se asigură o masă sau o bere. Este ceva normal. Ne referim strict la manifestaţiile de genul celor de sâmbătă. Şi bineînţeles că maşina de propagandă a PSD nu a dormit. „DOVADA că Iohannis a PLĂTIT oamenii la mitingurile violente. Cât au primit protestatarii”, aşa a sunat o ştire la România TV. Evident, „dovada” o reprezenta o făcătură video (metodă utilizată în trecut de propaganda lui Traian Băsescu la mitingurile împotriva lui) de toată jena. Într-o filmare „de la genunchi”, pe întuneric, apare o mână care strecoară o bancnotă într-o altă mână. „Există” şi un dialog, în care o voce spune „150 de la Mircea. Vei primi încă şase de la Nicoară” (referire la Marius Nicoară liderul liberalilor clujeni – n.a.), după care o altă voce spune: „Dă-i că-s prea puţini. Sunt prea puţini”. O „filmare” a fost făcută şi la Timişoara, dar aici am avut parte chiar de un „film artistic”. Aflat la o masă într-un bar, un individ dă la vedere diferite sume de bani altor indivizi care intră pe uşă, primesc banii şi pleacă. Şi urmează partea a doua a „scenariului”, respectivul individ – se pare un pastor adventist – îl acostează pe primarul Nicolae Robu, se întreţine cordial cu el, suficient ca să fie filmaţi să se spună că oamenii lui Iohannis „au plătit manifestanţii”. În iunie 1990 am „avut” „tiparniţa de dolari de la sediul PNŢCD” şi „drogurile de la sediul PNL”. Acum am avut „filmările” de la Cluj şi Timişoara. După cum se poate vedea, nu s-a schimbat nimic în 24 de ani, cu excepţia tehnicii din dotare.

Pentru România TV totul este OK în diaspora

La ora începerii mitingurilor, România TV jubila: „Intens mediatizatele proteste în sprijinul celor din diaspora s-au dovedit a fi doar un balon de săpun. Potrivit site-urilor Adevărul și Gândul, deși zeci de mii de români s-au alăturat evenimentelor pe Facebook, în stradă au ieșit doar câteva zeci”, aşa suna o ştire dată pe post. Care avea următoarea completare: „Prezența slabă la proteste poate fi explicată prin măsurile adoptate de guvern, prin care votul din 16 noiembrie la secțiile de votare din străinătate a fost înlesnit. Odată cu aceste măsuri, practic, a dispărut și obiectul acestor proteste”. Aici avem „2 în 1” manipulări. Pe de o parte se anunţă că sunt doar câteva zeci de participanţi, şi pe de altă parte telespectatorii sunt informaţii despre „extraordinarele” măsuri luate de guvern în diaspora, care, nu-i aşa, au rezolvat problema votului.

Date reale de la principalele mitinguri de sâmbătă

Ce participări s-au înregistrat

  • Cluj-Napoca: 10.000 (vârful de participare – ora 18.30)
  • Timişoara: 7.000 (vârful de participare – ora 19.15)
  • Bucureşti: 1.500 (vârful de participare – ora 19.30)
  • Iaşi: 1.200 (vârful de participare – 19.00)
  • Constanţa: 1.000 (vârful de participare – ora 19.00)
  • Oradea: 300 (toată durata mitingului)

Ce s-a scandat şi ce era scris pe pancarte

Cluj-Napoca: „Jos Ponta!”, „PSD, frica ta se numeşte DNA!”, „Corlăţeanu demisia!” „Victoraş eşti pe făraş!”, „România ieşi la vot, dacă nu vrei preşedinte mafiot!”, „Românii nu votează, Ponta fraudează!”, „Victor Ponta pentru noi este Iliescu doi!”, „Respect diaspora!”, „Ponta nu uita, eşti mai rău ca ebola!”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”, „Ponta nu uita, de Crăciun la DNA!”, „Tinerii studiază, Ponta plagiază!”.

Foto: Ziua de Vest

Timişoara: „Le-a blocat votul, să nu-i umfle botul!”, „Ponta nu uita, Timişoara nu te vrea!”, „DNA, DNA!”, „Vrem să votăm, nu să plagiem!”, „Ponta nu uita, eşti pe lista DNA!”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”, „Jos Ponta!”, „Puie Monta!”, „Jos comunismul!”, „Vrem democraţie!”, „Solidari cu diaspora!”, „Ne vrem ţara înapoi!”, „Revoluţia continuă!”.

Iaşi: „Ponta nu uita, toţi te vrem la DNA!”, „Vrem să votăm, nu să plagiem!”, „Victor Ponta nu uita, ţara asta-i ţara mea!”, „89 spune tot, hai şi tu la vot!”, „Vrem să fie bine-n ţară, încercăm şi-a doua oară!”, „Vrem eroi în turul doi!”.

Oradea: „Ponta ne minte/nu-l vrem preşedinte!”, „RoTV şi Antena3/promotorii mafiei!”, „Ghinion, ghinion/S-a trezit ţara din somn!”, „Vrem o ţară pentru toţi/nu guvern de mafioţi!”, „Secţii de votare/Suplimentare!”, „PSD este PCR!”, „Ponta leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, „România-i ţara mea/şi nu vreau să plec din ea!”, „Rezultatuzl din Ardeal/ideal naţional!”.

Bucureşti: „Corlăţean demisia!”. „Eliberaţi votul în diaspora!”, „Respect dispora!”, „Strigați, strigați / Pe Ponta nu-l votați!”, „2012, USL contra lui Băsescu – 2014, ACL contra Ponta!”, „Sus poporul, jos plagiatorul!”, „Demisia!”, „Premier mincinos / Jos! Jos! Jos!”, „Ceausescu nu fi trist, Victor Ponta-i comunist”, „Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!”, „Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit!”, „Plagiatorul!”, „Ieșiți la vot!”, „Secții de votare peste hotare!”, „Hoții!”, „Nu Ponta!”, “Nu culoarea roșie!”, „Cine nu votează / Țara o trădează!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.